Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Valsts iestāžu darbiniekus atkal drīkst prēmēt, bet jābūt sasniegumiem

Ministrijās, valsts iestādēs un kapitālsabiedrībās kopš krīzes sākuma tika liegtas vai ierobežotas iespējas materiāli stimulēt darbiniekus papildus darba algai. Šobrīd tas nav aizliegts, tomēr Valsts kanceleja atgādina valsts institūciju vadītājiem, ka prēmēt pilnīgi visus darbiniekus tikai tāpēc, ka ir gada beigas vai kāds zīmīgs datums, nav pareizi - materiālajam stimulam jābūt saistītam ar konkrētiem sasniegumiem, pirmdien vēsta laikraksts Diena.

Krīzes laikā valsts iestādēs prēmijas un piemaksas faktiski tika aizliegtas, taču, kā Dienai norāda Valsts kancelejas direktores vietniece Eva Upīte, aizliegumi pakāpeniski zaudējuši spēku: "Atļautas ir gan prēmijas, gan piemaksas, naudas balvas un ikgadējais darba novērtējuma pabalsts. Vadītājiem ir dotas iespējas izmantot visus motivācijas elementus."

"Mēs esam kategoriski pret to, ka prēmijas izmaksā visiem, pat ja izvirzītie mērķi nav sasniegti. Nevar būt, ka 120 cilvēku ir vienādi ieguldījuši darbu mērķu sasniegšanā, un nevar arī būt, ka darbiniekam izvirzīti četri mērķi, neviens nav sasniegts, bet gada beigās tomēr ir naudas balva. Tā ir pilnīgi nepareiza motivācija," uzsver Valsts kancelejas pārstāve.

Analizējot ārvalstu pieredzi, redzams, ka piemaksas elementu skaits atalgojumā tiek samazināts un nekur vairs nepiemaksā tikai par procesa nodrošināšanu. "Par ko tikai vēl pirms dažiem gadiem nepiemaksāja Igaunijā - par doktora grādu, par pielaidi valsts noslēpumam utt. Tad viņi sistēmu mainīja, noteica konkurētspējīgu atalgojumu, bet papildu atlīdzības ir minimālas. Pie mums atlīdzība nav konkurētspējīga, tāpēc prēmijas un piemaksas ir lāpīšanās elements," atzīst Upīte.

Arī Valsts kontroles (VK) Juridiskās daļas vadītāja Liāna Karlsone uzsver, ka katru no motivēšanas veidiem valsts iestādēs regulē Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likums un VK revīzijās tiek pārbaudīts, kā tas tiek ievērots. Piemēram, piemaksas apmērs mēnesī nedrīkst pārsniegt 30% no konkrētajam darbiniekam noteiktās mēnešalgas, savukārt prēmiju drīkst izmaksāt reizi gadā un ne lielāku par 75% no mēnešalgas.

Visu Ata Rozentāla rakstu Prēmēt drīkst, bet jābūt sasniegumiem lasiet pirmdienas, 1.decembra, laikrakstā Diena! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas