Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Tiesībsargs: Bērnunamiem rūp nauda, nevis bērns

Nepildot savus tiešos pienākumus, bērnunamu direktori, kuri ir šajās iestādēs ievietoto bērnu likumiskie pārstāvji, rīkojas noziedzīgi, pārliecināts tiesībsargs Juris Jansons.

Prezentējot 21 bērnunama monitoringa rezultātus, Jansons uzsvēra, ka realitātē pastāv situācija, ka bērnunamu bērni tiek sūtīti uz citām iestādēm - internātskolām un psihoneiroloģiskajām slimnīcām. Tiesībsargs norādīja, ka konstatēta līdzekļu neefektīva izlietošana.

Tiesībsarga biroja eksperti atklājuši, ka gada laikā gandrīz desmit miljoni eiro tiek izlietoti bērnu uzturēšanai trīs iestādēs. Bērnunamu direktori nereti izvēlas sūtīt bērnus uz internātskolu pat vairāku simtu kilometru attālumā, tādējādi traucējot bērnu iespējamu atgriešanos bioloģiskajā ģimenē vai audžuģimenē. Realitātē gadījumos, kad bērni no bērnunama tiek aizsūtīti uz citām iestādēm, bērnunams tik un tā saņem bērna aprūpei paredzēto naudu, kas ir vidēji 600 eiro mēnesī, pat neskatoties uz to, ka bērna iestādē nav.

Bērna uzturēšanas izmaksas internātskolā mēnesī vidēji ir 300 eiro, savukārt psihoneiroloģiskajā slimnīcā - 36 eiro dienā. Respektīvi, ja bērns no bērnunama tiek sūtīts uz trešo iestādi, finansējums par vienu bērnu tiek maksāts vienlaicīgi trim iestādēm.

Vislielākais bērnu īpatsvars, kas no bērnunamā reģistrētiem bērniem reāli dzīvo internātskolās, ir Salas novada Bāreņu namā Līkumi. Tur no 54 bērniem bērnunamā dzīvo vien 10, savukārt 44 bērni atrodas internātos. Internātskolā dzīvo teju puse Talsu novada Strazdes bērnu nama audzēkņu - no 17 bērnunamā reģistrētajiem bērniem reāli tur atrodas tikai deviņi. Tāda pati situācija ir arī Daugavpils bērnunamā-patversmē Priedīte, kur no 42 reģistrētiem audzēkņiem 23 dzīvo internātskolā.

Labākā situācija konstatēta Madonas novada Bērnu un jauniešu ārpusģimenes aprūpes un atbalsta centrā Ozoli, kur neviens bērns nedzīvo internātskolā. Pozitīvi novērtēta arī situācija Rīgā, kur no 160 bērnu tikai divi ir internātskolā.

"Nauda tiek tērēta citām lietām," sacīja Jansons, turpinot, ka galvenie iemesli tam, iespējams, ir iestādes finansiālās intereses.

Jansons norādīja, ka, neskatoties uz lielu uzraugošo institūciju skaitu, netiek veikta apsekošana, kas liecina par iestāžu bezdarbību un nekompetenci. Tiesībsargs ir pārliecināts, ka efektīva un godprātīga daba rezultātā šādu situāciju varētu izskaust vēl pirms 10-20 gadiem, samazinot bērnunamos esošo bērnu skaitu un nodrošinot viņiem iespēju pilnvērtīgai attīstībai.

Tiesībsarga birojs par monitoringa rezultātiem informēs Valsts kontroli, uzsverot neefektīvu resursu izmantošanu, kā arī, iespējams, koruptīvas darbības. Tāpat tiks informēta arī Saeima un prokuratūra.

Jau ziņots, ka Tiesībsarga biroja speciālisti veikuši apjomīgu bērnu tiesību ievērošanas pārbaudi ārpusģimenes institucionālajā aprūpē. Monitoringa mērķis bija noskaidrot faktisko situāciju bērnunamos - cik ilgi bērni tajos uzturas, vai un kādēļ tiek ievietoti psihoneiroloģiskajās klīnikās, kā tiek nodrošināta izglītība un bērna saskarsme ar ģimeni.

Iegūtie dati uzrāda ilgstošu un sistēmisku problēmu, kurā bez vecāku gādības palikuša un institucionālā aprūpē nonākuša bērna dzīve tiek salauzta, turklāt par to dāsni tiek maksāts no valsts un pašvaldības budžeta, norāda Tiesībsarga biroja pārstāvji. Ārpusģimenes institucionālās aprūpes sistēmā atklāti pirms tam neapzināti bērnu tiesību pārkāpumi, secinājis tiesībsargs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas