Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Var pasargāt tikai vakcinācija: Bērnu slimnīcā ārstējas ar reto B tipa hemofīlo nūjiņu inficējies bērns

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā nokļuvis bērns, kurš inficējies ar B tipa hemofīlo nūjiņu (HiB). Pateicoties vakcinācijai, mūsdienās tā ir reta saslimšana, lai gan pats izraisītājs ir mums visapkārt. Šīs infekcijas izraisītās slimības, īpaši maziem bērniem, ir dzīvībai bīstamas. Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Ģimenes vakcinācijas centra vadītāja un Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja asoc. prof. Dace Zavadska atgādina, ka no retās saslimšanas var pasargāt tikai vakcinācija.

Pirmskolas vecuma bērniņš, kuram baktērija izraisījusi bakterēmiju un meningītu ar smagām komplikācijām, šobrīd no intensīvās terapijas pārvests uz nodaļu.

Pateicoties plašajai vakcinācijas aptverei (Latvijā 2020. gadā pret HiB infekciju vakcinēti 99 % bērnu), pēdējo 10 gadu laikā (2012-2021) Latvijā konstatēti vien astoņi B tipa hemofīlās nūjiņas gadījumi bērniem, no kuriem viens bijis letāls, liecina SPKC dati. Infektoloģe Dace Zavadska norāda, ka vienīgais veids, kā nodrošināt aizsardzību pret šo baktēriju, ir vakcinācija. “Tā ir infekcija, ko mēs vairāk nekā 30 gadus gandrīz neredzam, pateicoties tam, ka ir drošas un efektīvas vakcīnas. Šī ir viena no vakcīnām, kuras efektivitāte ir tuvu 100 %, taču mikrobs cirkulē viscaur pasaulē,” komentē ārste. Viņa norāda, ka baktēriju var pārnēsāt ikviens, tomēr slimība var attīstīties tikai nevakcinētajiem. Ārstēšanās stacionārā, lai atlabtu no HiB izraisītā meningīta, var prasīt vairāk nekā četras nedēļas. Komplikācijas, piemēram, tā saucamās “strutu cepurītes” rašanās, kad baktērija veido strutu sakopojumu galvas smadzenēs zem kaula, apgrūtina ārstēšanu, jo slimības skartajām zonām ir grūti piekļūt ar antibiotikām. Zavadska norāda, ka šādā gadījumā pastāv būtiski centrālās nervu sistēmas bojājumu riski. Maziem bērniem šādas komplikācijas var ne tikai negatīvi ietekmēt tālāko attīstību – atmiņu, kognitīvās spējas, mācīšanos, bet arī radīt neatgriezeniskus kustību vai garīgās attīstības traucējumus.

HiB var izraisīt vairākas invazīvas slimības. 60 % gadījumu inficētie saslimst ar meningītu, un tas ir galvenais nāves cēlonis HiB inficēto vidū. 15 % gadījumu var attīstīties dzīvību apdraudošs uzbalseņa iekaisums (epiglotīts). Retāk baktērija izraisa bakterēmiju, pneimoniju, perikardītu un citas saslimšanas.

Ārste aicina vecākus, pieņemot lēmumu par bērnu vakcinēšanu, iepazīties ne vien ar iespējamajām vakcīnu blaknēm, bet arī zinātniski pierādītiem faktiem un riskiem, kam tiek pakļauti nevakcinēti bērni. Tādu slimību kā HiB infekcija, garais klepus, difterija un citu ar vakcīnām kontrolējamu slimību izplatība Eiropā ir teju izskausta, taču šis gadījums pierāda, ka arī pret teorētiski izskaustajām infekcijām ir jāvakcinējas pašiem un jāvakcinē bērni. “Ja vecākiem ir bažas par specifiskām bērna veselības problēmām, aicinu sadarboties ar mediķiem un nepieciešamības gadījumā konsultēties ar mūsu Ģimenes vakcinācijas centru,” mudina Zavadska. Uzticamu un pārbaudītu informāciju par vakcinēšanos iespējams iegūt Bērnu slimnīcas radītajā bērnu un jauniešu veselības informācijas platformā veselapasaule.lv.

Aizsardzību pret HiB bērni var saņemt ar kombinēto vakcīnu (pret difteriju, stingumkrampjiem, garo klepu, poliomielītu, HiB infekciju un B hepatītu), saņemot trīs devas divu, četru un sešu mēnešu vecumā, un atkārtojot vienu vakcīnas devu gada vecumā. Ja vecāki ir izlēmuši bērnu nevakcinēt, sasniedzot 14 gadu vecumu jaunietis pats var pieņemt lēmumu pasargāt sevi un apkārtējos, un, dodoties pie ģimenes ārsta, saņemt iztrūkstošās vakcīnas. Vakcināciju pret HiB, ja tā nav veikta bērnībā, var veikt jebkurā vecumā. Nevakcinētiem cilvēkiem, kuri kontaktējušies ar HiB slimnieku, noteikti ir jāsaņem antibakteriālā profilakse,  lai nepieļautu tālāku infekcijas attīstību.

Pasaules Veselības organizācijas (WHO) dati rāda, ka mirstība no hemofīlās nūjiņas izraisītā meningīta ir aptuveni 5 %, 10-15 % cilvēku, kuri atlabst, saskaras ar smagām neiroloģiskām sekām, bet 15-20 % zaudē dzirdi.

Vairāk informācijas par HiB infekciju: veselapasaule.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas