Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Valsts valodas centrs liedz KNAB izvietot savus kampaņas plakātus publiskās vietās

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sāktā kampaņa pret kukuļdošanu veselības aprūpē nonākusi Valsts valodas centra (VVC) uzmanības lokā. Kampaņas plakātos, kurus iecerēts izvietot ārstniecības iestādēs, informācija norādīta gan latviešu, gan krievu valodā, tāpēc publiskās vietās tos izvietot nedrīkst.

«Nav jau pārkāpums, ka plakāti ir divās valodās, bet tie nedrīkst atrasties sabiedrībai pieejamās vietās,» problēmu skaidro VVC Valodas kontroles nodaļas vadītājs Antons Kursītis. Viņš norāda, ka informācijai sabiedrībai pieejamās vietās jābūt tikai valsts valodā, savukārt informācija svešvalodā var būt pieejama pēc pieprasījuma. «Neviens normatīvais akts neaizliedz līdztekus valsts valodai informāciju sniegt arī svešvalodā, bet šeit ir cita problēma - krievu valoda nevar būt vienlīdzīgāka par citu minoritāšu valodām,» kā noticis šajā gadījumā, uzsver A. Kursītis. «Inspektori izlases veidā pārbauda Rīgas un citas slimnīcas, un, ja šie plakāti nebūs izlikti sabiedrībai pieejamās vietās, pārkāpuma nebūs,» norāda VVC pārstāvis.

«Plakāta tapšanas un kampaņas mērķis ir uzrunāt visus iedzīvotājus,» uzsver KNAB vadītājs Jaroslavs Streļčenoks. Viņš norāda, ka atbilstoši likumam teksts svešvalodā uz plakāta ir mazākiem burtiem, savukārt tieši krievu valoda izvēlēta lielā krieviski runājošo īpatsvara dēļ. Iespējams, varētu būt noticis normatīvo aktu pārpratums par gadījumiem, kad šāda situācija būtu pieļaujama, uzskata VVC pārstāvis A. Kursītis. J. Streļčenoks uzsver, ka publiskajā telpā šo plakātu vēl neesot un, vadoties pēc VVC norādījumiem, jau saņemta jauna tirāža ar plakātiem, kuros teksts ir tikai valsts valodā. «Nekādas papildu izmaksas nav radušās,» norāda J. Streļčenoks, jo plakātiem jau sākotnēji bijušas iecerētas vairākas tirāžas. Paredzēts, ka jaunie plakāti tiks izvietoti sabiedriskās vietās, savukārt esošie - vietās, kuras par tādām nav uzskatāmas.

Jāpiebilst, ka kukuļdošanas apkarošanai izveidotais plakāts valodnieku uzmanību piesaistījis ar vēl kādu kļūdu - tekstā lietots vārds «apmaksāts». «Tas ir tik ļoti nostiprinājies, ka tā ir cīņa ar vējdzirnavām,» par vārda «apmaksa» lietošanu Terminoloģijas komisijas apstiprinātā termina «samaksa» vietā norāda Dite Liepa, Latviešu valodas aģentūras Valodas attīstības daļas lingviste. Lai arī vārds lasītājam nevarot radīt pārpratumus vai nesapratni, šo valodas nianses neievērošanu varot klasificēt kā sliktu stilu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas