Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Telekomunikācijās 2013.gadā sagaida asu konkurenci, 4G izvēršanos un privatizācijas stāsta beigas

Elektronisko sakaru operatori 2013.gadā sagaida asas konkurences turpināšanos, jaunu tehnoloģiju, tostarp ceturtās paaudzes (4G) mobilā interneta pakalpojumu izvēršanu un pat Lattelecom un Latvijas Mobilā telefona (LMT) valsts kapitāla daļu privatizācijas epopejas noslēgumu, biznesa portāls Nozare.lv uzzināja no vairākiem nozares pārstāvjiem.

"2013. gadā mobilo sakaru nozarē saglabāsies augsta konkurence un lielākais izaicinājums būs klientu pievilināšana un noturēšana. Iedzīvotāju Latvijā, visticamāk, vairāk nekļūs, vismaz ne tuvākajos gados, tāpēc arī turpmāk saglabāsies asa cīņa par ikvienu klientu," 2013.gadā gaidāmo komentēja Tele2 valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs.

"Visticamāk, tādas pārmaiņas, kādas bija vērojamas šogad saistībā ar pāriešanu uz bezlimita tarifu plāniem, nākamgad mobilo sakaru nozarē nepieredzēsim. Uzsvars tiks likts uz pakalpojuma piedāvājuma paplašināšanu bezlimita tarifu plānu ietvaros," raksta Vancovičs.

LMT prezidents Juris Binde uzskata, ka jaunajā gadā un "nākamajos 3-5 gados pieaugs mobilā interneta lietošanas apjoms. Augot 4G pārklājumam, mobilais tīkls kļūs par nopietnu konkurentu fiksētajiem pieslēgumiem, jo lietotāji aizvien vairāk novērtēs to, ka ātrgaitas internets vienmēr ir pa rokai".

Binde prognozē, ka attiecīgi arī augs LMT un citu operatoru tīklos lietoto tā saukto viedtālruņu skaits. "Gudrās sakaru ierīces lieto jau vairāk nekā 190 tūkstoši LMT klientu, kamēr gada sākumā to lietotāju skaits bija tikai 137 tūkstoši. Nākamajā gadā prognozējam, ka tas noteikti turpinās strauji palielināties."

Tele2 vadītājs savukārt uzskata, ka datu pārraides apjomi pieaugs, bet balss sakarus vēl tuvākajā nākotnē nenomāks.

"Šogad datu pakalpojumu plūsma pārsniedza runas pārraides radīto sakaru plūsmu, kas nozīmē, ka lielāku noslodzi tīklā rada nevis sarunas, bet mobilā interneta lietošana. Lai arī paredzams, ka šī tendence turpināsies, tomēr sarunas arī turpmāk būs viens no klientu pieprasītākajiem operatoru pamatpakalpojumiem," viņš raksta.

Vancovičs pieļauj, ka 2013.gadā varētu beidzot notikt konkurenta LMT un fiksēto sakaru operatora Lattelecom privatizācija. "Ņemot vērā jaunākos ekonomikas ministra paziņojumus, 2013. gadā varētu skaidrāk iezīmēties Lattelecom un LMT valsts kapitāldaļu pārdošanas turpmākais scenārijs. Valdības lēmums šajā jautājumā var kļūt par nākamā gada nozīmīgāko telekomunikācijas nozares notikumu," viņš raksta.

Lattelecom valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis izsaka zināmas bažas, ka, turpinoties cenu kariem, īpaši mobilo sakaru jomā, varētu mazināties konkurējošo uzņēmumu iespējas investēt pakalpojumu kvalitātes uzlabošanā.

"Jau šobrīd raugoties mobilo pakalpojumu tirgū, cīņa par katru klientu notiek, izmantojot zemāko cenu. Tas gan ļauj sasniegt īslaicīgus mērķus - vairot klientus, taču tas mazina investīciju iespējas, kas liek šaubīties par būtiskām investīcijām mobilo pakalpojumu infrastruktūras attīstībai," raksta Gulbis.

Kā svarīgu jautājumu, kas tiks galīgi izšķirts 2013.gadā, Gulbis min virszemes maksas apraidi no 2014.gada, bet arī norāda, ka visu nozari skars paredzētā pāreja no lata uz eiro no 2014.gada 1.janvāra. Jau ziņots, ka Saeima otrā lasījumā atbalstīja grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā (EPLL), kas paredz konkursa rīkošanu uz tikai vienu maksas virszemes apraides operatora licenci.

"Šobrīd ir grūti prognozēt, vai un kādā mērā 2013.gadā notiks pakalpojumu cenu izmaiņas un kādus finanšu rādītājus sasniegs uzņēmumi, taču 2013.gads noteikti paies finanšu zīmē, proti, gatavojoties eiro ieviešanai. Tas no uzņēmumiem prasīs dažādu sistēmu un procesu pielāgošanu, kā arī liela uzmanība būs jāpievērš klientu informēšanai un ar atbildēm uz jautājumiem, kuri ar šo pāreju saistīti," raksta Lattelecom vadītājs.

Bite Latvija kā vienu no galvenajām 2013.gada vēlmēm uzsver izmaiņas pārējās mobilo sakaru nozares līgumsodu praksē.

Kā raksta Bites mārketinga vadītāja Kristīne Britāne, problēma esot "milzīgie līgumsodi, kas jāmaksā klientam, ja tas līgumu lauž. Līgumsods, ko savam vecajam operatoram vidēji samaksā mazs uzņēmums ar piecām, sešām SIM kartēm, ir vismaz 450 latu. Visbiežāk šī soda nauda ir liels pārsteigums, jo līgumi ir sarežģīti un viltīgi. Piemēram, ir tādi līgumi, kas automātiski pagarinās vēl uz gadu, ja klients mēnesi pirms tā izbeigšanas pats rakstiski neinformē operatoru, ka vēlas to izbeigt."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas