Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
2019.gada otrajā ceturksnī cigarešu bez Latvijas akcīzes markām īpatsvars veido 16.2% - tas ir zemākais līmenis kopš 2010.gada.

VID: Latvijā zemākais kontrabandas cigarešu īpatsvars kopš 2010.gada

Pateicoties tam, ka Valsts ieņēmumu dienests (VID) regulāri aiztur cigarešu kontrabandas kravas, kā arī sekmīgai sadarbībai ar citām tiesībsargājošām iestādēm, ir izdevies būtiski samazināt nelegālo cigarešu tirgu Latvijā – tā liecina jaunākais Nielsen tukšo cigarešu paciņu pētījums.

2019. gada pirmajā pusgadā VID ir izņēmis 97,66 miljonus gabalu tabakas izstrādājumu, tajā skaitā 29 miljonus gabalu cigarešu un vairāk nekā 48 000 kilogramu tabakas (izņemtās tabakas ekvivalents cigaretēs ir 68,6 miljoni gabali). 

"Nav noslēpums, ka tieši tabakas izstrādājumu kontrabanda vienmēr ir bijusi kontrabandas preču saraksta augšgalā, jo ievērojamā cigarešu cenu atšķirība Krievijā, Baltkrievijā un Eiropas Savienības valstīs un attiecīgi iespējamā kontrabandistu peļņa ir pietiekami spēcīgs vilinājums, lai mēģinātu nelegāli ievest cigaretes Latvijā," atzīst VID ģenerāldirektora vietnieks muitas jomā, Muitas pārvaldes direktors Raimonds Zukuls. 

Saskaņā ar KPMG un Nielsen agrāk veiktajiem tirgus pētījumiem, vairāk nekā 20% Latvijā patērēto cigarešu bija bez Latvijas akcīzes nodokļa markām. Šī gada 2.ceturkšņā rādītāji skaidri atspoguļo legālā tabakas tirgus stabilizāciju. 

Zukuls norāda, ka tas ir likumsakarīgs rezultāts, kas panākts ar muitas dienesta mērķtiecīgu darbu - ikdienas kontroles pasākumiem, izmantojot tabakas meklēšanas darba suņus un modernu tehnisko aprīkojumu uz ārējām robežām, pilnveidotu riska analīzes sistēmu, regulāru pieredzes apmaiņu ar ārvalstu kolēģiem un citiem preventīviem un kontroles pasākumiem, lai ierobežotu tabakas izstrādājumu un citu preču kontrabandu, kā arī mazinātu nelegālā cigarešu tirgus turpmākā pieauguma riskus. 

"Liela nozīme ir arī ciešai un sekmīgai sadarbībai ar citiem iesaistītajiem dienestiem – Valsts robežsardzi, Valsts policiju, kā arī ārvalstu kolēģiem. Darīsim visu, kas mūsu spēkos, lai arī turpmāk novērstu kaitējumu, ko kontrabanda nodara legālajai uzņēmējdarbībai un valsts budžetam," uzsver Zukuls.

 

Top komentāri

Vecsčekists
V
Ja patiešām ļoti grib... ar kontrabandu var tikt galā rītvakar.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas