Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Tiesībsargs: 43% jaunās māmiņas saskārušās ar diskriminējošu attieksmi darbā ģimenes stāvokļa dēļ

Ar netaisnīgu, diskriminējošu attieksmi ģimenes stāvokļa vai bērnu dēļ darbā saskārušies 43% aptaujāto sieviešu, atklāts Tiesībsarga biroja veiktajā pētījumā "Diskriminācijas aizlieguma ievērošana darba tiesiskajās attiecībās pret jaunajām māmiņām".

Lai uzraudzītu normatīvo aktu ievērošanu, izpētītu faktisko situāciju un informētu personas par tiesību aizsardzības mehānismiem tiesībsargs 2012.gada nogalē veica divas aptaujas - uzņēmēju un iedzīvotāju vidū.

Kopumā portālos tika aptaujātas 364 personas. 57% gan ar diskriminējošu attieksmi nav saskārušies.

Savukārt uz jautājumu, vai darba devējs izturas pretimnākoši, ja ir saslimuši bērni vai citu ģimenes apstākļu dēļ nepieciešams doties mājās pirms darba laika beigām, 33% atbildējuši noraidoši, jo strādājot tāpat kā pārējie - bez jebkādiem atvieglojumiem.

Tikmēr 34% atzinuši, ka bailes saglabāt esošo darbu vai atrast jaunu darbu attur no vēl viena bērna radīšanas.

Pētījumā norādīts, ka papildus iedzīvotāju aptaujai tika saņemti zvani, elektroniski un rakstveida iesniegumi, kur personas norādīja uz konkrētām situācijām, kā izpaudusies darba devēja diskriminējošā attieksme personas bērnu kopšanas atvaļinājuma dēļ.

Secināts, ka lielākoties no šādas diskriminējošas attieksmes cietušas sievietes, bet neviens vīrietis nevērsās ar konkrēta gadījuma atspoguļojumu.

Izpēte arī atklājusi, ka tikai atsevišķos gadījumos jaunās māmiņas bija gatavas aizstāvēt savas tiesības un vērsties Tiesībsarga birojā vai tiesā. Kā pamatojums tam, ir nevēlēšanās iegūt tāda cilvēka reputāciju, kurš "sūdzas", un bailes atrast darbu nākotnē. Atsevišķos gadījumos ekonomiskā situācija spiedusi samierināties ar sliktākiem darba nosacījumiem nekā pirms došanās bērnu kopšanas atvaļinājumā, piekrītot darba devēja piedāvātajam amata un atalgojuma samazinājumam.

Tā, piemēram, kāda sieviete izklāstījusi situācija, kad darbavietā darbinieces informējušas vadību par savu grūtniecību, viņas tikušas izlamātas par to ar piebildi, ka "viņas tika pieņemtas darbā ar domu, ka viņām divi bērni jau ir un vairāk nedzemdēs". Viena no jaunajām māmiņām pēc tam, atgriežoties darbā no bērnu kopšanas atvaļinājuma, saskārusies ar nelikumībām un nepieņemamu attieksmi no vadības puses. Viņai tika piedāvāts zemāks atalgojums un izvērsts mobings pret viņu. Darbiniece esot sūdzējusies augstākajai amatpersonai, bet sūdzība tika noraidīta kā nepamatota.

Tiesībsarga birojā vērsās arī kāda sieviete, kura strādāja orķestrī daudzus gadus, kur viņa veica administratīvo darbu, gādāja par mēģinājumu, koncertu grafikiem, aizvietošanu, tērpiem, darba laiku. Uz viņas dekrēta laiku darba savienošanas kārtībā organizatoriskos darbus veica viens no orķestra mūziķiem. Savukārt, kamēr viņa atradās dekrētā, darba devējs pieņēma lēmumu likvidēt viņas amatu, un, mainot amata nosaukumu, pienākumus turpināja veikt viens no orķestra mūziķiem. Atgriežoties no bērna kopšanas atvaļinājuma, jaunā māmiņa saņēma darba līguma uzteikumu. Tādējādi darba devējs nebija ievērojis Darba likumā noteikto pienākumu saglabāt esošo vai piedāvāt līdzvērtīgu amatu.

Ņemot vērā lielo darba devēju skaitu, tiesībsargs atlasīja tos uzņēmumus, kas sevi ir prezentējuši kā sociāli atbildīgus uzņēmumus un ir saņēmuši ģimenei draudzīga uzņēmuma statusu 2011.gadā vai ir iekļauti pērnā gadā Ilgtspējas indeksa zelta, sudraba vai bronzas grupā. Kopumā tika saņemtas anketas no 37 uzņēmumiem, kas snieguši informāciju par 2065 personām, kuras atgriezušās no bērnu kopšanas atvaļinājuma no 2009.gada. Anketās iekļauti jautājumi par darbavietas saglabāšanu vai nodrošināšanu ar līdzvērtīgu amatu, kā to nosaka Darba likuma 156.panta ceturtā daļa, atalgojumu, darba pienākumu apjomu.

Pēc uzņēmumu aptaujas veikšanas, tiesībsargs vērsās arī pie sabiedrības ar lūgumu informēt par tiem gadījumiem, kad personas ir saskārušās ar diskriminācijas aizliegumu darba tiesiskajās attiecībās. Tika veikta aptauja māmiņu portālā Māmiņu klubs, Latvijas ģimenes portālā "Cālis", "Mammām un tētiem", kā arī aptaujas anketa ievietota tiesībsarga mājaslapā. Kopumā tika saņemtas anketas no 364 cilvēkiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas