Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Tiesā apstrīdēta tautas nobalsošanas par Saeimas atlaišanu leģitimitāte

Jurists Voldemārs Burģis Administratīvajā rajona tiesā Rīgā iesniedzis pieteikumu atcelt Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) lēmumu par tautas nobalsošanas izsludināšanu par 10.Saeimas atlaišanu, liecina portāla Diena.lv rīcībā esošā informācija.CVK Lēmums ir prettiesisks, jo ir pamatots ar Valsts prezidenta rīkojumu Nr.

2 un likumu „Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu”, bet nav pamatots ar Latvijas Republikas (LR) Satversmi un to pārkāpj, uzskata pieteikuma iesniedzējs.Pieteikumā uzsvērts, ka Satversmes 50.pants nosaka - Ja tautas nobalsošanā vairāk nekā puse no nodotām balsīm izsakās pret Saeimas atlaišanu, tad Valsts Prezidents uzskatāms par atlaistu un Saeima ievēlē jaunu Valsts Prezidentu uz atlaistā Prezidenta atlikušo pilnvaru laiku. “Tā kā Saeimas atlaišanu rosinājušā Valsts Prezidenta Valda Zatlera pilnvaras beidzas 2011.gada 7.jūlijā, bet tautas nobalsošana noteikta 23.jūlijā, tad manas pilsoņa tiesības sagaidīt Satversmē garantēto tautas nobalsošanas rezultātu, kad Valsts prezidents uzskatāms par atlaistu un Saeima ievēlē jaunu Valsts Prezidentu uz atlaistā Prezidenta atlikušo pilnvaru laiku, ir pārkāptas”, teikts pieteikumā.Tiesai arī norādīts - tautas nobalsošana, kurā nekādā, pat teorētiskā veidā nav iespējams realizēt tās Satversmē noteikto priekšmetu, uzskatāma par prettiesisku. Saskaņā ar Satversmes 1.pantu Latvijas ir neatkarīga demokrātiskā republika. Demokrātiskā valstī nav iedomājams, ka Vēlēšanu komisija par nodokļu maksātāju naudu aicinātu nodokļu maksātājus piedalīties tautas nobalsošanā, kurā pat teorētiski nebūtu iespējams sagaidīt valsts konstitūcijā paredzētās sekas.“Es kā pilsonis nesaskatu ne jēgu, ne tiesisku pamatu tautas nobalsošanai, kurā man ir liegtas Satversmes 50.pantā garantētās tiesības sagaidīt Valsts Prezidenta atlaišanu. Satversmes 50.pants tautas nobalsošanai paredz konkrētu un nepārprotamu rezultātu. Ja šāds rezultāts nav iespējams, nav iespējama arī leģitīma tautas nobalsošana. Es kā pilsonis uzskatu, ka rīkojot prettiesisku tautas nobalsošanu, tiek prettiesiskiem mērķiem izšķērdēta mana kā nodokļu maksātāja nauda. Demokrātiskā valstī man kā pilsonim ir tiesības sagaidīt, ka nodokļu maksātāju (valsts budžeta) līdzekļi netiks izmantoti neleģitīmiem mērķiem”, CVK lēmuma atcelšanu pamato pieteikuma iesniedzējs.Savukārt, ņemot vērā, ka ar CVK lēmumu izsludinātajai tautas nobalsošanai šobrīd tiek tērēti valsts finanšu līdzekļi lielā un pieaugošā daudzumā, tiesa tiek lūgta nekavējoties apturēt CVK lēmuma darbību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas