Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Tiesa atsāks skatīt Lemberga krimināllietu

Rīgas apgabaltiesa šodien plkst.10 atsāks skatīt smagos noziegumos apsūdzētā Ventspils mēra Aivara Lemberga (Latvijai un Ventspilij) krimināllietu.

Pērn oktobrī tiesa Lemberga jaunajam advokātam Genādijam Ivankinam deva laiku līdz 12.janvārim, lai viņš varētu iepazīties ar lietas materiāliem un sagatavot savu debašu runu. 

Šodien tiesa plānojusi sākt uzklausīt Ivankina debašu runu, aicinot viņu debatēs izteikties par tām apsūdzības epizodēm, par kurām vēl nav izteikušies citi apsūdzētā aizstāvji, līdz šim uzstājoties debatēs vairāk nekā 30 tiesas sēžu laikā.

Jau vēstīts, ka pēc pērn 25.jūnijā tiesā saņemtā Lemberga aizstāvja Raimonda Krastiņa paziņojuma par neiespējamību turpināt realizēt Lemberga aizstāvību. Tāpat saņemts Lemberga paziņojums, ka viņa aizstāvību neveiks arī pārējie viņa aizstāvji - Irina Kauke un Aldis Alliks. Turklāt, tiesai dodot laiku noslēgt vienošanos ar citu aizstāvi pēc Lemberga izvēles, apsūdzētais līdz 3.septembrim vienošanos ar aizstāvi nebija noslēdzis.

Ņemot vērā, ka Lembergam aizstāvis turpmākajā lietas iztiesāšanas gaitā bija nepieciešams, tiesa saskaņā ar Kriminālprocesa likumā noteikto paziņoja attiecīgās tiesas darbības teritorijas zvērinātu advokātu vecākajam par nepieciešamību nodrošināt aizstāvja piedalīšanos kriminālprocesā. Par Lemberga aizstāvi 21.augustā tika noteikts Ivankins, kurš pieteica lūgumu dot viņam laiku sešus mēnešus iepazīties ar kriminālprocesa materiāliem, kas viņam tiek dots un ko viņš arī izmanto.

Prokurori tiesas debatēs lūguši Lembergam piemērot astoņus gadus ilgu brīvības atņemšanu ar mantas konfiskāciju, kā arī naudas sodu 150 minimālo mēnešalgu jeb 64 500 eiro apmērā. Prokurori sāka debatēt pagājušā gada februārī un savu debašu runu noslēdza šogad martā.

Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam saistībā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem. Lietā apsūdzēts arī Lemberga dēls Anrijs Lembergs un Lemberga biznesa partneris Ansis Sormulis.

Anrijam Lembergam prokuratūra lūdz piemērot brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem un sešiem mēnešiem, konfiscējot mantu, savukārt Lemberga biznesa partnerim Sormulim - brīvības atņemšanu uz septiņiem gadiem un mantas konfiskāciju.

Visi trīs apsūdzētie norādījuši, ka nesaprot un neatzīst viņiem celtās apsūdzības.

Lietā aptuveni 200 sējumos apvienoti divi kriminālprocesi, ko prokuratūra tiesai nodeva 2008.gada otrajā pusē.

Rīgas apgabaltiesa šo lietu paplašinātā sastāvā no jauna sāka skatīt 2009.gada 20.augustā.

Jau ziņots, ka SV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles birojs OFAC pērn 9.decembrī, balstoties uz tā dēvēto Magņitska likumu, par korupciju noteica sankcijas Lembergam un četrām ar viņu saistītām juridiskām personām - Ventspils brīvostas pārvaldei, Ventspils attīstības aģentūrai, Biznesa attīstības asociācijai un Latvijas Tranzīta biznesa asociācijai.

Reaģējot uz Ventspils brīvostas iekļaušanu sankciju sarakstā, Saeima grozīja likumus, lai Ventspils brīvostu un arī Rīgas brīvostu nodotu valsts pārziņā, bet 17.decembrī valdība atbalstīja Satiksmes ministrijas rosinājumu dibināt jaunu kompāniju - Ventas osta, kas nodrošinās Ventspilī esošās ostas teritorijas pārvaldīšanu un apsaimniekošanu.

Savukārt 18.decembrī OFAC paziņoja par sankciju atcelšanu pret Ventspils brīvostu un Ventspils brīvostas pārvaldi.

Ventspils brīvostai noteiktās sankcijas tika atceltas pēc tam, kad Lembergs atkāpās no brīvostas valdes un Latvijas valdība veica darbības, lai pārtrauktu Lemberga ietekmi ostā, izriet no ASV Finanšu ministrijas paziņojuma presei.

Top komentāri

Itamars Toledano
Kas pie pilna prāta, pēc asinsnaudas nekāro. Vai ejot garām vai ejot taisni, alga viena!
padomdevejs
p
Kad, beidzot, sis noladetais zaglis, korumpants ciganu barons Lembergs tiks notiesats un publiski pakarts? Lidzas vinam ir japakar vina sulaini ZZS judas Tavars un Krauze. Kamer notiek tiesu pravas Latvija ir jaatjauno naves sods par noziegumiem pret Latvijas tautu un Latvijas valsti......un tad karatavas Latvija ilgi nestaves tuksas....
Latvju puika
L
Te darbs jeņķu dronam !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas