Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Vairāk nekā pusei ģimenes ārstu nav otrās māsas

Lai arī kopš 2010. gada valsts ģimenes ārstu praksēm apmaksā otras māsas vai ārsta palīga darbu, tomēr vien apmēram 43% ģimenes ārstu šo iespēju izmanto. Iemesli gan ir dažādi - daļā ārstu prakšu vienkārši trūkst vietas trešajam cilvēkam, citur par apgrūtinošu šķiet dokumentācija un visu prasību ievērošana, savukārt reģionos ne vienmēr ir iespējams atrast darbiniekus. Tam gan nepiekrīt Latvijas Māsu asociācijā, norādot, ka ģimenes ārstiem ir jāmaina domāšana un attieksme pret jauniem darbiniekiem, otrdien raksta laikraksts Diena

Tam, ka vairāk nekā pusē ģimenes ārstu prakšu nav otras māsas, ir trīs galvenie iemesli, uzskata Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidents Pauls Princis. Viņš Dienai norādīja, ka, pirmkārt, tas ir finansiālais aspekts. Vidēji ģimenes ārsta praksē ir pierakstīti 1560 pacientu, tas nozīmē, ka lielākajā daļā prakšu pacientu skaits nav virs 1800 pacientiem, kas nodrošinātu ārstam pilnas slodzes darbu. Rezultātā arī ienākumi ir zemāki. Tomēr, pieņemot darbā otru māsu, ir jānodrošina dažādas administratīvās izmaksas. Otrkārt, tas ir telpu jautājumus. Lai taupītu līdzekļus, nereti ģimenes ārsti īrē nelielas telpas, kur trešajam cilvēkam vienkārši nav vietas, tomēr ārstam otrajai māsai ir jānodrošina atdalīta darbavieta, kur pāris stundu pieņemt pacientus neatkarīgi no ģimenes ārsta. Trešais iemesls ir sertificētu māsu trūkums reģionos.

Tam gan nepiekrīt Latvijas Māsu asociācijas prezidente Jolanta Zālīte, Dienai paskaidrojot, ka vairāk nekā 300 jauno māsu katru gadu absolvē medicīnas koledžas. Problēma esot ģimenes ārstos, kuri nav motivēti nodarbināt otru māsu. Iespējams, tieši jauno speciālistu citādā domāšana par to, kā jānotiek darbam praksē, un tas, ka būs jāuzņemas atbildība par komandas darbu, ir lietas, kas ārstus attur. Princis šajā gadījumā min arī lielās prasības, kas izvirzītas otro māsu darbam, kuru dēļ nereti ģimenes ārsti saņem sodu. Arī ģimenes ārste Aija Gredzena Dienai atklāja, ka tieši šī iemesla dēļ praksē šobrīd otra māsa nestrādā. Pirms trim gadiem viņas otrā medmāsa, nevienu nebrīdinot, personīgu iemeslu dēļ nav ieradusies darbā. Rezultātā Veselības inspekcija ārsta praksei uzlikusi lielu naudas sodu. Gredzena gan nejūtoties vainīga, jo nebija informēta, ka šai darbiniecei ir arī trešā darbavieta. Līdz ar to joprojām norit tiesvedība.

Plašāk lasiet Annas Bērziņas rakstā Vairāk nekā pusei ģimenes ārstu nav otrās māsas otrdienas, 22.jūlija, laikraksta Diena 7.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas