Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Tiesa Benesu Aijo izsludina meklēšanā

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa šodien pieņēma lēmumu par nacionālboļševika Benesa Aijo meklēšanas izsludināšanu krimināllietā, kurā viņš apsūdzēts par publisku aicinājumu vardarbīgi gāzt Latvijas valsts varu.Kā aģentūrai LETA norādīja tiesā, līdz brīdim, kamēr Aijo netiks atrasts, tiesvedība lietā ir apturēta.

Šorīt tiesa lēma, ka lietu pēc būtības nebūs iespējams izskatīt, savukārt prokurors Mairis Mackevičs pieteica lūgumu mainīt Aijo piemēroto drošības līdzekli. Savukārt Aijo aizstāve, zvērināta advokāte Imma Jansone tiesai iesniedza e-pasta vēstules izdruku, kā arī izdruku no sociālā tīkla Facebook, ko rakstījis Aijo par viņa atrašanās vietu.Tiesnesis piebilda, ka Aijo iepriekš bija lūdzis izbraukt uz Lielbritāniju un Krieviju, bet tiesa viņam to liegusi. Līdz ar to patlaban uzskatāms, ka tiesas liegums nav ievērots.Kā ziņots, Aijo šodien Rīgā jāstājas tiesas priekšā par publisku aicinājumu vardarbīgi gāzt Latvijas valsts varu, taču viņš ir aizbēdzis no Latvijas un paziņojis, ka patlaban atrodas pašpasludinātās Luhanskas tautas republikas armijas rindās Donbasā un piedalās kaujas operācijās, tādēļ nevar ierasties uz tiesu Latvijā.Prokuratūra uzskata, ka apsūdzētais dažādās tīmekļa vietnēs ievietoja savus paustos izteikumus, kā arī izplatīja materiālus, aicinot vardarbīgi gāzt pastāvošo varu Latvijā un likvidēt Latvijas valstisko neatkarību, kā arī vairākkārtīgi aicinājis graut Latvijas teritoriālo vienotību.Likums paredz vairākas iespējas, kā tiesai rīkoties, ja apsūdzētais izvairās no tiesas, proti, likt viņu atvest piespiedu kārtā, piemērot apcietinājumu un izsludināt viņu meklēšanā. Tāpat var iztiesāt krimināllietu apsūdzētā prombūtnē, un to var darīt, ja apsūdzētā atrašanās vieta nav zināma vai arī viņš atrodas ārvalstī un ierašanos tiesā nav iespējams nodrošināt.Valsts policija pagājušā gada nogalē konstatēja, ka Aijo ir pārkāpis drošības līdzekli un neatrodas savā dzīvesvietā, un par šo faktu informēja tiesu, kurai būs jāpieņem tālākie lēmumi. Toreiz Aijo kā drošības līdzekļi bija piemērota policijas uzraudzība un aizliegums izbraukt no valsts. Šos drošības līdzekļus kontrolēja Valsts policija.Tikmēr Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde turpina pārbaudi par Aijo saistībā ar iespēju atņemt viņam Latvijas pilsonību par brīvprātīgu iesaistīšanos citas valsts militārā organizācijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas