Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

VID jaunās ēkas daļas valsts atpirkusi par 21,46 miljoniem eiro

Kļūšana par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) jaunās administratīvās ēkas 100% īpašnieci valstij izmaksājusi 21,46 miljonus eiro.

Kā aģentūra LETA uzzināja VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) Komunikācijas daļā, VNĪ ir pabeigusi SIA Biroju centrs Ezerparks (BCE) kapitāla daļu iegādi par 21 462 045 miljoniem eiro, iegūstot 100% pārraudzību un kontroli pār uzņēmumu, kura vērtība ir 92 miljoni eiro.

VNĪ kā vienīgais BCE īpašnieks samazinās VID maksājumus nomas līguma periodā par gandrīz 34 miljoniem eiro. Valsts budžetam vidēji gadā tas dos ietaupījumu līdz pat 1,2 miljoniem eiro, kā arī palielinās VNĪ aktīvu vērtību un ieguldījumu atdevi. VID nomas maksa mēnesī līdzšinējo 13,30 eiro par kvadrātmetru vietā samazināsies līdz 11,20 eiro par kvadrātmetru.

"VNĪ, pārņemot ēkas pārvaldību un apsaimniekošanu, ne tikai samazina valsts izdevumus, bet nodrošinās arī racionālu un ekonomiski pamatotu valsts resursu izmantošanu, ievērojot labas korporatīvās pārvaldības principus. Pēc šī darījuma VNĪ būs iespēja operatīvāk un kvalitatīvāk risināt ar nekustamā īpašuma attīstību saistītus jautājumus," norāda VNĪ.

Pieņemot lēmumu par kapitāla daļu iegādi, esot izvērtēts ieguvums no VNĪ līdzdalības palielināšanas, iegādājoties 68,5% BCE kapitāla daļu, kā arī iespējamie riski līdzdalības izbeigšanā, ja darījuma rezultātā kapitāla daļas tiktu atsavinātas trešajai personai.

Iepriekšējā 68,5% BCE kapitāla daļu īpašniece SIA Mežaparks SPV 2015.gada 21.jūlijā iesniedza SIA Colliers International Advisers vērtējumu par BCE kapitāla daļu un nekustamā īpašuma Talejas ielā 1, Rīgā, kura sastāvā ietilpst ēka un zeme, tirgus vērtību. Vērtējumā bija norādīts, ka kapitāla daļu tirgus vērtība uz 2015.gada 31.maiju ir 22,46 miljoni eiro. Lai gūtu apliecinājumu minētajai kapitāla daļu un nekustamā īpašuma tirgus vērtībai, VNĪ noslēdza līgumu ar SIA Latio par kapitāla daļu vērtības noteikšanu, un 2015.gada 31.oktobrī SIA Latio iesniedza VNĪ aktualizētu vērtējumu, kur kapitāla daļu tirgus vērtība noteikta 21,71 miljoni eiro.

Darījums noticis pēc Ministru kabineta rīkojuma "Par izšķirošās ietekmes iegūšanu" izdošanas saskaņā ar Publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumu. Darījums realizēts no VNĪ pašu līdzekļiem, bez kredītu piesaistes un valsts budžeta resursu izmantošanas.

LETA jau ziņoja, ka VNĪ pagājušā gada 30.decembrī kļuvusi par BCE 100% kapitāldaļu īpašnieci, liecina Firmas.lv informācija. BCE ir VID jaunās administratīvās ēkas Talejas ielā 1 īpašniece.

Iepriekš BCE īpašnieki bija VNĪ (31,5%) un SIA Mežaparks SPV (68,5%). Mežaparks SPV 100% kapitāldaļas pieder Lielbritānijas uzņēmumam New Europe Real Estate Ltd, bet Mežaparks SPV valdes priekšsēdētājs līdz 2013.gada septembrim bija bijušais Rīgas domes priekšsēdētājs Gundars Bojārs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas