Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Vidējais uzkrājums pensiju 2. līmenī pērn audzis par 100 latiem

2012. gads pensiju uzkrājumu jomā bijis  veiksmīgs – pensiju 2. līmeņa dalībnieku skaits sasniedzis turpat 1,2 miljonus, būtiski pieaudzis aktīvu apjoms, pārsniedzot 1 miljarda latu robežu, bet vidējais uzkrājums uz vienu dalībnieku pensiju 2. līmeņa plānos pārsniedz 860 latus, kas ir par 100 latiem vairāk nekā 2011. gadā. 

Kā liecina SEB bankas apkopotā informācija par pensiju 2. līmeņa dalībniekiem, pēdējo trīs gadu laikā ir vērojams pastāvīgs dalībnieku pieaugums, un uz 2012. gada decembra beigām pensiju 2. līmenī bija iesaistījušies jau 1 miljons 194 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju, kas ir par 3,16% vairāk nekā 2011. gadā. Savukārt SEB pārvaldīto pensiju 2. līmeņa dalībnieku procentuālais pieaugums bijis lielāks nekā nozarē - uz 2012. gada decembra beigām savu pensiju 2. līmeņa uzkrājumu SEB pārvaldītajiem ieguldījumu plāniem bija uzticējuši 263 121 klients, kas ir par 9,53% vairāk nekā 2011.gadā.

SEB atklātā pensiju fonda valdes priekšsēdētāja Dace Brencēna: „Ņemot vērā, ka visiem iedzīvotājiem, kuri dzimuši pēc 1971. gada 1. jūlija, pensiju 2. līmenis ir obligāts, nozarē dalībnieku pieaugums saistīts ar jaunu nodokļu maksātāju pievienošanos darba tirgū, kas ietilpst obligāto dalībnieku grupā, un papildu tam -  brīvprātīgo dalībnieku pievienošanos. Mēs redzam, ka uz 2012. gada beigām  vairāk kā pusi (59%) no kopējā pensiju 2. līmeņa dalībnieku skaita veidoja obligātie, savukārt 41% - brīvprātīgie dalībnieki. Lai arī nedaudz, tomēr brīvprātīgo dalībnieku skaits pieaug, kas liecina par pozitīvu tendenci iedzīvotāju attieksmē pret savu pensiju nākotnē.” 

Straujāk kā dalībnieku pieaugums, palielinās arī pensiju 2. līmeņa aktīvi gan nozarē, gan SEB pārvaldītajos plānos– nozarē kopumā 2012. gada laikā pensiju 2. līmeņa aktīvu apjoms pieaudzis par 17%, sasniedzot 1 miljardu 27 tūkstošus latu. SEB pensiju 2. līmeņa plānu aktīvu apjoms 2012. gada laikā pieaudzis vēl straujāk, uzrādot 22% kāpumu. To sekmējis ne vien dalībnieku iemaksu pieaugums mērenā atalgojuma pieauguma dēļ, bet galvenokārt vidējais ienesīgums, kurš, pateicoties veiksmīgai pārvaldnieka darbībai, palīdzējis kāpināt aktīvu apjomu, sasniedzot 237 miljonus latu. 

Ieguldījumu stratēģijas izvēles ziņā 2012. gadā varēja vērot iedzīvotāju pāreju no aktīvajiem pensiju plāniem, kas raksturojami ar augstāku ieguldījuma risku, uz sabalansētajiem un konservatīvajiem, kas ir ar mazāku ieguldījuma riska līmeni. Šī tendence pagaidām samērā vāji izpaužas nozares kopīgajos datos, bet tā spilgti atspoguļojas SEB pārvaldītajos pensiju 2. līmeņa plānos. Ja 2012. gadā aktīvo plānu dalībnieku skaits nozarē kopumā samazinājās par 0,7%, tad SEB pārvaldītājos pensiju 2. līmeņa plānos tas samazinājās par 3,7%. Savukārt konservatīvo plānu grupā dalībnieku skaits nozarē palielinājās par 0,4%, kamēr SEB plānos tas pieauga par 3,2%. 

SEB atklātā pensiju fonda valdes priekšsēdētāja Dace Brencēna: „Pagājušajā gadā esam daudz strādājuši pie iedzīvotāju izpratnes veidošanas par piemērotas ieguldījumu stratēģijas izvēli, piedāvājot nevis plānus ar augstāko ienesīgumu, bet ieguldītāja vecumam un tolerancei atbilstošāku plānu. SEB pensiju 2. līmeņa plānu rezultāti uzskatāmi ilustrē, ka ieguldītāji ir ieklausījušies mūsu padomos, jo salīdzinājumā ar 2011. gadu, pensiju plānu maiņa notiek apdomīgāk. Ja pirms gada aktīvajos plānos atradās iedzīvotāju vecumu sadalījumam neatbilstoši daudz ieguldītāju, tad pagājušā gadā arvien vairāk iedzīvotāju izvēlējās savam vecumam piemērotāku ieguldījumu stratēģiju, pārejot uz sabalansēto un konservatīvo plānu, lai, tuvojoties pensijai, nepakļautu savu kapitālu svārstībām un papildu riskam.” 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas