Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Valsts garantētos studiju un studējošo kredītus plāno izsniegt Swedbank

AS Swedbank kā pirmā kredītiestāde pieteikusies Attīstības finanšu institūcija Altum (Altum) izsludinātajā atlasē par studiju un studējošo kredītu izsniegšanu, informēja Altum pārstāvji.

Šajā atlasē, ko Altum izsludināja jūnija beigās, var pieteikties ikviena kredītiestāde, turklāt banku pieteikumi tiek pieņemti bez laika ierobežojuma.

Pēc Altum sniegtās informācijas, patlaban atlasē pieteikusies Swedbank, bet nav izslēgts, ka laika gaitā varētu pieteikties vēl kāda kredītiestāde.

Swedbank pārstāvji aģentūru LETA informēja, ka banka gatavojas izsniegt valsts garantēto studiju un studējošo kredītu 2020./2021.mācību gadam un ir iesniegusi pieteikumu finanšu institūcijā Altum. Plānots, ka studiju un studējošo kredītus Swedbank sāks izsniegt no augusta vidus.

Līdz tam jebkuram interesentam Swedbank mājaslapā ir iespēja pieteikties informācijai par valsts garantēto kredītu saņemšanu, un tiklīdz tiks uzsākta kredītu izsniegšana, banka par to informēs katru interesentu.

Turpmāk, piesakoties studiju vai studējošajam kredītam, topošajiem studentiem vairs nebūs nepieciešams otrs galvotājs, kas uzņemtos saistības gadījumā, ja kredītņēmējs nevarētu atmaksāt kredītu, - turpmāk šo garantiju sniegs finanšu institūcija Altum.

Tāpat turpmāk netiks noteikti studiju griesti, kā tas bija līdz šim - maksimālais studiju kredīts būs studiju maksas apmērā. Valsts turpinās subsidēt studiju kredīta procentu maksājumus studiju laikā un gadu pēc absolvēšanas. Savukārt jaunajiem vecākiem pēc bērna piedzimšanas vai adopcijas tiks dzēsta studējošā kredīta apmaksas summa 30% apmērā. Līdz šim kredītsumma tika dzēsta tikai vienam no vecākiem, taču turpmāk šāda iespēja būs abiem bērna vecākiem.

Bankā informēja, ka pieteikties valsts garantētajam studiju vai studējošā kredītam varēs uzreiz pēc līguma noslēgšanas ar augstskolu. Turklāt no šī gada pieteikšanās un līguma noslēgšana būs iespējama attālināti Swedbank internetbankā. Savukārt valsts garantiju banka piemēros pati pēc pieteikuma izvērtēšanas un līguma parakstīšanas - topošajiem studentiem nekas papildus nebūs jādara.

Pirms pieteikšanās valsts garantētajam kredītam, studentam jābūt attiecīgās bankas klientam. Tos, kuri interesējās par šiem kredītiem, bet vēl nav Swedbank klienti, būs jāatver konts, ko ir iespējams izdarīt arī attālināti.

Kā ziņots, līdz šim studiju kredītus ar valsts galvojumu izsniedza SEB banka, kas jūlija sākumā paziņoja, ka 2020./2021.mācību gadā vairs to nedarīs. Kopš 2010.gada SEB banka bija vienīgā banka, kas nodrošināja studentiem aizdevumus ar valsts galvojumu.

"Izvērtējot nepieciešamos resursus, lai ieviestu izmaiņas līdzšinējā studiju kredītu administrēšanas procesā un sagatavotu jaunu infrastruktūru, SEB banka pieņēmusi lēmumu nepiedalīties atlasē par iespēju izsniegt studiju un studējošā kredītus 2020./2021.mācību gadā," informēja bankā.

Vienlaikus bankā norādīja, ka šis lēmums neietekmēs līdz šim izsniegtos studiju un studējošā kredītus - banka turpina pildīt visus nosacījumus noslēgto līgumu ietvaros, ko paredz izsniegto kredītu uzturēšanas kārtība.

Altum šogad 29.jūnijā izsludināja atlasi kredītiestādēm, kas izsniegs studiju un studējošo kredītus ar institūcijas garantiju. Banku izsniegtos studiju kredītus turpmāk garantēs Altum, un šāds risinājums ļaus atteikties no prasības pēc otra galvotāja, kas līdz šim ir bijis kāds ģimenes loceklis vai draugs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas