Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 8. jūnijs
Mundra, Frīda, Frīdis

Valsts policija dienesta pārbaudē izvērtēs automašīnu nomas konkursa likumību

Valsts policija (VP) ir pieprasījusi ražotājam sniegt informāciju par piegādāto automašīnu atbilstību konkursa prasībām, bet paralēli tam policija veiks dienesta pārbaudi, lai izvērtētu, vai konkurss par automašīnu nomu noticis saskaņā ar iepirkumu normām, aģentūrai LETA pastāstīja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (Vienotība).

Viņš šodien, tiekoties ar VP priekšnieku Intu Ķuzi, apspriedis tālāko rīcību, ņemot vērā informāciju, ka uzņēmējs, iespējams, piegādājis spēkratus ar EURO 5, nevis EURO 6 motoru, kā tas bija paredzēts konkursa prasībās.

Kozlovskis pastāstīja, ka VP ir nosūtījusi pieprasījumu automašīnu Citroen ražotājam ar konkrētu automašīnu šasiju numuriem, lai pārliecinātos, ka dzinēji atbilst EURO 6 prasībām. Iepriekš piegādātājs pilnsabiedrība A26 bija iesniedzis policijai ražotāja apliecinājumu, ka piegādājamās automašīnas atbildīs EURO 6 prasībām - tātad auto ir ar samazinātu izmešu daudzumu. Konkrētajām Citroen markas automašīnām bija Peugeot dzinēji.

Skaidrojums arī pieprasīts Ceļu satiksmes drošības direkcijai, jo automašīnu reģistrācijā uzrādīti EURO 5 dzinēji.

Tagad galvenais ir noskaidrot, vai ražotāja apliecinājums ir patiess, un to, vai šie dzinēji atbilst EURO 6 prasībām. Ja ražotāji atbildēs, ka piegādātāja sniegtais apliecinājums ir nepatiess un ražotājs nemaz tādu nav sniedzis, esot pamats sākt kriminālprocesu. Tādā gadījumā objektīvu iemeslu dēļ lieta būtu jāizmeklē citai iestādei, piemēram, Iekšējās drošības birojam, norādīja ministrs, kurš cer, ka ražotājs skaidrojumu atsūtīs jau šonedēļ.

Paralēli VP tiks veikta arī dienesta pārbaude, lai izvērtētu, vai konkurss par automašīnu nomu noticis saskaņā ar iepirkumu normām, un to, vai šajā gadījumā nav saskatāmi pārkāpumi no policijas amatpersonu puses.

"Ja auto dzinēji neatbilst prasībām, viens no risinājumiem būs prasīt piegādātajam automašīnas nomainīt uz atbilstošām automašīnām, kurām ir EURO 6 dzinēja prasības," uzsvēra Kozlovskis.

Jau ziņots, ka līdz šim lielākajā automobiļu iepirkumā VP konkursā uzvarējusī pilnsabiedrība A26 nodevusi pavisam citas, līgumam neatbilstošas mašīnas. Turklāt pastāv aizdomas, ka uzņēmējs krāpies un policiju maldinājis ar dokumentiem. Tomēr "šmaukšanos" varēja atklāt krietni laicīgāk, ja policija nebūtu bijusi tik pielaidīga pret konkrēto komersantu, svētdien ziņoja TV3 raidījums Nekā personīga.

Policija tika pie 755 jauniem transportlīdzekļiem un par nomu turpmākos piecus gadus maksās 22 miljonus eiro. Jaunus spēkratus aizturēto pārvietošanai vajadzēja arī Speciālo uzdevumu bataljonam. Policija prasīja furgonus ar jaunās paaudzes motoru EURO 6.

Auto ar samazinātu izmešu daudzumu nav vienkārši iegriba, to prasa Eiropas komisijas regulas par vides saudzēšanu. Šī konkursa prasība atturēja daudzus auto dīlerus piedalīties šajā valsts policijas iepirkuma daļā. Transportlīdzekļus vajadzēja piegādāt jau gada vidū, bet rūpnīcas nesolīja, ka automašīnas ar jaunās paaudzes motoru laikus saražos un atsūtīs uz Latviju.

Kā norāda raidījums, to nevarēja arī pilnsabiedrība A26, tomēr tā konkursā piedalījās un solīja, ka policijai būs furgoni, kuru dzinēji atbildīs prasītajam, un uzvarēja. Tika noslēgts līgums, ka mēnesī policija par vienas mašīnas nomu maksās 800 eiro, bet par visiem Citroen furgoniem piecos gados - vairāk nekā 806 820 eiro.

17 Citroen Jumpy automašīnas Latvijā nonākušas gada vidū. Tās vajadzēja aprīkot policijas vajadzībām. Uzņēmējs to arī izdarījis, lai gan zinājis, ka automašīnas neatbilst līgumam, jo ir ar EURO 5 nevis EURO 6 motoru.

Neskatoties uz neatbilstību, policija Citroen automobiļus ir pieņēmusi septembra sākumā un apgalvo, ka neatbilstību nav pamanījusi. "Šmaukšanās nāca gaismā, kad Citroen transportlīdzekļus policija ierakstīja grāmatvedībā. Tad arī policija saprata, ka automašīnas nav vis ar jaunās paaudzes motoru, bet gan atbilst zemākam - EURO 5 standartam," vēstīja Nekā personīga.

Kā liecina Firmas.lv informācija pilnsabiedrība A26 pērnā gada decembrī dibināja SIA Auto Īle un Herbst, SIA Ad Rem auto, SIA Auto 26. Visi uzņēmumi saistīti ar uzņēmēju Māri Īli.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līderība pozitīvā nozīmē ir ārkārtīgi svarīga

Par to, kādēļ sestdien jāpieceļas un jāaiziet nobalsot par personībām, kas iespējami efektīvāk spēs pārstāvēt Latvijas intereses Eiropā, vēsturnieku Gati Krūmiņu intervē Agnese Margēviča

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas