Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Turpina meklēt risinājumus ST sprieduma par viendzimuma pāru tiesībām izpildei

Ņemot vērā, ka jautājums par tiesību uz atvaļinājumu nodrošināšanu viendzimuma pāriem pēc bērna dzimšanas ir ļoti komplicēts, darbs pie iespējamiem attiecīgā Satversmes tiesas (ST) sprieduma izpildes risinājumiem aizvien turpinās, aģentūrai LETA skaidroja Labklājības ministrijas (LM) Darba attiecību un darba aizsardzības politikas departamenta direktora vietniece Ineta Vjakse.

Pērn novembrī ST par neatbilstošu Satversmei atzina likuma normu, kas viendzimuma pāriem pēc bērna dzimšanas neparedz tiesības uz atvaļinājumu. Kā atzina ST, lai noteiktu viendzimuma partneru ģimenes attiecību tiesisko regulējumu, sociālās un ekonomiskās aizsardzības un atbalsta pasākumus ar atbilstošu formu un saturu, likumdevējam nepieciešams veikt padziļinātu un kompleksu izpēti. Norma par spēkā neesošu atzīta no 2022.gada 1.jūnija.

Ministrijas pārstāve norāda, ka ar šo tiesas spriedumu saistīto jautājumu risināšana tiek koordinēta gan Saeimas līmenī, kur ir izveidotas darba grupas šī sprieduma izpildes lietā, gan arī Tieslietu ministrijas izveidotajā darba grupā.

Vienlaikus, pēc viņas paustā, Darba likuma grozījumu gadījumā kā daļu no spriedumā minētā LM patlaban turpina darbu pie iespējamo redakciju izstrādes, kas lielā mērā ir atkarīgas no kopīgajiem konceptuālajiem risinājumiem.

Jau ziņots, ka ST vērtēja kāda pāra pieteikumu, kad bērna bioloģiskās mātes partnerei nebija paredzētas tiesības uz atvaļinājumu pēc bērna piedzimšanas. Šajā lietā pieteicēja lūdza pārbaudīt Darba likuma 155.panta pirmās daļas atbilstību Satversmes 110.panta pirmajam teikumam.

Toreiz ST priekšsēdētāja Sanita Osipova norādīja, ka ikvienai personai ir tiesības uz savas fiziskās un garīgās integritātes, goda un cieņas aizsardzību, kā arī tiesības dzīvot pēc sava prāta, un saskaņā ar savu būtību attīstīt un pilnveidot savu personību, pēc iespējas mazāk ciešot no valsts iejaukšanās tajā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas