Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Tiesneši par svarīgu uzskata argumentāciju, nevis atklātas balsošanas procedūru

Bijušais Rīgas apgabaltiesas vadītājs, pašreizējais šīs tiesas tiesnesis Juris Stukāns skeptiski vērtē ieguvumus no atklātajiem balsojumiem par amatpersonām, tostarp tiesnešiem.

Arī Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs uzskata, ka būtiska ir nevis balsošanas procedūra, bet balsojuma argumentācija, kas ļautu saprast negatīva balsojuma iemeslus, aģentūrai BNS pavēstīja AT preses sekretāre Baiba Kataja.

Stukāns aģentūrai BNS, komentējot Saeimas pieņemtos grozījumus, sacīja, ka deputāts neuzdrošināsies balsot pretēji frakcijas vadībai, pat ja būs pamats uzskatīt, ka persona konkrētajam amatam neatbilst.

"Partijas vadība lems, un deputāti būs spiesti pakļauties, jo, ja ir vienošanās, ka ievēro frakcijas disciplīnu, tad deputātam nav citu variantu. Deputāts negribēs izlēkt no vairākuma," uzskata Stukāns.

Viņš uzsvēra, ka jau pašlaik deputātam neviens neuzliek par pienākumu paskaidrot savu izvēli, līdz ar to tiesnešiem nav starpības no tā, ka viņi zinās, kā konkrētais deputāts ir balsojis. Ja Saeima patiesi vēlētos nodibināt atklātumu un skaidrību, tad deputātiem no tribīnes būtu jāizskaidro, kādi ir iemesli, kāpēc amatpersonu neatbalsta.

"Ja zinātu, kurš ir par vai pret, tas neko nemainītu, jo rezultātu tāpat nevar apstrīdēt, līdz ar to kāda amatpersonai starpība, vai viņš zina, kurš ir balsojis par viņu vai pret viņu," teica tiesnesis.

Jau ziņots, ka Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā grozīja Saeimas Kārtības rulli, nosakot, ka turpmāk atklātā balsojumā vēlēs vairākas amatpersonas – Saeimas prezidija locekļus, tiesībsargu, valsts kontrolieri, tiesnešus, Satversmes aizsardzības biroja vadītāju, ģenerālprokuroru, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadītāju, Centrālās vēlēšanu komisijas vadītāju un vēl citas amatpersonas, kuras līdz šim vēlēja slēgtā balsojumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas