Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Ukrainas prezidents Petro Porošenko, 2017. gada pavasarī apmeklējot karavīrus, kas iziet rehabilitācijas kursu Vaivaros

Ukrainas karā ievainotajiem Vaivaros pirmo reizi iespēja sakārtot arī garīgo veselību

Konfliktā Ukrainā ievainotajiem ukraiņu karavīriem, kuri atkopjas Nacionālajā rehabilitācijas centrā Vaivari, pirmo reizi pieejams arī militārais psihologs, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums Panorāma. Ar Nacionālo bruņoto spēku atbalstu šādu kursu iziet 15 karavīri.

Katrs no karavīriem, kas ieradušies uz rehabilitāciju Vaivaros, ir guvis smagas traumas - Ruslans Ahibalovs sākotnēji nevarējis nedz paiet, nedz pacelt roku, Andrejs Lapiha pēc uzkāpšanas uz mīnas palicis be kājas, bet Valērijam Kuzņečenko norauta roka, arī kāja īsāka - zaudēts kauls.

Speciālisti uzsver, ka tikpat būtiskā kā fizisko traumu dziedēšana un mācīšanās sadzīvot ar protēzēm un ierobežotām kustībām ir kara pārņemtā prāta dziedēšana, tāpēc pirmo reizi uzsākta sadarbība ar profesionāliem militārajiem psihologiem.

"Nav jau nemaz tik viegli stāstīt par savām problēmām un savām grūtībām, sevišķi karavīram, kuram ir pateikts, ka karavīrs neraud un nevar raudāt," Latvijas Televīzijai skaidro NBS galvenais psihologs Vilnis Čerņavskis. 

Svarīgi karā piedzīvotās šausmas ar profesionāli pārrunāt jau mēneša laikā, kaut ar īpašu acu vingrinājumu palīdzību var atsaukt atmiņā arī senākus notikumus, taču Ukrainā karavīriem psiholoģiskā palīdzība pieejama vien pēdējā laikā. Arī Latvijas Nacionālie bruņotie spēki iesaistījušies Ukrainas armijas psihologu dienesta izveidē. Pirms tam situācija bijusi kritiska. Čerņavskis atminas, ka morāli sakropļoti cilvēki "slimnīcā klīduši kā rēgi", jo nav saņemta savlaicīga psiholoģiskā palīdzība. 

Kara šausmas pārdzīvojušie Ukrainas karavīri atzīst, ka "cilvēki parasti baidās no psihologa, bet, kad tu aprunājies, saproti, ka tā patiesībā ir liela palīdzība un visa tā putra, kas ir galvā, izlido laukā".

Parasti rehabilitācija ilgst divas nedēļas, bet Ukrainas konfliktā ievainotajiem izstrādātā programma ir 18 dienas ilga. Valsts šīs programmas īstenošanai piešķīrusi 35 tūkstošus eiro.

Top komentāri

Янис
Я
америкосы, прочь с украины
Jābūts Stulbiņš
J
Kāpēc neziņo vai garīgā palīdzība karvīriem nāk no psihiski slimās PPPLV vides?
Petro
P
Odesas nomalēs atkritumiem vieta pietiks ! https://www.youtube.com/watch?v=pVjRA-NSuqo&list=RD1fP3xRJwtfI&index=5
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas