Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Tiesa atbrīvo no apcietinājuma pedofilijā apsūdzēto skolotāju

Augstākā tiesa (AT) ceturtdien atbrīvoja no apcietinājuma kādreizējo Jelgavas Valsts ģimnāzijas skolotāju Ivaru Ozolu, kurš apsūdzēts pedofilijā, informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja.

Tādējādi AT apmierināja Ozola un viņa advokātes lūgumu par drošības līdzekļa grozīšanu apsūdzētajam. Apcietinājuma vietā tagad Ozolam noteikts cits drošības līdzeklis - policijas uzraudzība. Šāds lēmums pieņemts, ņemot vērā apsūdzētā veselības stāvokli.

Papildus tam AT šodien Ozolam noteica tiesu psihiatrisko-psiholoģisko ekspertīzi, pastāstīja Kataja.

Kā ziņots, Ozola pedofilijas krimināllietu AT izskata apelācijas kārtībā. Zemgales apgabaltiesa jau pērn 30.septembrī apsūdzēto atzina par vainīgu tādu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanā, kas paredzēti Krimināllikuma 160.panta 2.daļā, 162.panta 1.daļā un 166.panta 3.daļā - vardarbīgā dzimumtieksmes apmierināšanā ar nepilngadīgo, netiklās darbībās ar nepilngadīgo pret viņa gribu, kā arī nepilngadīgā iesaistīšanā vai izmantošanā, izgatavojot pornogrāfiska vai erotiska rakstura materiālus.

Par šiem nodarījumiem pirmās instances tiesa Ozolam kā galīgo sodu piesprieda reālu brīvības atņemšanu uz trīs gadiem un sešiem mēnešiem ar policijas kontroli uz diviem gadiem bez mantas konfiskācijas. Kā drošības līdzeklis apsūdzētajam tika noteikts apcietinājums.

Tomēr Ozola advokāte minēto spriedumu vēlāk pārsūdzēja. Apelācijas sūdzību iesniedza arī Zemgales tiesas apgabala prokuratūras prokurore Vida Kravcova. Līdz ar to lieta nonāca AT Krimināllietu tiesu palātā, kas tagad to izskata apelācijas kārtībā. Šodien tika pieņemts lēmums, ka nākamā apelācijas instances tiesas sēde notiks 2013.gada 18.aprīlī, pastāstīja AT preses sekretāre Kataja.

Kā ziņots, prokurore Kravcova apelācijas protestu iesniedza, jo nepiekrīt Zemgales apgabaltiesas spriedumam daļā par apsūdzētā attaisnošanu izdarībās pret vienu nepilngadīgo, kā arī divu epizožu izslēgšanai no Ozola noziedzīgo nodarījumu saraksta, līdz ar to prokurore nepiekrīt arī sodam, kāds noteikts Ozolam.

Krimināllietu par kāda izbijuša Jelgavas Valsts ģimnāzijas skolotāja iespējamām noziedzīgām darbībām Valsts policija prokuratūrai nodeva 2011.gada aprīlī. Darbības, par kurām celta apsūdzība, bijušais skolotājs esot veicis 2009. un 2010.gadā. Policijas redzeslokā viņš nonācis 2009.gada nogalē, kad saņemti iesniegumi no vairākiem bērniem.

Neoficiālās sarunās skolotāja kolēģi atzinuši, ka vīrietis nav slēpis savu netradicionālo seksuālo orientāciju un portālā draugiem.lv pat vairākkārt publicējis attēlus ar skolēniem, kuri pie viņa ciemojas dažādās svinībās. Tomēr Ozola kolēģi neticēja izvirzītājām apsūdzībām, jo skolotājs esot bijis ļoti inteliģents.

Izmeklēšanas laikā iegūtas arī fotogrāfijas un videoieraksti, kas, likumsargu skatījumā, apstiprinājuši izvirzītās apsūdzības. Iespējams, runa ir par vairākām epizodēm, tostarp gadījumiem, kad, izmantojot šantāžu, mazgadīgi zēni piespiesti stāties dzimumsakaros. Pedofilijā apsūdzētais skolotājs gan savu vainu noliedza un apgalvoja, ka pats esot cietušais.

Tikmēr skolā skaidroja, ka par notikušo nekas neesot bijis zināms. Ģimnāzijas direktores vietniece iepriekš stāstīja, ka skolotājs bijis ļoti labs un viņa audzēkņi pelnījuši teicamas atzīmes, kā arī ar panākumiem piedalījušies olimpiādēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas