Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Tiesa apmierina Olmafarm pieteikumu par pagaidu aizsardzības piemērošanu pirms Olainfarm akcionāru sapulcēm

Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesa 11.jūnijā apmierinājusi zāļu ražotājas AS "Olainfarm" lielākā akcionāra SIA "Olmafarm" pieteikumu par pagaidu aizsardzību pirms prasības celšanas, nosakot, ka "Olmafarm" ir tiesīgs izlietot no "Olainfarm" akcijām izrietošās tiesības, tai skaitā balsot "Olainfarm" kārtējās un ārkārtas akcionāru sapulcēs, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

"Olmafarm" valdes loceklis Pēteris Rubenis aģentūrai LETA pavēstīja, ka tādējādi "Olmafarm" būs tiesīgs bez jebkādiem šķēršļiem un traucējumiem izlietot savas akcionāra balsstiesības jau šonedēļ gaidāmajās 17.jūnija un 18.jūnija "Olainfarm" ārkārtas akcionāru sapulcēs.

"Olmafarm" pieteikumu par pagaidu aizsardzību tiesā iesniedza nolūkā novērst nopietnu savu kā akcionāra tiesību apdraudējumu un būtisku kaitējumu situācijā, kad pastāv bažas, ka "Olainfarm" lielākā akcionāra tiesības 17.jūnijā un 18.jūnijā "Olainfarm" ārkārtas akcionāru sapulcēs var pretlikumīgi mēģināt ierobežot Čehijā reģistrētā sabiedrība "Black Duck Invest"un ar to saistītās personas, atsaucoties uz, iespējams, viltotu līgumu par "Olmafarm" piederošo 42,56% "Olainfarm" akciju iegādi un uzdodoties par "Olainfarm" akcionāru.

Ar Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesas 11.jūnija lēmumu tiesa atzinusi pagaidu aizsardzības piemērošanas vitālo nepieciešamību un neatliekamību par labu "Olmafarm", tajā skaitā noteikusi "Olmafarm" kā "Olainfarm" akcionāra tiesības balsot "Olainfarm" kārtējās un ārkārtas akcionāru sapulcēs, iekams jautājums par "Olainfarm" akciju piederību netiks atrisināts ar likumīgā spēkā stājušos tiesas spriedumu.

Tāpat Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesa noteikusi Čehijā reģistrētajam uzņēmumam "Black Duck Invest" aizliegumu likt jebkādus šķēršļus "Olmafarm" izmantot no "Olainfarm" akcijām izrietošās tiesības, tai skaitā, aizliegts likt šķēršļus balsot "Olainfarm" kārtējās un ārkārtas akcionāru sapulcēs.

Tiesa, izskatot "Olmafarm" pieteikumu, vērtēja "Olmafarm" dalībnieču, Valērija Maligina mantinieču, tieši izteikto gribu un izteiktu aizliegumu no amata atceltajai "Olmafarm" valdes loceklei Milanai Beļevičai veikt jebkādas darbības ar "Olmafarm" mantu, kā arī apstākli, ka Beļeviča tika atsaukta no "Olmafarm" valdes locekļa amata 26.aprīlī, tātad jau pirms akciju atsavināšanas darījuma noslēgšanas, ņemot vērā, ka līgums par akciju atsavināšanu no Beļevičas puses tika parakstīts 27.aprīlī.

Lēmums, ar kuru valdes loceklis tiek atcelts no amata, saskaņā ar Komerclikuma regulējumu stājas spēkā tā pieņemšanas brīdī, tātad šajā gadījumā attiecībā uz Beļevičas atcelšanu - 26.aprīlī. Tiesa secināja, ka šobrīd "Olmafarm" iespējamās prasības par līguma atzīšanu par spēkā neesošu apmierināšanas iespējamība pirmšķietami ir lielāka par tās noraidīšanas iespējamību.

"Olmafarm" piederošās "Olainfarm" akcijas veido 42,56% no uzņēmuma pamatkapitāla un no šīm akcijām izrietošo balsstiesību izlietojumam ir būtiska ietekme uz "Olainfarm" akcionāru pieņemtajiem lēmumiem. Ņemot vērā minēto, tiesa noteica, ka būtiska kaitējuma "Olmafarm" novēršanai, nepieciešams piemērot pagaidu aizsardzību pirms prasības celšanas, nosakot, ka no konkrētām "Olainfarm" akcijām izrietošās tiesības līdz strīda galīgam noregulējumam ir tiesīga izlietot "Olmafarm", savukārt kavēšanās piemērot pagaidu aizsardzību pirms prasības celšanas "Olmafarm" varētu radīt būtisku (neatgriezenisku) kaitējumu.

Turklāt tiesa norādījusi, ka, iegūstot kontroli pār akcijām, "Black Duck Invest" varētu veikt darbības, kas iespējamo spriedumu par darījuma atzīšanu par spēkā neesošu, ievērojot tiesvedības ilgumu līdzīgos procesos un pārrobežu elementu, padarītu bezjēdzīgu un "Olmafarm" varētu tikt nodarīti zaudējumi.

Savukārt apstākli par Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes ierosināto un izmeklēto kriminālprocesu par iespējamām krāpnieciskām darbībām lielā apmērā, kura ietvaros varētu būt noteikts arests mantai (konkrētām akcijām), pirmās instances tiesa vērtējusi kā būtisku un tādu, kas norāda uz nepieciešamību noteikt pagaidu kārtību, proti, ka no konkrētām "Olainfarm" akcijām izrietošās tiesības līdz civiltiesiska strīda galīgam noregulējumam ir tiesīga izlietot "Olmafarm".

Tādā veidā, piemērojot pagaidu aizsardzības līdzekli, tiesa novērsusi potenciālu risku, ka 17.jūnijā un 18.jūnijā "Olainfarm" izsludinātajās ārkārtas akcionāru sapulcēs tiktu pieļauti "Olmafarm" kā lielākā "Olainfarm" akcionāra tiesību pārkāpumi.

Minētais tiesas lēmums nav pārsūdzams un stājies spēkā tā pieņemšanas brīdī, tas ir, 11.jūnijā.

Kā ziņots, jau vairākus gadus notiek cīņa par kontroli "Olainfarm", tostarp Čehijas kompānija "Black Duck Invest" apgalvo, ka kļuvusi par lielāko uzņēmuma akcionāru, taču policija izmeklē aizdomas, ka darījums patiesībā ir krāpšana, un lietā aizturējusi vismaz trīs personas, tostarp bijušo "Olmafarm" valdes locekli Beļeviču.

Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē 30.aprīlī sākts kriminālprocess par iespējamām krāpnieciskām darbībām lielā apmērā pret "Olmafarm" no "Black Duck Invest" amatpersonu, Čehijas pilsoņu Vojteha Kačenas un Tibora Bokora puses, 26.-27.aprīlī noslēdzot, iespējams, viltotu līgumu par "Olmafarm" piederošo 42,5% "Olainfarm" akciju pārdošanu. No "Olmafarm" puses to parakstījusi bijusī valdes locekle Beļeviča.

Beļeviča apgalvo, ka 27.aprīlī kā "Olmafarm" valdes locekle noslēdza darījumu par 42,56% "Olainfarm" akciju pārdošanu Čehijas investoriem. Viņa par nepatiesu sauc cita potenciālā "Olainfarm" pircēja - "Repharm" grupas - sniegto informāciju, ko tagad izmeklē policija, par steigā īstenotu, krāpniecisku "Olainfarm" akciju pārdošanas darījumu.

"Patiesībā viss notika tieši otrādi - "Repharm" pārstāvji steigā centās panākt manis atcelšanu no amata, cerot, ka pēdējā brīdī izdosies izjaukt darījumu ar Čehijas investoriem, kas tika rūpīgi izstrādāts jau no pagājušā gada vasaras," pauda Beļeviča.

Darījuma beigu fāze aizsākās 26.aprīlī, bet līgums tika parakstīts naktī uz 27.aprīli, kad bija notikusi vienošanās par atsevišķām līguma niansēm, skaidroja Beļeviča. "Firmas.lv" pieejamā informācija gan liecina, ka Beļevičas paraksta tiesības bija spēkā līdz 27.aprīlim.

Jau ziņots, ka LETA rīcībā nonākušie Akcionāru līguma un Aizdevuma finansējuma līguma projekti, kuri datēti ar 2021.gada 15.martu, liecina, ka vairākas personas - visticamāk, Čehijas pilsoņi Kačena un Bokors, Beļeviča, "Olainfarm" padomes locekļi Haralds Velmers, Kārlis Krastiņš un, iespējams, citas personas, bija sākuši darbības, kas vērstas uz kontroles pārņemšanu pār "Olainfarm".

Krastiņš aģentūrai LETA atzina, ka piedalījies sarunās ar dažādiem investoriem, taču neviens no šiem piedāvājumiem nav rezultējies ar kādu līgumu vai darījumu.

Viņš pastāstīja, ka pēdējo divu gadu laikā investoriem bija zināms, ka bijušā "Olainfarm" īpašnieka, nelaiķa Valērija Maligina mantinieces Irina Maligina, Nika Saveļjeva un Anna Emīlija Maligina vēlas pārdot sev piederošās akcijas, tāpēc pie Krastiņa vērsušies daudzu investoru pārstāvji.

Krastiņš skaidroja, ka runājis gan ar "Repharm" grupu un tās līdzīpašnieku Leiboviču, gan Čehijas investoriem no "BHM Group", gan kāda Ņujorkas investīciju fonda pārstāvjiem un citiem investoriem, jo investīciju vidē šī mantinieču vēlme pārdot akcijas bijusi labi zināma.

"Bija vairākas sarunas, taču neviens no šiem piedāvājumiem nav rezultējies ar kādu līgumu vai darījumu. Neesmu vienojies ne ar vienu investoru un man nepieder neviena "Olainfarm" akcija," uzsvēra Krastiņš.

"Olainfarm" akcionāri ārkārtas sapulcē 17.jūnijā lems par jaunas uzņēmuma padomes ievēlēšanu.

"Olainfarm" lielākais akcionārs "Olmafarm" rosina uzņēmuma padomē ievēlēt Juri Bunduli, Andreju Leiboviču, Vadimu Telicu, Pēteri Rubeni, Sandi Petroviču, Irinu Maliginu un Ingu Balandinu.

Patlaban uzņēmuma padomē strādā padomes priekšsēdētājs Gundars Bērziņš, viņa vietnieki Kārlis Krastiņš un Jānis Buks, kā arī padomes locekļi Haralds Velmers un Andrejs Saveļjevs.

Jau ziņots, ka "Olainfarm" koncerna apgrozījums pagājušajā gadā bija 122,157 miljoni eiro, kas ir par 11% mazāk nekā 2019.gadā, savukārt koncerna peļņa samazinājusies 2,3 reizes un bija 9,478 miljoni eiro.

"Olainfarm" nodarbojas ar gatavo zāļu formu, farmaceitisko preparātu un uztura bagātinātāju, kā arī ar ķīmisko vielu un aktīvo farmaceitisko ingredientu ražošanu. "Olainfarm" lielākais akcionārs ir "Olmafarm" (42,56%), kas vienādās daļās pieder Valērija Maligina mantiniecēm - Irinai Maliginai, Annai Emīlijai Maliginai un Nikai Saveļjevai. "Olainfarm" akcijas kotē "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas