Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Valodas likumu nemainīs

ANO Cilvēktiesību komitejas eksperti nav runājuši ne ar vienu no valsts valodas politikas veidotājiem, tāpēc viņu secinājumi par lingvistisko situāciju Latvijā nav uztverami nopietni. Tā Dienai atzīst izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete (Vienotība), komentējot 27. marta ANO Cilvēktiesību komitejas rekomendāciju Latvijai, kurā tiek norādīts, ka mūsu Valsts valodas likuma piemērošana var radīt draudus minoritātēm un nepilsoņiem, īpaši nodarbinātības jomā.

Druviete uzsver, ka 1999. gadā pieņemto likumu aizvadītajos 15 gados ir ekspertējušas vairākas starptautiskās organizācijas - Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO), Eiropas Padome, ANO Cilvēktiesību komiteja, EDSO augstais komisārs minoritāšu jautājumos -, kas situāciju pētījušas uz vietas. "Visas šīs institūcijas un to amatpersonas ir atzinušas, ka mūsu valodas likums ir saskaņā ar starptautiskajiem tiesību aktiem un tajā ir ņemta vērā Latvijas īpašā situācija. Tādēļ esmu nepatīkami pārsteigta par šādu Cilvēktiesību komitejas paziņojumu, jo īpaši tāpēc, ka neviens netika runājis nedz ar mani, nedz Valsts valodas centra pārstāvjiem, kas varētu izskaidrot mūsu valodas politiku," norāda Druviete. Ministre arī uzsver, ka Valsts valodas likums mainīts netiks, jo tas ir atbilstošs etniskajai un lingvistiskajai situācijai un nevienu starptautisku normu nepārkāpj.

Eksperte ANO jautājumos Gunda Reire Dienai atzīst, ka šādas rekomendācijas bez iedziļināšanās vietējā kontekstā ANO Cilvēktiesību komitejai godu nedara. "Jāņem vērā, ka viena no galvenajām Krievijas kārtīm ir cilvēktiesību "pārkāpumu" izspēlēšana caur starptautiskajām organizācijām. Lai arī komitejā nav neviena eksperta no Krievijas, tas nenozīmē, ka lobēšanas darbs nenotiek. Un tā nav nejaušība, ka šādas rekomendācijas parādās laikā, kad aktivizējas Latvijas nepilsoņi un krievu skolu aizstāvji," pārliecināta Reire. Viņa arī uzsver, ka ANO rekomendācijas cilvēktiesību jautājumos attiecībā uz Latviju "nereti ir stipri dīvainas. Tam iemesli jāmeklē Austrumu virzienā". Reire bilst, ka šādas rekomendācijas ir signāls tam, ka Latvijai jāturpina skaidrojošais darbs gan par vēsturi, gan valodas un minoritāšu politiku, jo starptautiskajās organizācijās mainās eksperti un faktiski katru reizi skaidrošanas darbi jāsāk no jauna.

Plašāk lasiet Rūtas Kesneres rakstā Valodas likumu nemainīs otrdienas, 1.aprīļa, laikraksta Diena 5.lpp.! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas