Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Topā pasta balodis no Ķīnas

Interneta veikaliem kļūstot populārākiem, ar katru gadu strauji pieaug sūtījumu skaits no ārzemēm. Rudens, kad vecāki savus bērnus gatavo skolai, tāpat arī Ziemassvētku laiks, kad cits citu vēlamies iepriecināt ar dāvanām, ir īstais pļaujas laiks tirgotājiem.

Latvijas pasta direktors Arnis Salnājs Dienu ieved sūtījumu šķirošanas cehā. Angārā rosās paku šķirotāji, turpat blakus atrodas iekšējais muitas punkts. Kastes ar mazām pakām, kastes ar lielākām, turpat netālu stāv pat aptīts motorollers, kas tuvākajā laikā iepriecinās kādu pircēju Smiltenē, un veļasmašīna, kas tūdaļ tiks vesta uz Madonu. Ne tikai cilvēki atrodas cehā, turpat lēnām, pavisam prātīgā gaitā pastaigājas suns. Tā nav bezmērķīga pastaiga, arī viņš šeit strādā, sūtījumos uzostot aizliegtās vielas, naudu un narkotikas.

Kaut gan sūtītāju vidū ir uzņēmēji, lielākoties tās tomēr ir privātpersonas. Tieši Ķīna ir valsts, kas strauji iekaro Eiropas patērētāju uzticību. Sūtījumu skaits no Ķīnas arī Latvijā pieaug. 2014. gadā starptautiski ienākošo sīkpaku skaits sasniedza teju trīs miljonus vienību un salīdzinājumā ar 2013. gadu bija par 83% lielāks. Tālās Āzijas zemes uzņēmēji ir sapratuši, ka viņiem ir izdevīgāk tirgot pa tiešo patērētājam un nav pat vajadzības katrā mazajā Eiropas valstī atvērt veikalu. Internets mijiedarbību padara ļoti ērtu, un, nedaudz piedomājot, uzņēmējiem izdodas atrast risinājumus, lai pircējs justos drošs, ka atnāks tieši tāds produkts, kādu viņš ir gaidījis. "Cilvēki arvien vairāk iepērkas internetā un meklē vietas, kurās to var izdarīt vislētāk, - vai tas būtu mobilais telefons vai mobilā telefona vāciņš, rotas, drēbes un viss cits, ko vien var iedomāties. Ķīnas preču sūtījumus nodrošina tādi giganti kā, piemēram, Alibabaun Taobao. Tie ir radījuši arī Aliexpress, kas strauji izplatās visā pasaulē. Pirms pieciem gadiem visi bija pārliecināti, ka visvairāk internetā tiks pirkti CD diski un grāmatas, bet patērētāji ir sagrāvuši šīs prognozes. Visvairāk tiek pirkti apģērbi. Eiropa no Āzijas atpaliek ļoti izteikti," atklāj Salnājs.

Tā kā nacionālā aviokompānija airBaltic veic visvairāk lidojumu, attiecīgi arī piegādāto sūtījumu skaits Latvijas pastam ir vislielākais. Mazas, dārgas un ļoti vērtīgas kravas - tieši tādas tiek piegādātas ar lidmašīnām. AirBaltic tās veido tikai 0,5% no masas, toties 35% no vērtības. "Mums nav atsevišķu kravas lidmašīnu. Kravas lido turpat, kur lido pasažieri, proti, 60 maršrutos. Kravas nodalījums lidmašīnai ir jebkurā gadījumā - ir vai nav sūtījumi. Ja mēs šo nodalījumu veiksmīgi aizpildām, tā mums ir papildu nauda," skaidro airBaltic korporatīvo komunikāciju viceprezidents Jānis Vanags un atklāj, ka aviokompānija pārvadā 700-1000 tonnu mēnesī, gada ieņēmumi mērāmi miljonos. Līdzīgi kā Latvijas pastu, kam airBaltic piegādā apmēram 20% sūtījumu, kompānija apkalpo vēl apmēram 30 klientu. Lielākoties tiek pārvadātas tranzītkravas. Lielākā kravas vienība bijusi pustonnu smaga, tiek sūtītas gan lidmašīnu, gan kuģu rezerves daļas. Pirms pāris gadiem uz Zooloģisko dārzu vesti pat pingvīni. Visu ceļu viņi mitinājušies īpašā nodalījumā, kurā tika nodrošināts speciāls temperatūras un gaismas režīms.

Visu žurnālistes Aļonas Zanderes rakstu Topā pasta balodis no Ķīnas lasiet pirmdienas, 7.septembra, laikrakstā Diena!

Top komentāri

aha
a
domāts veikals "Tops"?
Mikss
M
Nu protams un Latvijas pasta darbinieki uzdzīvojas uz pasūtītāja rēķina. Cik jau ir gadījumi, ka Latvijas pircējs nopērk internetā preci, Ķīnas tirgotājs izsūta ar pakas numuru, ko Ķīnas izsekošanas lapā rāda, ka ielidojusi Latvijā un ar to viss beidzas Latvijā paka pazūd...... Bet lai veiktu pakas pazušanas izmeklēšanu jāraksta iesniegums izsūtītājam, murgs, viņš naudu saņēmis paku izsūtījis un kāda viņam interese, uz to arī Latvijas pasta darbinieki uzdzīvojas, paldies Latvijas pasta noteikumiem un par mūsu nesaņemtām pakām....
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ar likumu garantēs skaidras naudas pieejamību

Valdība otrdien atbalstīja grozījumus Kredītiestāžu likumā, kuru mērķis ir nodrošināt skaidrās naudas pieejamību iedzīvotājiem visā Latvijas teritorijā, nosakot minimālās prasības pakalpojumam, kura r...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas