Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 30. marts
Nanija, Ilgmārs

Veiksmīgai velosatiksmes plānošanai nepieciešama sadarbība satiksmes, veselības un vides jomās

Veiksmīgai velosatiksmes plānošanai nepieciešama sadarbība satiksmes, veselības un vides jomās, secināts piektdien notikušajā velokonferencē, kuru rīkoja Latvijas Riteņbraucēju apvienība.

Satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS) velokonferences atklāšanā aicināja sekmēt velosatiksmes attīstību, sadarbojoties visām saistītajām - satiksmes, veselības, vides un citām - jomām. "Tāpat veiksmīgai veloinfrastruktūras attīstībai ir būtiska pašvaldību un valsts sadarbība. Sabiedrības uztvere pret velobraukšanu kļūst pozitīvāka, un kopā varam izdarīt vērtīgas lietas. Piemēram, Grobiņas - Liepājas veloceliņš ir labs piemērs pašvaldības un valsts sadarbībai, attīstot veloinfrastruktūru," teica Augulis.

Uz jautājumu, kad varētu būt apstiprināts Latvijā izstrādātais veloplāns, ministrs teica, ka plāna apstiprināšana gaidāma šā gada vasarā. Satiksmes ministrijas Autosatiksmes departamenta direktors Tālivaldis Vectirāns aicināja sabiedrību - gan iedzīvotājus, gan uzņēmumus - vērsties ministrijā ar savām idejām, kas būtu darāms, lai uzlabotu veloinfrastruktūru. Tāpat interesenti aicināti uz īpašiem pasākumiem, piemēram, Ceļu satiksmes domnīcu, kur tiek apspriestas jaunas idejas.

Latvijas Riteņbraucēju apvienības vadītājs Viesturs Silenieks atzina, ka svarīgi ir nonākt līdz reālām aktivitātēm, lai iedzīvotāji novērtētu uzlabojumus, un Latvija un Rīga būtu riteņbraucējiem draudzīgāka gan ikdienas velobraukšanai, gan velotūrismam.

Rīgas domes Satiksmes departamenta direktors Emīls Jakrins norādīja, ka pēdējos gados ir būtiski mainījies infrastruktūras plānošanas veids, un velobraucēju intereses tiek ņemtas vērā. "Piemēram, Rīgā Deglavas tilts tika pārprojektēts, lai tas būtu piemērots velosatiksmei. Tāpat par Austrumu maģistrāles pēdējo posmu pie Tvaika ielas diskutējam, kā šo projektu mainīt. Neapšaubāmi kopumā Latvijas veloinfrastruktūras attīstībai ir nepieciešami ne tikai miljoni, bet miljardi. Bet šo esam nosprauduši kā vienu no prioritātēm. Šogad Rīgā plānojam investēt veloceliņu izbūvē piecus miljonus eiro, kopējā infrastruktūras attīstībā - 20 miljonus eiro," atzīmēja Jakrins.

SIA IE.LA inženieri" pārstāvis Viesturs Laurs norādīja, ka Latvijā trūkst kopējā skata par savienojumiem starp pilsētām. "Vai varam iedomāties veloceļu no Rīgas uz Siguldu? Tas iespējams nebūtu vienkārši pamatojums ekonomiski, bet sabiedrībai un tūrismam tas būtu liels ieguvums. Un redzam, ka visstraujāk attīstās veloinfrastruktūra pašvaldībās, kur ir kādi aktīvisti, kas to visu virza uz priekšu," sacīja Laurs.

Carnikavas novada domes Attīstības un plānošanas nodaļas attīstības speciāliste Venta Pastare pastāstīja par EuroVelo13 projektu, kas paredz 564 kilometrus gara velo maršruta izveidi gar Batlijas jūru. Maršruts no Rīgas līdz Ainažiem ved cauri arī dažādiem dabas liegumiem un arī dabas parku Piejūra. Tas, cik ātri maršruts kopumā tiks sagatavots, atkarīgs no pašvaldību aktivitātes un vēlmes investēt projekta īstenošanā. Savukārt, lai piesaistītu finansējumu, starptautiskam maršrutam nepieciešams noteikt nacionālu statusu.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka Satiksmes ministrija ir izstrādājusi "Velosatiksmes attīstības plānu 2018.-2020.gadam". Plānā paredzēts, ka veloceliņu kopgarumam valstī un pašvaldībās 2020.gadā jāsasniedz 700 kilometri. Patlaban veloceliņu kopgarums valstī un pašvaldībās ir 624 kilometri, liecina VAS Latvijas valsts ceļi informācija.

Velosatiksmes attīstības plāna mērķis ir veicināt velosatiksmes attīstību un velotransporta plašāku izmantošanu. Plāns marta beigās ir iesniegts saskaņošanai Valsts sekretāru sanāksmē. Tas vēl būs jāizskata un jāapstiprina valdībā.

Top komentāri

vēl vien muļķīgs
v
raksts: Veiksmei vispirms vajag velobraucēju cieņu un kultūras līmeni pret CSN un gājējiem, un tikai tad visu pārējo. Citādi būs kā ar auto ceļiem: Jo labāki ceļi-jo vairāk negadījumu ar letālām beigām...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona

Piektdien Latviju turpinās šķērsot nokrišņu zona, debesis klās mākoņi un teritorijas lielākajā daļā palaikam līs, bet pēcpusdienā no dienvidrietumiem debesis sāks skaidroties un arī nokrišņi mitēsies,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas