Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Uzvaras vārdā bez upuriem neiztikt

Labāk nevarēja
Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (Vienotība) no skolotājiem aplausus negaida, bet pedagogu darba samaksas modelis ir pabeigts un otrdien tiks skatīts valdībā. Diskusijas iespējamas tikai par detaļām, jo tagad jānodrošina, lai reforma neizgāztos un tai būtu finansējums, uzsver ministrs. Lai pie šāda rezultāta nonāktu, "upurētas" ir ne tikai internātskolas un augstākā izglītība, bet arī pirmsskolu pedagogi, kuri vēl kādu laiku būs nevienlīdzīgā situācijā.

Jaunais modelis nav ideāls, un Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) nav pārliecības, ka viss izdarīts pareizi, – to rādīs tikai prakse. Taču darbs ir pabeigts, un ministrs uzskata, ka viss izdarīts tik labi, cik iespējams. Arī pēc uzlabotā varianta saglabājas princips – 680 eiro par likmi jeb 30 darba stundām. Jautājums gan paliek, vai daļai skolotāju vispār varēs nodrošināt pilnu slodzi, bet Šadurskis apgalvo, ka apdomīgi plānojot un pēc pārmaiņām skolas darba organizācijā zaudētāju nebūšot. Priekšā viņš liek topu ar desmit pašvaldībām, kuras pēc mērķdotāciju pārdales iegūs visvairāk, – Priekuļu, Sēlijas un Durbes novadā kopējais finansējums pieaugs pat par 20%. Ar mīnusa zīmi tabulā ir liela daļa Pierīgas novadu, netrūkst arī pa kādam attālākam reģionam – kopā zaudētājos paliek 12% pašvaldību. Te Šadurskis piebilst, ka, ņemot vērā prognozes par bērnu skaitu septembrī, pēc kura arī rēķinās piešķiramās summas, šis skaits krietni saruks un Pierīgā būs iespējams saglabāt pašreizējo atalgojumu. Iespējas ir arī veidot lielākas klases.
Tāpat pašvaldības saņems lielāku finansējumu, ja izpildīs IZM kritēriju par minimālo skolēnu skaitu klasē. Pēc ministra aprēķiniem, sākumskolas var pastāvēt, ja tajās ir vismaz 50 skolēnu, pamatskolas – ja ir vismaz 100 bērnu, vidusskolas – ja ir 150 skolēnu. "Mūsu modelis dod ļoti labu impulsu skolu tīkla sakārtošanai. Protams, viena daļa mazo skolu, kur līdz šim bijusi, piemēram, pamatskola, nespēs pastāvēt kā pamatskola. Daļai būs jāpārveidojas," atzīst ministrs. 

Upuru daudz

Tomēr, lai modeli īstenotu pašreizējā versijā, upuru netrūkst. Uz sliedēm mestas internātskolas, jo IZM turpmāk naudu dos tikai skolotāju algām, bet ne šo skolu uzturēšanai. Tas ļaus ietaupīt aptuveni 10 miljonu eiro. Tagad lielā mērā šo skolu liktenis ir atkarīgs no pašvaldībām. Nākotnes perspektīvā ministrs gan šīs skolas vairs negrib redzēt vispār: "Internātskolas kā suga ir jāizskauž." Tas attiektos uz 15 izglītības iestādēm, kurās mācās aptuveni 3000 bērnu. To skaitā gan nav speciālo internātskolu, kuras netiks aiztiktas. 

Upurēta arī augstākā izglītība. Lai gan arodbiedrība iepriekš uzstāja uz algas pieaugumu akadēmiskajam personālam par 30% jau šogad, IZM sola to izdarīt tikai triju gadu laikā, katru gadu atalgojumu palielinot aptuveni par 10%. Kopā tie būs 11 miljoni eiro. Pēc līdzīga principa šaha spēlē ar Finanšu ministriju lielāka mērķa vārdā zaudējušas pirmsskolas izglītības iestādes. Te gan panākts kompromiss ar Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrību (LIZDA), un atalgojums tiks celts divas reizes – 620 eiro par slodzi būs no šā gada 1. septembra, 680 eiro – gadu vēlāk. IZM bijusi gatava nevienlīdzīgo situāciju izlīdzināt uzreiz, bet pašvaldības tam nav piekritušas, jo šādu finanšu slogu uzņemties nespēj. 

Vienošanās panākta par kultūrizglītības pedagogiem – arī viņi saņems 680 eiro par likmi, kaut naudas tam joprojām nav. Trūkst 4,6 miljonu, ko IZM savās rezervēs nevarot atrast. Visas cerības tiek liktas uz Kultūras ministriju un valdību. Ja pozitīva lēmuma nākamo otrdien Ministru kabineta (MK) sēdē nebūs, Šadurskis pat negribot domāt, kas notiks tālāk.

Visu Annas Strapcānes rakstu Uzvaras vārdā bez upuriem neiztikt lasiet ceturtdienas, 30. jūnija laikrakstā Diena! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas