Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

VID nobloķē Meroni pārvaldītā Latvijas Naftas Tranzīta kontus

Valsts ieņēmumu dienests (VID) noteicis nodrošinājumus Rūdolfa Meroni kontrolētajam Latvijas Naftas Tranzītam (LNT). To skaitā apķīlāti gandrīz astoņi miljoni eiro kompānijas bankas kontā, uzzinājis LTV raidījums de facto. VID ne vien iesaldējis kontā esošo naudu, bet arī aizliedzis LNT izmantot kontus citās kredītiestādēs. VID pašlaik veic kompānijā auditu, un kā nodrošinājumus aprīļa sākumā noteikusi arī aizliegumus izmaiņu veikšanai komercreģistrā un ķīlu reģistrēšanai.

LNT domstarpības ar VID sākās pirms diviem gadiem. Nodokļu inspektori sāka aizrādīt, ka LNT nesniedz gada pārskatus. LNT atrunas nepalīdzēja, un pērn uzņēmuma valdes locekļus sodīja ar visai simboliskiem naudas sodiem – 280 eiro. Viņi sodus pārsūdzēja. Tiesa valdes loceklim Jānim Hāzem to samazināja līdz 200 eiro, bet viņš lēmumu pārsūdzēja vēlreiz. 

LNT gada pārskatus nav iesniedzis joprojām. Jau iztrūkst pārskati par trim gadiem, tādēļ VID iniciēja uzņēmuma saimnieciskās darbības apturēšanu. Tomēr šis process pašlaik ir piebremzēts, jo kompānijai veic ienākuma nodokļa auditu, liecina de facto rīcībā esoša informācija.

LNT rakstījis sūdzības gan finanšu ministram Jānim Reiram (JV), gan VID ģenerāldirektorei Ievai Jaunzemei. LNT pat izteikusi versiju, ka auditā iesaistītie VID darbinieki rīkojas ļaunprātīgi, vēršoties pret LNT.

VID audita gaitu de facto nekomentē, jo likums dienestam aizliedz runāt par atsevišķiem uzņēmumiem. Ministrijā raidījumam atbildēja, ka iesniegums nodots izvērtēšanai ekspertiem.

Pēdējais LNT pārskats iesniegts 2015. gadā. Tajā rakstīts, ka uzņēmuma galvenais uzdevums ir bijis turēt Ventspils naftas akcijas akcionāru interesēs. Taču 2015. gadā LNT šīs akcijas par 80 miljoniem eiro pārdeva starptautiskai kompānijai Vitol.

Neoficiāla informācija liecina, ka VID cita starpā interesējas, kā tērēta nauda par pārdotajām Ventspils naftas akcijām.

Raidījums de facto jau iepriekš izpētītais norāda, ka šie līdzekļi vai daļa no tiem izmantoti, lai iegādātos akcijas LNT māteskompānijā Ventbunkers. Darījuma struktūra, iespējams, bija sekojoša - Meroni kontrolē esošais LNT aizdeva par akcijām saņemto naudu kompānijai London Industry, kuras direktors ir Meroni, lai tā izpirktu Olafa Berķa, Igora Skoka un Genādija Ševcova akcijas Ventbunkerā. Tas ļāva ar Meroni saistītai kompānijai iegūt kontroli vēl pār 3/7 daļām no Ventbunkera pīrāga.

Par laika periodu, kas aptver arī šo visai sarežģīto darījumu, LNT nav iesniegusi gada pārskatus.

Jau daudzus mēnešus Meroni izvēlas klusēšanas taktiku. LNT valdes loceklis Aivars Gobiņš lūdza de facto nosūtīt jautājumus par ieņēmumu dienesta auditu, bet atbildes uz tiem nesagaidījām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai ticēt skaļiem virsrakstiem par slavenībām?

Ziņa par slavenības nāvi, aicinājums izlasīt rakstu par nepatikšanām, kas skārušas vienu vai otru sabiedrībā pazīstamu cilvēku, jau ilgstošu laiku ir neatņemama krāpniecisku kampaņu sastāvdaļa. Iemes...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas