Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Tiesa atzīst vēl vienu LGBT pāri par ģimeni

Administratīvā apgabaltiesa 15.jūnijā atzina vēl vienu seksuālo minoritāšu pāri ģimeni, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Tiesa konstatēja publiski tiesisko attiecību pastāvēšanu un atzina, ka starp abām pieteicējām pastāv ģimenes attiecības Satversmes 110.panta izpratnē.

Spriedumu var pārsūdzēt Augstākajā tiesā (AT) viena mēneša laikā no sprieduma sastādīšanas dienas.

Publiski pieejamā informācija liecina, ka prasību tiesā iesniegušas Jana Jarinovska un Lilita Poriete. Šis sākotnēji bija pirmais viendzimuma pāra pieteikums par ģimenes fakta atzīšanu. Savukārt vēlāk tika iesniegti apmēram 30 līdzīgi pieteikumi.

Iepriekš LGBT un viņu draugu apvienības "Mozaīka" pārstāvis Kaspars Zālītis aģentūrai LETA skaidroja, ka pāri vērsušies tiesā, lai tā konstatētu ģimenes faktu viņu attiecībās. "Pāri prasa konstatēt ģimenes faktu atbilstoši tam, ko lēmusi AT pagājušā gada decembra spriedumā," skaidroja "Mozaīkas" vadītājs.

AT Administratīvo lietu departaments 2021.gada izskaņā atcēla Administratīvās apgabaltiesas spriedumu un nodeva jaunai izskatīšanai lietu, kurā kāds viendzimuma pāris tiesājas ar valsti par savas ģimenes juridisku atzīšanu.

Tiesa konstatēja, ka pašlaik valstī trūkst normu viena dzimuma pāru attiecību reģistrācijas jomā, tāpēc AT norādīja - līdz brīdim, kad likumdevējs būs izveidojis atbilstošu tiesisko regulējumu, tiesas ar saviem spriedumiem var konstatēt, vai konkrētu personu attiecības ir atzīstamas par ģimenes attiecībām Satversmes 110.panta izpratnē, un šādi spriedumi aizstātu valsts īstenotu šo attiecību reģistrāciju.

Kā skaidroja Zālītis, pēc šī AT lēmuma sekoja vairāku prasību sagatavošana tiesai. Pieteikumi iesniegti vairākās Latvijas administratīvajās tiesās, dažādos Latvijas reģionos, ņemt vērā šo pāru dzīvesvietas.

Zālītis vērtēja, ka pašlaik Latvijā nav iespējami citi veidi, kā pāru attiecības oficiāli atzīt par ģimeni. "Praktiski neeksistē neviens cits veids, kā valsts varētu saredzēt šos pārus. Šis ir vienīgais solis, kā viendzimuma pāri var tikt saredzēti valsts priekšā," pieteikumus tiesā pamatoja Zālītis.

Apvienības "Mozaīka" pārstāvis piebilda, ka apvienība ir priecīga, ka izskatīšanai parlamentā tiek virzīts Civilās savienības likumprojekts. "Domāju, ka priekšā vēl ir ļoti daudz diskusijas par šo likumprojektu, bet mēs ceram, ka likumprojekta izskatīšanas laikā kāds regulējums tiks pieņemts," piebilda Zālītis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas