Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Valdība Mārci Auziņu apstiprina LU rektora amatā uz otro termiņu

Valdība otrdien atbalstīja Mārča Auziņa apstiprināšanu uz otro termiņu Latvijas Universitātes (LU) rektora amatā.

Šis jautājums valdības darba kārtībā bija jau pagājušajā nedēļā, taču, tā kā bija saņemta studentu sūdzība par LU rektora vēlēšanām, lēmuma pieņemšana tika atlikta par nedēļu.

Izglītības un zinātnes ministrs Rolands Broks (Zaļo un zemnieku savienība) iepriekš pastāstīja, ka studentu sūdzību izskatīja Izglītības kvalitātes valsts dienests, konstatējot nebūtiskas kļūmes vēlēšanu norisē, taču tās nav ietekmējušas vēlēšanu rezultātu. Lai sadarbības partneri varētu iepazīties ar dienesta atzinumu, jautājums par nedēļu atlikts.

LU Satversmes sapulces pārstāvis Edvards Ratnieks, kurš ir arī Latvijas Studentu apvienības vadītājs, bija sagatavojis sūdzību par to, ka neesot precīzi ievēlēti Satversmes sapulces pārstāvji – neesot izpildīta nepieciešamā procedūra attiecībā pret LU Studentu padomes locekļiem, arī LU aģentūras neesot varējušas korekti izvirzīt pārstāvjus kā no universitātes neatkarīgām vienībām. Līdz ar to, pēc iesniedzēja domām, sapulces lēmumi neesot leģitīmi, un par to informēts Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD).

Universitāte kopā ar LU Studentu padomi gan iesniegusi IKVD norādi, ka saskaņā ar aktiem izvirzīšanas kārtība uz LU Satversmes sapulci ir bijusi pareiza.

Līdzšinējais LU rektors 25.maijā notikušajā LU Satversmes sapulcē tika pārvēlēts par universitātes rektoru uz turpmākajiem četriem gadiem.

Par Auziņu nobalsoja 185 Satversmes sapulces dalībnieki, bet pret ‒ 92. Savukārt par otru pretendenti ‒ LU Sociālo zinātņu fakultātes profesori Intu Brikši – nobalsoja 79 LU Satversmes sapulces dalībnieki, bet pret viņu ‒ 198.

Rektors pēc pārvēlēšanas atzina, ka par galveno uzdevumu izvirza to pašu, ko, stājoties šajā amatā pirms četriem gadiem, – padarīt LU par Eiropas līmeņa universitāti, kas var būt līdzvērtīga labākajām universitātēm Skandināvijas valstīs un Vācijā. Tas esot reāls uzdevums, bet nav izdarāms dažu mēnešu laikā.

Auziņš uzsvēra, ka vēlas iniciēt starptautisku pasaules klases projektu piesaisti LU pētnieciskajā un zinātnes darbā un lai to realizēšanā aktīvi iesaistītos studenti, saņemot par to arī samaksu.

Līdzšinējais pilnvaru laiks LU rektora amatā Auziņam beidzies 31.jūlijā.

LU Satversmes sapulce, kurā ir 300 dalībnieku, rektoru aizklātā balsojumā ievēlē uz četriem gadiem. Par ievēlētu rektora amatā atzīstams pretendents, kurš saņēmis vairāk par pusi balsu no to Satversmes sapulces dalībnieku skaita, kas piedalījušies vēlēšanās.

Auziņu rektora amatam izvirzīja Ķīmijas fakultāte, Teoloģijas fakultāte, Medicīnas fakultāte, LU  Matemātikas un informātikas institūts, Fizikas un matemātikas fakultāte, Ekonomikas un vadības fakultāte, LU Fizikas institūts un LU Cietvielu fizikas institūts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas