Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Vaidere: Eiropas Parlamentā ļoti labi izprot latviešu valodas situāciju

Eiropas Parlamentā (EP) trešdien notiks starptautiska konference, kurā savu vērtējumu par latviešu valodas situāciju Latvijā sniegs vairāku valstu eksperti, to skaitā EP lielākās politiskās grupas ETP priekšsēdētājs Žozefs Dauls un bijušais EP priekšsēdētājs Ježijs Buzeks.

Konferenci Kāpēc latviešu valodai jāpaliek vienīgajai oficiālajai valodai Latvijā atklās EP deputāte Inese Vaidere. Tam sekos vairāku valstu EP deputātu un Latvijas ekspertu analīze par situāciju Latvijā saistībā ar gaidāmo referendumu par krievu kā otru valsts valodu. 

Pasākuma iniciatore I.Vaidere uzsver, ka EP ļoti labi izprot latviešu valodas situāciju. "Eiropas valstu kolēģi apzinās, ka Latvija ir vienīgā valsts, kur latviešu valodai un kultūrai ir iespējams izdzīvot un attīstīties. Taču plašākai sabiedrībai ne visi fakti par patieso situāciju Latvijā ir zināmi. Ievērojot pamattautai ļoti nelabvēlīgo iedzīvotāju nacionālo sastāvu, rusifikācijas procesus okupācijas periodā, ir ārkārtīgi svarīgi, lai latviešu valoda paliktu vienīgā oficiālā valsts valoda Latvijā. Saliedētu sabiedrību var veidot tikai cienot un sargājot valsts pamatvērtības, tostarp tās pamattautas kultūru un valsts valodu. Nekur Eiropā nav iedomājama situācija, ka imigranti pieprasītu tādas privilēģijas kā oficiālas valodas statusu savai dzimtajai valodai. Latviešiem ir jāpiedalās referendumā un jābalso pret krievu kā otro valsts valodu. Tas būs signāls arī starptautiskajai sabiedrībai, ka cienām savas vērtības un paliekam noteicēji pār savas valsts nākotni," teica I.Vaidere.

No Latvijas konferencē piedalīsies arī Saeimas Izglītības un kultūras komisijas vadītāja Ina Druviete, demogrāfs Ilmārs Mežs, politologs Edvīns Šnore, vadošā etiķetes un protokola speciāliste Jeļena Jekateriņičeva. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas