Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Tiesnesis: Čekas lietu spriedumi nenozīmē, ka sadarbība nav notikusi

Bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) sadarbības fakta konstatēšanas lietu spriedumi publiskajā telpā tiek nepareizi interpretēti, un tie nebūt nenozīmē, ka sadarbība ar čeku nav notikusi, tā raidījumam LNT Ziņas sacīja Rīgas apgabaltiesas Krimināllietu tiesas kolēģijas priekšsēdētājs Juris Stukāns, kurš bijušajā VDK dokumentu izpētes komisijā šīs tiesu lietas pētīja.

"Spriedums nenozīmē, ka sadarbība nav notikusi, vienkārši šobrīd Latvija nav spējīga savākt dokumentus un pierādīt, kāda sadarbība ir bijusi un kāds bija tas informācijas saturs, ko persona [VDK] ir sniegusi, jo dokumenti ir aizvesti prom [uz Maskavu],” uzskata tiesnesis Stukāns.

Vēl skarbāku viedokli pauda bijušās VDK dokumentu izpētes komisijas, tagad Publiskās atmiņas centra pētnieks Arturs Žvinklis. "Šīs te prāvas ir farss. Šie tiesas procesi un, ja tie vēl turpinās, tā būtībā ir Latvijas nodokļu maksātāju naudas izšķiešana par bezjēdzīgu darbību," teica vēsturnieks.

Līdz šim brīdim tiesās skatītas ap 300 šādu lietu un tikai uz abu roku pirkstiem saskaitāmās lietās ir izdevies pierādīt apzinātu sadarbību ar VDK. Vienlaikus publicētajā kartotēkā fiksēti vairāk nekā 4500 iespējamo čekas aģentu vārdi. Tiesnesis Stukāns uzskata, ka saskaņā ar pašas VDK instrukcijām, kā arī VDK darbinieku un aģentu tiesās sniegtajām liecībām aģenta kartīte tika izveidota un ievietota kartotēkā tikai tad, ja persona sadarbībai bija piekritusi.

“Viss, kas ir fiksēts un šobrīd tiek apspriests, tas atbilst tā laika likumiem un instrukcijām. Šodienas interpretācija, ka tas tā nav un neviens neko nav darījis, tā nav patiesība,” teica Stukāns. Viņš norādīja, ka vienlaikus iespējamība, ka tiesa apzinātu sadarbību dokumentu trūkuma dēļ nepierādīs, šobrīd ir liela un tieši šo “robu”, lai pēc tiesas lēmuma spēkā stāšanās, piemēram, saņemtu pielaidi valsts noslēpumam vai iegūtu Latvijas pilsonību, daudzi kartotēkā atrodamie ir izmantojuši.

Tikko kā Latvijas Nacionālā arhīva mājaslapā publicētās čekas aģentu kartītes nav pamats kādu apvainot sadarbībā ar VDK. Saskaņā ar likumu Latvijā pateikt - cilvēks ir vai nav bijis čekas aģents - var tikai tiesa. Tiesas lēmumi arhīva mājaslapā varētu tikt publicēti janvārī. 

 

 

Top komentāri

Pakultēvs
P
Tas ir nozīmīgi, ko pauž Stukāns un Žviklis, arī Mārcis Auziņš savā skaidrojumā. Droši vien pret viņiem būs vērsta asa kritika no daudziem klusētājkārtīšniekiem, kuriem patīk līdzšinējie čekas lietu spriedumi.
Tie nav stukači
T
L.Muciņš intervijā DDD ir teicis: „Vēlreiz atkārtošu – aģents pildīja pavēles. Piemēram, aģentam varēja likt potes vietā cilvēkam injicēt indi. Protams, bija dažādi aģenti dažādām pavēlēm, jo virsnieks bija atbildīgs par to, cik ļoti viņš varēja piežmiegt aģentu izpildīt to vai citu uzdevumu. Svarīgi bija čekas virsnieku rīcībā esošie kompromitējošie materiāli (liecības par izdarītu kriminālnoziegumu, foto ar seksu) vai apstākļi, kas cilvēkam draudētu (iesaukšana armijā uz 5 gadiem zemūdenē, atlaišana no darba, cietums), ja viņš negribētu vai nevarētu izpildīt čekas pavēli. Kartotēkā, par kuru mēs runājam, atrodami čekas aģenti, nevis informatori. Patiesībā jau ikvienam padomju pilsonim (smejas) bija pienākums stučīt. Bija uzticības personas, kas informē. Treškārt, bija virsnieki zem jumta, kuri saņēma algu pamatdarbā un piemaksu par darbu čekas labā. Šādi cilvēki, vairāki simti čekas virsnieku, strādāja, piemēram, “Intūristā”, kultkomā, Ārlietu ministrijā un citās svarīgās vietās.”
deokupants
d
Jātiesā šodienas krievijas aģenti un vietējie rašisti !...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas