Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Valdība apstiprina alkoholisma ierobežošanas plānu 2012.-2014.gadam

Otrdien, 18.decembrī, Ministru kabineta sēdē apstiprināts Veselības ministrijas izstrādātais Alkoholisko dzērienu patēriņa mazināšanas un alkoholisma ierobežošanas rīcības plāns 2012.-2014.gadam. Tas paredz nodrošināt koordinētu pasākumu veikšanu, lai mazinātu alkoholisko dzērienu kaitējumu sabiedrības veselībai, portālu Diena.lv informēja Veselības ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders.

Plānā piedāvātie risinājumi alkoholisko dzērienu patēriņa mazināšanai un alkoholisma ierobežošanai paredz četrus galvenos rīcības virzienus: alkoholisko dzērienu piedāvājuma ierobežošanu un kontroli; pieprasījuma mazināšanu; riskantas un kaitējošas alkohola lietošanas samazināšanu un alkoholisko dzērienu lietošanas un tā radīto seku monitoringu un sabiedrības informēšanu.

Rīcības plāns paredz pastiprināt nelikumīgu alkoholisko dzērienu aprites apkarošanu (pastiprināt kontroli tirdzniecības vietās, lai mazinātu iespēju nepilngadīgām personām iegādāties alkoholu, palielināt nakts laikā veikto kontroļu intensitāti veikalos, kafejnīcās, kur tiek tirgoti alkoholiskie dzērieni, pastiprināt alkoholisko dzērienu aprites kontroli u.c.), kā arī ierobežot alkoholisko dzērienu pieejamību un reklāmu (noteikt alkoholisko dzērienu reklāmas aizliegumu vides reklāmās, rosināt alkoholisko dzērienu reklāmas aizliegumu televīzijā no plkst.6 līdz 22, noteikt ierobežojumus alkoholisko dzērienu akciju reklāmai, noteikt vecuma un profesiju ierobežojumus personām, kas tiek iesaistītas alkohola reklāmā, ierobežot alkoholisko dzērienu lietošanu un tirdzniecību valsts un pašvaldību telpās u.c.).

Tāpat paredzēts īstenot profilakses pasākumus, kā arī uzlabot alkoholisma ārstēšanas pieejamību, informēt sabiedrību par alkoholisko dzērienu kaitīgo ietekmi uz cilvēka veselību, riskiem, kas saistīts ar tā lietošanu, un ārstēšanās iespējām no alkohola atkarības, izglītojot primārās veselības aprūpes speciālistus par jautājumiem, kas saistīti ar alkohola atkarību, kā arī nodrošināt valsts nozīmes pasākumus bērnu un jauniešu brīvā laika pavadīšanai kultūrizglītībā, vides izglītībā, tehniskajā jaunradē, sporta interešu izglītībā u.c.

Plānā paredzēts īstenot arī pasākumus, lai samazinātu alkoholisko dzērienu ietekmē izraisīto ceļu satiksmes negadījumu skaitu un citas negatīvās sekas. Plānots arī nodrošināt alkoholisko dzērienu lietošanas un seku monitoringu, kā arī plašāk informēt iedzīvotājus par sabiedrības veselības jautājumiem.

Pasaules Veselības organizācija norāda, ka alkohols ir trešais svarīgākais veselības riska faktors Eiropas Savienībā starp 26 veselības riskiem. Austrumeiropā vairāk kā viena nāve no 10 nāves gadījumiem ir saistīta ar alkohola lietošanu.

Mirstība no ārējās iedarbības sekām - transporta negadījumiem, tīšiem paškaitējumiem, vardarbības, noslīkšanas un saindēšanās ar alkoholu - aptuveni katrā trešajā gadījumā saistīta ar pārmērīgu alkoholisko dzērienu lietošanu.

Mirstība no saslimšanām - alkohola atkarība, aknu ciroze, alkohola kardiopātija, u.c. -, kas tieši saistīta ar alkohola lietošanu, Latvijā 2010.gadā bija 36,8 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem un salīdzinoši ar iepriekšējo gadu (2009.gadā - 34,1 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem) ir palielinājusies. Mirstība no alkohola aknu cirozes palielinājusies no 2,2 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotājiem 2006.gadā un 3,4 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotājiem 2008.gadā līdz 6,5 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotājiem 2010.gadā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas