Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Valsts varētu apgādāt mazaizsargātās personas ar sejas aizsarglīdzekļiem

Mazaizsargātām personu grupām minimālā apjomā būtu izdalāmi sejas aizsarglīdzekļi, teikts Ekonomikas ministrijas (EM) sagatavotajā ziņojumā par higiēnisko sejas masku ražošanu un to tehnisko specifikāciju.

Iepriekš Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam (VUGD), Veselības ministrijai un EM tika uzdots izstrādāt higiēnisko sejas masku tehnisko specifikāciju, kā arī tās izplatīšanu vietējiem ražotājiem. Tehnisko specifikāciju sagatavoja Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes Dizaina tehnoloģiju institūta asociētā profesore un vadošā pētniece Inga Dāboliņa, ņemot vērā zinātniskajā literatūrā pieejamās atziņas par dažādu tekstilmateriālu pielietojamību Covid-19 izplatības ierobežošanai.

No ziņojuma izriet, ka VM sadarbībā ar EM un VUGD nodrošinās vienotu informāciju par higiēnisko sejas masku lietošanu iedzīvotājiem, kā arī ražotājiem par iespēju ražot higiēniskās sejas maskas atbilstoši RTU sagatavotajai tehniskajai specifikācijai. Paredzēts arī veicināt kopējo izpratni, ka RTU izstrādāto tehnisko specifikāciju var izmantot, gan cilvēki mājas apstākļos, pēc tās paši šujot maskas, gan mazi un lieli ražotāji. Minēto pasākumu institūcijas realizēs piešķirtā budžeta finansējuma ietvaros.

Tāpat ņemot vērā Ministru kabineta pieņemto lēmumu par rekomendāciju lietot mutes un deguna aizsegu, tiek rosināts izvērtēt iespēju mazaizsargātām personu grupām minimālā apjomā izdalīt sejas aizsarglīdzekļus.

Provizoriski valsts ar sejas aizsarglīdzekļiem varētu apgādāt aptuveni 200 000 mazaizsargātās personas un tas izmaksātu aptuveni 800 000 eiro.

Paredzams, ka Valsts aizsardzības militāro objektu un iepirkumu centrs sadarbībā ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem centralizēti veiktu iepirkumus un nodrošinātu iegādāto preču uzglabāšanu. Ārkārtējās situācijas laikā loģistikas atbalstu iespēju robežās iegādāto preču transportēšanai nodrošinātu VUGD.

Savukārt sejas aizsarglīdzekļu sadali ilgstošās sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijām nodrošinātu Labklājības ministrija, taču pašvaldībām būtu jāuzņemas atbildība par sejas masku izdali pārējām mērķa grupām ar sociālo pakalpojumu sniedzēju starpniecību. 

Kā ziņots, līdz 9.jūnijam Latvijā ir izsludināta ārkārtējā situācija slimības Covid-19 izplatības ierobežošanai. Tostarp noteikti dažādi aizliegumi, kas skar ekonomiku, lai aizsargātu iedzīvotāju veselību. Valsts arī ieviesusi atbalsta pasākumus uzņēmēju un strādājošo atbalstam.

Top komentāri

>:-)
&
Kautkādus «dīkstāves pabalstus», izredzētajiem, prinčiem un princesēm, par pliku velti, uz velna paraušanu, uz nekad, neatdošanu, dala, izdaliet arī maskas, VISIEM !!!
>:-)
&
Jeb arī, atkal sākas, dalīšana, pa KURVjiem? Mazvērtīgajiem, tās, klaunu iepirktās, caurās! Trekņiem, ar sudraba un zelta diegiem sašūtās ?
Jānis
J
Apenes pats nopirksi vai arī valstij tev jādod ? Pilnīgi iespējams ka esi baroklis kurš rij uz tautas rēkina, ja raksti tādu komentāru.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas