Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Tiesvedība un pašvaldība nespēj atturēt augstsprieguma līnijas projektu caur Ķemeru Nacionālo parku

Jūnija sākumā a/s Augstsprieguma tīkls izsludināja iepirkuma procedūru augstsprieguma līnijas Kurzemes loks 3. posma projektēšanas un būvniecības darbiem. Šajā posmā plānots līniju būvēt cauri Ķemeru Nacionālajam parkam, un šis fakts izraisījis gan iedzīvotāju, gan Jūrmalas domes iebildumus, tomēr ar Ministru kabineta lēmumu šim projektam noteikts Nacionālo interešu objekta statuss. Pat šopavasar sāktā tiesvedība neaptur projekta virzību un paredzams, ka tehniskā projekta izstrāde varētu tikt sākta 2016. gadā, ceturtdien lasāms avīzē Diena.

A/s Augstsprieguma tīkls mājaslapā lasāms teksts, ka "projektēšanas un būvniecības darbus plānots sākt tikai pēc augsti kvalificētas inženiertehniskās izpētes un visi darbi tiks veikti dabai maksimāli draudzīgā veidā, ņemot vērā faktu, ka elektropārvades līnija šķērsos Ķemeru Nacionālo parku un aizsargājamas dabas teritorijas". Tāpat uzsvērts, ka piedāvātos elektropārvades līnijas būvniecības risinājumus Ķemeru Nacionālā parka teritorijā ar virkni papildu nosacījumiem ir jau akceptējusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pakļautībā esošā Dabas aizsardzības pārvalde un savu atzinumu projektam ir devis arī Vides pārraudzības valsts birojs. Projekta pretinieki joprojām pauž bažas, ka vērienīgo darbu rezultātā var tikt nodarīts ļaunums videi un tām vērtībām, kuru dēļ Ķemeru Nacionālais parks vispār izveidots.

Vērienīgā triju posmu projekta kopējās izmaksas tiek lēstas 127 miljonu eiro apmērā, no kurām 45% ir piešķirtais Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumenta līdzfinansējums. Projekta trešā posma Tume-Rīga rekonstrukcijas un jaunbūves ietvaros dažviet ir atrastas alternatīvas, piemēram, tiks būvēta jauna 330 kV elektropārvades līnijas trase, kas metīs loku ap Tukumu aptuveni astoņu kilometru garumā. Savukārt, šķērsojot Ķemeru Nacionālā parka teritoriju, izraudzīta tā dēvētā pirmā alternatīva, kas paredz jaudīgas līnijas izbūvi esošās vietā. Ir bijuši arī citi varianti, kas paredzētu parku apiet, taču šie risinājumi kā salīdzinoši dārgāki ir noraidīti. Ministru kabineta lēmums paver ceļu tieši tam risinājumam, pret kuru bija savākti 502 iedzīvotāju paraksti. Iesniegums Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai datēts ar šā gada 23. martu, taču tas neietekmēja valdības lēmuma pieņemšanu. Ķemeru Nacionālā parka administrācija atbalsta jaunas augstsprieguma līnijas izbūvi parka teritorijā, aģentūrai LETA maijā apliecināja Dabas aizsardzības pārvaldes Pierīgas reģionālās administrācijas direktors Andris Širovs.

Juriste Inga Peimane, kura kā Jūrmalas iedzīvotāja šopavasar vērsās Administratīvajā rajona tiesā, prasīja atcelt Ministru kabineta lēmumu atļaut būvēt jaunu augstsprieguma līniju Ķemeru Nacionālā parka teritorijā. Pēc Peimanes iesnieguma ir ierosināta administratīvā lieta, taču saistībā ar blakus sūdzību izskatīšanu dažādās instancēs patlaban nevar prognozēt, cik ātri lieta virzīsies. Tikmēr projekts apturēts netiek, un tiesvedības dēļ nav kavēta projektēšana apstrīdētajā līnijas trasē. Tiesa gan, tiesvedībā grasās iesaistīties vēl viens dalībnieks.

Arī Vides aizsardzības kluba viceprezidente Elita Kalniņa uzskata, ka Ķemeru Nacionālais parks ir tik nozīmīgs, ka trasi var būvēt arī tam apkārt. "Ietekmes uz vidi novērtējumā mēs lasām, ka nav garantijas par to, ka sērūdeņu atradnes neiznīks. Ķemeru parks ir unikāla teritorija, citas tādas Pierīgā nav. Ir sajūta, ka katru projektu, kas skar parka teritoriju, vērtē atsevišķi, bet neanalizē kopumā. Piemēram, nesen parādījās informācija, ka parka teritorijā Ragaciemā plānots ierīkot kapus. Un tā pa gabaliņam vien parka teritorija tiek "nograuzta:, bet vērtējot situāciju, netiek analizēta ietekme uz vidi plašākā mērogā," uzskata Kalniņa.

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 16.jūlija, avīzē Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas