Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

VARAM: Valdība noteiks depozīta iepakojuma veidus un dzērienu grupas, kuru iepakojumam nosaka depozīta maksu

Ministru kabinets (MK) noteiks depozīta iepakojuma veidus un dzērienu grupas, kuru iepakojumam nosaka depozīta maksu, paredz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) divi izstrādātie likumprojekti, kuri šobrīd tiek virzīti saskaņošanai Ekonomikas, Finanšu, Tieslietu un Zemkopības ministrijām.

Kā aģentūru LETA informēja VARAM, likumprojekti tiek virzīti, lai veiksmīgi īstenotu plānotās depozīta sistēmas ieviešanu Latvijā. Ministrijas sagatavotie likumprojekti - "Grozījumi Iepakojuma likumā" un "Grozījums Dabas resursu nodokļa likumā", paredz MK deleģējumu izstrādāt depozīta sistēmas izveides principus un piemērošanas kārtību.

Likumprojekti paredz nosacījumu, ka MK noteiks depozīta maksas apmēru un kārtību, kādā pārdevējs un depozīta iepakojuma pieņēmējs, saņemot atpakaļ iepakojumu no patērētāja, atmaksā depozīta maksu. Vienlaikus plānots, ka MK noteiks depozīta iepakojuma veidus un dzērienu grupas, kuru iepakojumam nosaka depozīta maksu.

VARAM skaidroja, ka depozīta sistēma paredz iespēju iedzīvotājiem atgūt samaksāto depozīta maksu par iepakojumu, nododot iztukšoto dzēriena iepakojumu tirdzniecības vietā, iepakojuma pieņemšanas punktā vai dalītas atkritumu vākšanas laukumā, kur būs izvietoti pieņemšanas automāti vai pieņemšana notiks manuāli. Tirgotājiem, kas pārdod dzērienus depozīta iepakojumā, būs pienākums informēt patērētājus par iespējām nodot atpakaļ šo iepakojumu, norādot redzamā veidā tuvāko pieņemšanas vietu un darba laikus, ja iepakojuma pieņemšana nenotiks pašā veikalā.

Depozīta sistēmas ieviešanas ieguvumi ietver atkritumu šķirošanas veicināšanu mājsaimniecībās, sniedzot iedzīvotājiem viegli pieejamu un saprotamu atkritumu šķirošanas iespēju. Turklāt, ņemot vērā Lietuvas un Igaunijas pieredzi - līdz pat 90% izlietotā dzērienu iepakojuma tiek nodoti atpakaļ. Kā arī gandrīz 100% nodoto iepakojumu ir iespējams pārstrādāt. Depozīta sistēma veicina iepakojumu nodošanu otrreizējai pārstrādei, samazinot PET pudeļu, stikla un skārda iepakojumu nonākšanu poligonos vai apkārtējā vidē.

Atbilstoši uzņēmumu veiktajiem aprēķiniem depozīta sistēmas ieviešana Latvijā izmaksātu vairāk nekā 30 miljonus eiro, lai gan tā attiektos tikai uz nepilniem 2% no kopējā atkritumu daudzuma, iepriekš norādīja Latvijas Darba devēju konfederācija.

Tikmēr Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF) padomes priekšsēdētāja Ināra Šure aģentūrai LETA pauda viedokli, ka iepakojumu depozīta sistēmas ieviešanas termiņš, paredzot sākt tās darbību 2020.gada 1.janvārī, nav reāls.

Top komentāri

>:-)
&
cik dzirdēts , atkal , kārtējais apjājiens :( paņems 15 centus , atdos tikai desmit ! zaļplānprātiņi , ekstāzē ! kāda laime !
Leish
L
Tāpat jau par iepakojumu maksā patērētājs, tik nu tas būs x4,5 kā minimums. Bet jēgas nekādas.Francijā tāda sūda nav, bet ir šķirošana. Nešķiro, maksā 10x vairāk.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Statistika nav tikai vienkārši cipari

Par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vietu valstī un vēlmi padarīt CSP par galveno datu centru, kas politikas plānotājiem palīdz pieņemt kvalitatīvus lēmumus, Guntars Gūte sarunājas ar ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas