Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Vai aplokšņu algas nonāk bankās?

Gan mazo uzņēmēju, gan arī privātpersonu vidū aizvien populārāka kļūst iespēja pa tiešo ar iemaksu bankomāta starpniecību ieskaitīt skaidru naudu savā bankas kontā. Latvijas Bankas dati liecina, ka 2015. gadā šādi nauda kontos iemaksāta 8,24 miljonus reižu un kopējā iemaksātā summa bijusi 2,59 miljardi eiro, kas ir par teju 11% vairāk nekā 2014. gadā, kad ar bankomātu starpniecību klienti kontos ieskaitīja 2,38 miljardus eiro, ceturtdien lasāms avīzē Diena.

Ēnu ekonomikas pētnieks Arnis Sauka sarunā ar Dienu lēš, ka privātpersonu pienesums kopējā iemaksātās summas apjomā varētu būt ap miljardu eiro gadā, bet uzsver, ka nekādā gadījumā nedrīkst uzskatīt, ka visa privātpersonu bankomātos iemaksātā nauda nāk no ēnu ekonomikas. "Līdz šim neviens nav veicis pētījumus par to, cik liela daļa no skaidrās naudas, ko iedzīvotāji caur bankomātiem iemaksā savos kontos, nāk no ēnu ekonomikas. Tāpēc nedrīkstam tagad tā vienkārši visus šos cilvēkus uzskatīt par potenciāliem pelēkās naudas legalizētājiem," akcentē pētnieks.

Pētījumi liecina, ka aplokšņu algu īpatsvars Latvijā ir ļoti liels, un tas tomēr ir iemesls uzskatīt, ka noteikta daļa šīs bankomātos iemaksātās naudas ir saņemta kā, piemēram, aplokšņu algas. Pēc Saukas aplēsēm, aplokšņu algu īpatsvars Latvijas ekonomikā ir ap 25%. "Protams, aizvien ir noteikta daļa uzņēmēju, kuri algas joprojām izmaksā skaidrā naudā, taču nospiedoši lielākā daļa darbinieku atalgojumu saņem savā bankas kontā, un maz ticams, ka cilvēki regulāri izņem no bankas skaidru naudu, lai pēc tam atkal to bankomātā ieskaitītu atpakaļ," ironizē ekonomists.

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 21.aprīļa, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas