Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Tiesu ieinteresē Meroni "bizness"

Marta sākumā Rīgas apgabaltiesas tiesnesis Boriss Geimans pārsūtījis Ģenerālprokuratūrai SIA PARS Termināls pārstāvja Gata Dirnēna prasību izvērtēt Šveices advokāta Rūdolfa Meroni rīcību ar viņam atbildīgā glabāšanā uzticēto mantu, kurai ir uzlikts arests tā dēvētās Lemberga krimināllietas ietvaros, liecina Dienas rīcībā esošie dokumenti. Visnotaļ negaidītais lēmums faktiski nozīmē netiešu pieļāvumu, ka Meroni varētu atrasties interešu konfliktā.

"Tas, kādēļ šoreiz tiesa nolēma ievērot likumu, ir – ja reiz tiesai jātiesā trīs personas par iespējamu atrašanos interešu konfliktā un nav nozīmes sekām, jo konflikts ir pats par sevi sekas (lai gan Kriminālprocesa likumā ir citādi), tad nu jau tiesas uzraudzītais mantas glabātājs atrodas šādā interešu konfliktā, jo rīkojas ar mantu un lēmumus pieņem pats par sevi," Dienai sacīja tiesību eksperti, komentējot tiesas lēmumu.

Savukārt Ģenerālprokuratūra ieņēmusi nogaidošu pozīciju, pēc būtības neatbildot uz Dienas jautājumiem, kā prokuratūrai sokas ar iesniegumā minēto faktu noskaidrošanu. "Prokuratūra nevar komentēt citu personu iesniegtos iesniegumus un to pārbaudes rezultātus." Kā "baumas un izdomājumus" prokuratūras pārstāve nodēvēja arī pieļāvumu par Meroni informētību attiecībā uz minēto lietu.

Dirnēns savā iesniegumā norāda uz Dienas jau aprakstīto gadījumu, kad Meroni, izmantojot savu ietekmi, uzdeva  a/s Latvijas naftas tranzīts (LNT) pārdot tai piederošās a/s Ventspils nafta akcijas par būtiski pazeminātu cenu, tādējādi nodarot zaudējumus LNT vismaz 130 miljonu eiro apmērā. Turklāt būtiski, ka arī Dirnēns savā iesniegumā uzsver Dienas jau rakstīto – darījumu pirms tam Meroni prettiesiski saskaņojis ar apsūdzības uzturētāju krimināllietā prokuroru Juri Jurisu.

Tajā pašā laikā Dienas rīcībā ir nonākuši vairāki desmiti dokumentu, arī dažādas e-pastu sarakstes, maksājumu uzdevumi, līgumi, kas norāda, ka laikā kopš apstiprināšanas par arestētās mantas glabātāju Meroni ļoti mērķtiecīgi gan atklāti, gan caur dažādām fiktīvām shēmām faktiski savās interesēs izsaimnieko viņam uzticētos aktīvus, nodrošinot sev apskaužami greznu dzīvesveidu, kā arī finansējot sev uzticamus cilvēkus, tostarp politiķus, noslēdzot reklāmas, konsultāciju un cita veida līgumus par it kā notikušu pakalpojumu sniegšanu un maksājot vairāku tūkstošu eiro atlīdzību ik mēnesi.

Lielākā daļa arestētās mantas veido tiesības un akcijas dažādos Ventspils tranzīta uzņēmumos, un, ņemot vērā to, ka Meroni šobrīd kontrolē arī citu akcionāru tiesības un akcijas šajos uzņēmumos, arestētās mantas glabātāja pienākumi faktiski nodrošina viņam pilnīgu kontroli pār šiem uzņēmumiem, to skaitā a/s Ventbunkers, a/s Ventspils tirdzniecības osta, a/s Kālija parks (KP), a/s Baltic Coal Terminal, LNT, SIA Nord Natie Ventspils termināls un citos.

Dienas rīcībā esošie dokumenti skaidri parāda, kā Meroni izlieto daudzus desmitus miljonu eiro vērtos piesavinātos līdzekļus, lai iegādātos neskaitāmus nekustamos īpašumus Krētā un Šveicē, pirktu helikopterus, jahtu un citas vērtības. Dienas rīcībā ir informācija, ka liela daļa no minētajiem dokumentiem savulaik ir bijuši iesniegti arī Ģenerālprokuratūrā, tomēr nav zināmi iemesli, kādēļ atbildīgie prokuratūras darbinieki nav rīkojušies, lai šos faktus pārbaudītu un apturētu arestētās mantas izlaupīšanu.

Šie paši dokumenti arī atklāj mehānismu, kā tika organizēta VN akciju pārdošana par pazeminātu cenu, turklāt shēmu rezultātā ar Meroni saistīti uzņēmumi ieguva kapitāla daļas citos uzņēmumos, kas iepriekš piederēja uzņēmējam Oļegam Stepanovam, to skaitā uzņēmumā Geit, kas ir lielākais VTO akcionārs, tāpat arī kapitāla daļas KP, a/s Topmar Baltic Investments, kurai savukārt pieder viena septītā daļa Ventbunkera akciju. Savukārt pērn, īstenojot virkni apšaubāmu darījumu, Meroni savā īpašumā ieguva vēl četras septītdaļas Ventbunkera akciju, ko finansēja ar LNT finanšu līdzekļiem no VN akciju pārdošanas. Taču, ņemot vērā, ka Ventbunkers ir lielākais LNT akcionārs, Meroni šo Ventbunkera kapitāla daļu pirkšanu finansēja faktiski ar pašam Ventbunkeram piederošajiem līdzekļiem. Zināms, ka darījums ir noslēdzies pērn septembrī. Meroni kā glabātājs pārvalda divas septītdaļas arestētās Ventbunkera kapitāla daļas, līdz ar to viņš šobrīd pilnībā pārvalda šo uzņēmumu.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena otrdienas, 18.aprīļa, numurā!

Top komentāri

???
?
Jautājums nav vai gala rezultātā Latvijas nodokļu maksātāji apmaksās šos prokuratūras lēmumus ar Meroni priekšgalā, bet gan cik liela summa būs jāmaksā. Vispārējā kārtībā materiālās vērtības tiek uzticētas valsts struktūai, laikam materiālās rezerves vai tml., arī šajā gadījumā būtu normāli, ja mantu pārvaldītu šis kantoris, pie tam vēl apdrošinot riskus.
TrollisJT
T
Negaidīts lēmums? Jebkurš taksometra šoferis Ventspilī Meroni pazīst jau sen.
kukū
k
Pēc šī starptautiskā blēža jau sen ilgojas Centrālcietums!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas