Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Valsts maksā, bet cilvēki iespēju neizmanto

 Tikai trešā daļa no uzaicinātajiem cilvēkiem izmanto bezmaksas vēža skrīningu. 2012.gadā vēža skrīninga programmas pārbaužu apmaksai izlietoti 802 565 lati, neizmantotā nauda tiek novirzīta citu ārstniecības pakalpojumu apmaksai.

"Man ir kauns. Mēs ieguldām miljonu monitoringā, skrīningā, dažāda veida pasākumos, bet cilvēki nenāk. Nauda jau ir, bet cilvēkiem izpratnes par savu veselību nav," tā, runājot par vēža savlaicīgas atklāšanas programmas rezultātiem, sacīja veselības ministre Ingrīda Circene (Vienotība). Un tiešām rezultāti nav labi - laikā, kad gadu no gada palielinās ar vēzi saslimušo cilvēku skaits, bezmaksas profilaktisko pārbaudi izmanto vien 30% no tiem, kas saņēmuši uzaicinājuma vēstuli ierasties uz procedūru. Lai uzlabotu programmas rezultātus, kopš šā gada janvāra ārstiem ir pienākums savā praksē reģistrētos pacientus atkārtoti informēt par bezmaksas pārbaudēm, bet mazā atalgojuma un lielās slodzes dēļ tas ne vienmēr tiek darīts.

Pērn 204 198 sievietēm uz mājām tika nosūtītas uzaicinājuma vēstules apmeklēt bezmaksas dzemdes kakla vēža skrīningu. Izmeklējumu veica vien 26,7% sieviešu. Lai gan šogad pirmajos astoņos mēnešos rezultāts ir nedaudz labāks - 29,1%, pēc speciālistu domām, tas nav pietiekams. Līdzīgi ir arī ar krūts vēža profilaktiskajām pārbaudēm - pērn pakalpojumu izmantoja 32,7%, bet šogad 36,7% uzaicināto sieviešu. Savukārt zarnu vēža skrīningu katru gadu veic vidēji 7% no mērķgrupas. Uzaicinājums veikt zarnu vēža profilaktisko pārbaudi gan nenāk uz mājām - to aicina darīt ģimenes ārsts.

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 17. oktobra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas