Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Ušakovs noliedz aizliegtas videonovērošanas ierīces izmantošanu

Eiropas Parlamenta (EP) deputāts un bijušais Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) noliedz, ka būtu iegādājies, glabājis un izmantojis aizliegtu videonovērošanas ierīci, aģentūru LETA informēja politiķe palīdze Diana Švane.

Eiroparlamentārietis norāda, ka tiesas procesa pamatā ir mape, kurā ielīmēta slēpta videokamera un uzlādes vads ar adapteru. Pēc bijušā Rīgas mēra paustā, mape tika atrasta mēra sēžu un pieņemšanas telpā Rīgas domē, kuru viņš izmantoja, lai rīkotu darba sanāksmes un sniegtu intervijas. Tāpat telpas tika izmantotas publiskiem un reprezentatīviem pasākumiem. Politiķis uzsver, ka tā ir telpa, kas bija pieejama visiem apmeklētājiem, piemēram, Muzeju naktīs.

EP deputāts akcentē, ka mapi, precīzāk, tās fotogrāfiju, viņš pirmo reizi ieraudzījis, kad viņam to parādīja izmeklētāja. Viņš pauž cerību, ka vienā no tuvākajām tiesas sēdēm viņš ieraudzīs pašu mapi un tajā esošo ierīci.

Ušakova ieskatā, nav iespējams atrast iemeslu, kāpēc viņam būtu bijis nepieciešams paštaisīts albums ar iebūvētu kameru un vēl barošanas vadu ar adapteri, ja visi kabineti Rīgas domē, kuros viņš atradās vai strādāja, bija aprīkoti ar videonovērošanas sistēmu, kuru ierīkoja Rīgas domes Informācijas tehnoloģiju centrs.

"Vai prokurora ieskatā man bija mērķis novērot pašam sevi darbā? Bet es taču zināju, ka ir oficiālās kameras, un tādēļ neiztur kritiku prokurora viedoklis, ka man būtu bijis nepieciešama vēl kāda novērošana un turklāt šādā pašdarinātā veidā," pauž bijušais Rīgas mērs.

Viņš lūdzis sevi atzīt par cietušo šajā lietā, ja ir ticis nelikumīgi novērots. Pēc Ušakova domām, bija kādas personas, kas bija plānojušas "nelikumīgi ierakstīt kabinetā notiekošo".

Pēc viņa paustā, plauktos, kas atradās kabinetā, glabājās visdažādākie suvenīri un dāvanas, mapes un albumi, kuras bija saņēmuši iepriekšējie mēri un attiecīgi arī viņš pats, sākot no 2009. līdz 2019.gadam.

"Man nav zināms ne tas, kas šo albumu būtu ienesis un kad, ne arī tas, kādam mērķim tas tika darīts un vai tas ticis pielietots," uzsver politiķis.

Savu vainu inkriminētajā noziegumā Ušakovs pirmdien noliedza arī Rīgas pilsētas tiesā pēc tam, kad prokurors Juris Ločmelis nolasīja apsūdzību. Ušakovs gan liecības vēl nav sācis sniegt, tomēr pirms tiesas sēdes žurnālistiem teica, ka izmeklēšanas galvenajam uzdevumam patiesībā bija jānotiek par to, kādā veidā ierīce nokļuvusi viņa kabinetā, jo viņš šo ierīci neesot iegādājies, glabājis un lietojis. Viņš vairākas reizes likumsargus lūdzis viņu atzīt par cietušo, tomēr tas nav noticis.

Ušakovs ir pārliecināts, ka izmeklēšana veikta tendenciozi un, iespējams, ar politisko spiedienu. Ušakovs pieļāva, ka interese viņu novērot kā amatpersonu un partijas vadītāju bijusi daudzām "trešajām personām".

Saeimas darbakārtībā iekļauto "Jaunās vienotības" (JV) Saeimas frakcijas deputātu iesniegtos grozījumus, kas paredz noteikt, ka par noziedzīgu nodarījumu notiesāts Eiropas Parlamenta (EP) deputāts zaudē savu mandātu Ušakovs vērtēja ironiski. "Fakts, ka 18 gadus šāds regulējums nepastāvēja Latvijas likumdošanā un tieši tagad JV deputātiem atnāca tāda gaiša doma, tā droši vien ir sakritība, tā nevar būt politika," ironizēja Ušakovs.

Tiesa šodien uz liecību sniegšanu bija uzaicinājusi trīs liecinieces, tostarp Ušakova toreizējo sekretāri un domes apkopēju.

Kādreizējā mēra sekretāre Indra Timermane liecināja, ka par mēra apmeklētāju nokļūšanas kārtību un viņas uzdevumos ietilpa ne tikai regulārā atbildēšana uz telefona zvaniem, bet arī sekot, lai Ušakova kabinetā nenāktu nepiederošas personas. Sieviete apliecināja, ka viņai nav nekas zināms par albumu, kurā atradās aizliegtā ierīce. Ņemot vērā, ka viņai bija jāveic savi tiešie darba pienākumi, sieviete nav speciāli staigājusi apkārt un pētījusi, kas atrodas skapjos mēra darba telpās.

Ušakova aizstāvis Viktors Tihonovs šodien tiesu lūdza pievienot lietas materiāliem vairākus dokumentus, kas attiecas uz domes telpu apkopšanas jautājumiem. Arī aizstāvis argumentēja, ka Rīgas domē bija ierīkota visaptveroša videonovērošanas sistēma, tāpēc neesot loģiski, ka Ušakovam kā amatpersonai vēl būtu jāglabā kaut kāds albums, kurā ierīkota videonovērošana. Turklāt Ušakovs šajās telpās neatradās regulāri.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa skata krimināllietu pret Ušakovu par aizliegtas videonovērošanas ierīces glabāšanu.

Apsūdzība Ušakovam tika uzrādīta pagājušā gada nogalē pēc Krimināllikuma panta par sevišķā veidā veicamiem operatīvās darbības pasākumiem speciāli radītu vai pielāgotu iekārtu, ierīču vai instrumentu aprites aizlieguma pārkāpšanu, aģentūra LETA noskaidroja prokuratūrā.

Par šādu nodarījumu var piemērot brīvības atņemšanu līdz diviem gadiem, sabiedrisko darbu, vai naudas sodu, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos uz laiku līdz pieciem gadiem.

Jau ziņots, ka pērn novembrī EP plenārsēdē atcēla deputāta imunitāti Ušakovam. Pēc imunitātes atcelšanas Ušakovs saglabās EP deputāta pilnvaras, jo tās ir Latvijas valsts piešķirtas viņam kā eiroparlamentārietim, un neviena cita iestāde tās nevar atņemt.

Ierīci toreizējā mēra Ušakova darba kabinetā 2019.gada janvārī uzgāja Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

Iepriekš izplatītajā paziņojumā KNAB norādīja, ka persona savā darba kabinetā glabājusi stratēģiskās nozīmes ierīci, kas paredzēta sevišķā veidā veicamiem operatīvās darbības pasākumiem, proti, videodokumentēšanai un audioinformācijas ieguvei slēptā veidā.

Šāda veida ierīci fiziskām personām ir aizliegts iegādāties, glabāt un lietot. Ierīce bijusi maskēta kā cits priekšmets, kas vizuāli atgādina albumu vai grāmatu.

Ziņa papildināta

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas