Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Tiesībsargs lūdz ANO veidot vienotu izpratni par Latvijas nepilsoņu tiesisko statusu

Tiesībsargs Juris Jansons lūdz ANO institūcijas veidot vienotu izpratni par Latvijas nepilsoņu tiesisko statusu.

Jansons novērojis, ka starptautiskajām organizācijām nav vienotas izpratnes par Latvijas nepilsoņu tiesisko statusu - ANO Augstā bēgļu komisāra biroja 2015.gada statistikas pārskatā Latvijas nepilsoņi pielīdzināti bezvalstniekiem, kas rada sajukumu un neizpratni par valstu pienākumu saturu, taču vienlaikus ANO Cilvēktiesību komiteja un ANO Rasu diskriminācijas izskaušanas komiteja ir skaidri nodalījušas nepilsoņu un bezvalstnieku tiesisko statusu.

Tiesībsargs uzsver, ka Latvijas nepilsoņu tiesības daudzkārt pārsniedz bezvalstnieku tiesības, tādējādi šie statusi nav salīdzināmi, un Latvijas nepilsoņu tiesības tuvinās Latvijas pilsoņu tiesībām. Būtiskākā atšķirība, ka nepilsoņiem nav tiesību vēlēt un ieņemt atsevišķus amatus valsts pārvaldē. Jansons uzsvēra, ka nepilsoņi, atšķirībā no bezvalstniekiem, ir Latvijas valstspiederīgie, tiem ir Latvijas izdota pase, tie atrodas Latvijas aizsardzībā, atrodoties ārvalstīs, tiem ir pastāvīgās uzturēšanās tiesības Latvijā, vienlīdzīgas sociālās un ekonomiskās tiesības ar pilsoņiem.

"Vienota izpratne ANO institūciju starpā par Latvijas nepilsoņu statusu veicinātu šīs izpratnes veidošanos kā Eiropas, tā pasaules līmenī. Tādējādi jāskaidro Latvijas vēsturiskā situācija un nepilsoņa statusa rašanās iemesli," norāda Jansons.

Viņš pauda, ka valsts ir radījusi juridisko un institucionālo ietvaru naturalizācijai - nepilsoņi var iegūt Latvijas pilsonību, nokārtojot samērā vienkāršus naturalizācijas eksāmenus. Diemžēl naturalizācijas tempi pēdējo gadu laikā samazinājušies nepilsoņu motivācijas trūkuma dēļ. Turklāt atsevišķu valstu un nevalstisko organizāciju retorika veicina negatīvu attieksmi pret valsti un Latvijas pilsonības institūtu.

Top komentāri

Katrina
K
Vai kadsLatvija ir redzejis un dzirdejis ka kada Latvijas valsts vadosa amatpersona, punku diplomati ir kaut kuru publiski uzstajusies, ASV, ANO, ES oficiali un izskaidrojusi Latvijas notikumu vesturi, lai siem debilajiem rietumu kretiniem paskaidrotu, kapec Latvija ir tik daudz Krievijas okupantu??? Tac ne, jo Latvijas diplomati neprot uzstaties un saprotosi, sakarigi runat, diskutet, iznemot sava starpa apmainoties ar idiotu limena frazem, debiliem un sarkastiskiem jociniem, Ka to dara Riekstins, Ronis, Kesters...un viniem pilideji, iztaponas.
lustīgais nerris uz tirgus plača
l
Visu cieņu tiesībsargama Jansonam, kuram derētu spert vēl vienu pussolīti tālāk un pieprasīt, lai Latvijā atceļ terminu "NE-PILSONIS," kas patiesībā ir tas pats, kas "BEZ-VALSTNIEKS," un pāriet uz civilizētā pasaulē, Igauniju ieskaitot, lietoto terminu "permanent resident," kas latviski nozīmē "pastāvīgais iedzīvotājs" - proti iedzīvotājs ar tiesībām strādāt un pienākumu maksāt nodokļus, bet bez tiesībām balsot!!! NE-PILSONIS izklausās kā noziedznieks - nezvērs, nelietis, necilvēks, u.t.t. un tml.
Elita
E
Visu cienu Jansonam par to, ka vinam kaut kas rupe, atskiriba no idiotiskajiem Latviajs prezidentiem, ministriem, deputatiem, diplomatiem. Latvijas slinkie, debilie, aprobezotie diplomati ( kuri sanem loti, loti lielas algas un dzivo sava paradize, A,Kurme menesi sanem 8 000 eiro/menesi + veselibas apdrosinasaan un visa veida privlegijas, ari pareji vestnieki sanem sadas lidzigas summas, laika kad Latvija tauta dzivo pusbada)26. gadus nav spejusi Starptautiskajas organizacijas izskaidros Latvijas vesturi, lai gan tiesi lielaka dala latviajs diplomatu ie nespejnieki vestures skolotaji, kuri nespeja pat skola stradat. Komunists Maris Riekstins ir pat uztaisits par Generalinspektori, lai sagaiditu kadu siltu vietu un taja ielistu, klist Latvija baumas, ka sis esot noskatijies A.kurmes vietu, lai gan sis Riekstins nespejs tikt gala ar darba pienakumiem ka vestnieks ASV, tur nomulajas tikai 2. gadus un aizmuka, ka kas tad Riekstins bija vislatvijas izlaupitaja A.Skeles izsytamais kranci
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas