Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Velozādzību skaits aug griezdamies

Pieaugot velosipēdistu skaitam, arvien aktuālāks kļūst arī divriteņu zādzību jautājums - Valsts policijas dati liecina, ka šogad Latvijā pirmo septiņu mēnešu laikā ir uzsākti 589 kriminālprocesi par velosipēdu zādzībām, salīdzinot pērn šajā laika posmā kriminālprocesu bija par 169 mazāk.

Turklāt policijas rīcībā esošā informācija vēsta, ka braucamie nozūd krietni biežāk, taču to īpašnieki dažādu iemeslu dēļ izvēlas neziņot policijai, šonedēļ vēstīja laikraksta Diena pielikums Velo Diena.

Mūsdienās riteņbraucējiem piedāvātas vairākas iespējas sava pārvietošanās līdzekļa aizsargāšanai no garnadžiem. Piemēram, papildus jau visiem zināmajai velosipēda rāmja un viena vai divu riteņu pieslēgšanai pie statiska priekšmeta iespējams iegādāties arī speciālu signalizāciju zagļa iebiedēšanai. Tomēr, kā vēsta Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Diāna Lūkina, bieži vien velosipēdisti kā slēdzeni izmanto lētāko trosi, ko ar attiecīgiem instrumentiem var pārkniebt pāris sekundēs. Visvairāk velozādzību notiek Rīgas centrā, kur pastāvīgi novērojama vislielākā riteņbraucēju plūsma. Nereti zagļi uzdarbojušies arī pie lielveikaliem, neskatoties uz to, ka šīs ir ļoti publiskas, cilvēku plaši apmeklētas vietas un tur uzstādītas videonovērošanas kameras.

Cīņā pret velozādzībām un zagļu meklēšanā policija izmanto pieejamos videonovērošanas kameru ierakstus, kuros pārkāpēji ir manāmi nozieguma brīdī - tie palīdz noskaidrot zagļus. Kā efektīvi atzīti arī policijas organizētie reidi, kuros pārbauda aizdomīgus divriteņu īpašniekus, to braucamā rāmja numuru, tādā veidā izzinot, vai vadītais velosipēds nav reģistrēts kā nozagts. Garnadžu notveršanas nolūkos tiek organizētas arī policijas patruļas. Tāpat likumsargi cenšas ātri reaģēt uz iedzīvotāju zvaniem un rakstītajiem iesniegumiem, vēstījumiem sociālajos tīklos, nekavējoties uzsākot izmeklēšanu un meklējot zagli.

Reģistrēti arī gadījumi, kad velosipēda īpašnieks nav pieslēdzis braucamo, tādējādi riskējot pakļaut savu īpašumu zādzībai. Diāna Lūkina: "Valsts policija arvien aicina riteņbraucējus iegādāties kvalitatīvu U-veida slēdzeni, kura šobrīd tiek uzskatīta par visdrošāko no veikalos pieejamajām. Tāpat aicinām iedzīvotājus reģistrēt savus velosipēdus Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) datubāzē, lai zādzības gadījumā izmeklēšanas process būtu pēc iespējas operatīvāks, kā arī atrasto velosipēdu varētu atpazīt un atdot tā patiesajam īpašniekam."

Velo reģistrācija ir brīvprātīga, bet ieteicama - šis tik vienkāršais process palielina iespēju atgūt nozagto divriteni - ja policija atklāj zagļus, tai ir iespējams identificēt, kam pieder atrastie braucamie. Velosipēdu reģistrējot, tā īpašnieks var saņemt speciālu uzlīmi, kas zaglim uzreiz ļauj saprast, ka attiecīgais braucamais ir reģistrēts, tātad to būs grūtāk un riskantāk pārdot tālāk. Divriteni visērtāk iespējams reģistrēt CSDD mājaslapā, lietojot īpaši izstrādātu mobilo aplikāciju vai ierodoties klātienē CSDD nodaļā, kur uzreiz var saņemt arī uzlīmes.

Šobrīd CSDD datubāzē reģistrēti jau 22 032 velosipēdi, turklāt to skaits nemitīgi aug. Kā liecina CSDD statistika, visvairāk divriteņus reģistrē vasarā, taču liela daļa cilvēku to izdarīja jau 2011. gada pavasarī, tiklīdz parādījās tāda iespēja. Kā norāda CSDD sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Bērziņa, daļa velosipēdistu savu braucamo nereģistrē informācijas trūkuma dēļ, turpretī citi to nemitīgi atliek uz vēlāku laiku.

Lai mazinātu zaudējumus velozādzību gadījumā, braucamos iespējams arī apdrošināt. Speciālu kompleksu apdrošināšanas pakalpojumu velobraucējiem BTA Velopolise piedāvā apdrošināšanas sabiedrība BTA Insurance Company SE (BTA). Tā nodrošina ne tikai medicīnisko izdevumu segšanu traumu gadījumā, bet arī kompensācijas izmaksu par gūtajām traumām atkarībā no to smaguma, atlīdzības izmaksu par zaudējumiem sakarā ar velosipēda bojājumiem vai pilnīgu bojāeju, kā arī sedz zaudējumus, kurus velosipēdists radījis citiem cilvēkiem, piemēram, gājējiem vai citiem ceļu satiksmes dalībniekiem, tai skaitā, velobraucējiem un autovadītājiem. 

Vairākas citas apdrošināšanas kompānijas fiziskām personām Latvijā piedāvā iespēju apdrošināt visu ģimenei piederošo iedzīvi (t. sk. velosipēdus), kas atrodas mājoklī vai ārpus tā. Šī apdrošināšana nav dārga, konkrētas cenas var noskaidrot pie apdrošinātāja. Ieskatu apdrošinātāju piedāvājumā var gūt velovortālā Veloriga.lv (Divritenis.lv) sadaļā "Info katalogi".

Papildināts ar pēdējām divām rindkopām

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas