Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Velosipēdisti drīkstēs šķērsot regulējamas gājēju pārejas braukšus

Velosipēdu vadītājiem būs atļauts šķērsot regulējamas gājēju pārejas braukšus, bet ar ātrumu, kas nepārsniedz gājēju pārvietošanās ātrumu, paredz Satiksmes ministrijas un VAS Ceļu satiksmes drošības direkcijas izstrādātie grozījumi Ceļu satiksmes noteikumos, portālu Diena.lv informēja ministrijas pārstāve Mārieta Švalbe.

Līdz šim Ceļu satiksmes noteikumi paredzēja, ka velosipēdu vadītāji "zebru" drīkstēja šķērsot tikai ejot kājām.

Braukšus šķērsot neregulējamas gājēju pārejas nedrīkstēs un tas nav atļauts arī pašlaik. Pēc šo grozījumu pieņemšanas norma par gājēju pāreju šķērsošanu gājēju pārvietošanās ātrumā attieksies arī uz personām, kas pārvietojas ar skrituļslidām, skrituļdēļiem u.tml. sporta vai atpūtas inventāru.

Noteikumos paredzēts arī, ka velosipēdu vadītājiem, braucot pa ietvi, jāpārvietojas tādā ātrumā, kas neapdraud satiksmes drošību.

Tāpat gan velosipēdu, gan mopēdu vadītājiem pa ceļu būs jāpārvietojas vienā rindā, tuvāk braukšanas joslas labajai malai. Tālāk uz brauktuves varēs izbraukt tikai tādos gadījumos, lai apbrauktu, apsteigtu vai apdzītu, veicot kreiso manevru braukšanai pretējā virzienā.

Valdības atbalstītie grozījumi arī paredz, ka turpmāk ar velosipēdu varēs pārvadāt pasažierus, taču tikai tādā gadījumā, ja šis transportlīdzeklis būs izgatavots speciāli šim nolūkam. Tādējādi tiks atrisināts jautājums par tā sauktajām velorikšām, kas vasaras sezonā kā pārvietošanās līdzeklis lielākoties tiek izmantots Rīgā. Šādu velosipēdu lietošanas nosacījumi un kustības maršruti ir jānosaka attiecīgajai pašvaldībai.

Plānots, ka specializētie tūrisma transportlīdzekļi nākotnē varētu braukt ne tikai pa ielu, bet arī pa gājēju ceļu, velosipēdu ceļu, kā arī gājēju un velosipēdu ceļu, izņemot ietves.

Ar grozījumiem tiks noteikts arī jauns pienākums gājējiem - ne tikai ārpus apdzīvotām vietām jāpārvietojas pretim transportlīdzekļu braukšanas virzienam, bet tas būs jādara arī apdzīvotās vietās neapgaismotos ceļa posmos.

Šie grozījumi Ceļu satiksmes noteikumos pieņemti 27.decembrī Ministru kabineta sēdē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas