Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

VIDEO: Prezidents Jaungada uzrunā velta skarbus vārdus politiķiem

Valsts prezidents Andris Bērziņš Jaunā gada uzrunā iedzīvotājiem veltīja skarbus vārdus politiķiem, kuri nav guvuši mācību no Zolitūdes traģēdijas, bet tā vietā padarījuši nākamās valdības veidošanu par maldīšanos labirintā. 

"Zolitūdes traģēdija izrādījusies nopietns eksāmens arī politiķiem, liekot pārdomāt savu atbildību un pieliekot pēdējo punktu esošās valdības pastāvēšanā. Diemžēl jaunas valdības veidošanas process arvien vairāk līdzinās gājienam pa labirintu, kurā nevar saredzēt izeju. Bet skumjākais visā notiekošajā ir tas, ka pretēji sabiedrības savstarpēji atbalstošajai noskaņai smagajās novembra dienās, uz politiskās skatuves notiek gluži citādi procesi - savstarpēji apvainojumi, aizvainojumi, "mēģinājumi pakāpties uz drupām", lai iegūtu sev politiskas dividendes," sacīja Valsts prezidents.

Viņš gan uzsvēra, ka pēc smagās mācības vēl joprojām ir iespēja atvērt jaunu lapaspusi Latvijas vēsturē. "Tikai kopā, liekot plecu pie pleca, uzticoties un atbalstot, mēs varam celt patiesi stipru Latviju."

Bērziņš brīdināja, ka "vēlētāji politiķus vērtēs pēc padarītā, nevis tikai pēc solītā". "Politisko partiju rašanās un izzušanas skola ir bijusi pietiekami skarba, lai cilvēki skaidri saprastu, kam var uzticēties un kam ne. Māka skaisti runāt, lai pievērstu sev uzmanību, vairs nav tas, pēc kā vēlētājs vērtē to vai citu kandidātu. Mūsu sabiedrība ir daudz gudrāka, nekā dažs labs to iedomājas redzam. Esmu par to drošs un pārliecināts."

Prezidents vēlreiz sacīja, ka Zolitūdes traģēdija ir smags noziegums, kas varēja notikt tikai vairāku nepieļaujamu un nepiedodamu likumsakarību dēļ. Viņš uzsvēra, ka svarīgi atrast ne tikai vainīgos, bet arī saprast, kādēļ tas notika, lai novērstu šādu situāciju iespējamu atkārtošanos nākotnē.

"Šoreiz izmeklēšana un nelaimes cēloņu noskaidrošana ir mēraukla cilvēku ticībai taisnīgumam un savai valstij. Šis ir mūsu sabiedrības un valsts nākotnes jautājums, jo traģēdija pierādīja, ka tai nav tautības, reliģijas vai politiskās pārliecības. Tā pierādīja, ka Latvijas ļaudis ir līdzjūtīgi un izpalīdzīgi, un ikdienas dzīvē nepastāv pretrunas starp dažādām tautībām. Tas, kas notika Zolitūdē, ir viens no rādītājiem, kas liek aizdomāties par to, uz kādiem pamatiem vairāk kā divdesmit gadus esam cēluši savu valsti? Cik atbildīgi izturamies pret saviem pienākumiem, cik lielā mērā esam veicinājuši saticību sev apkārt - savā ģimenē, ar saviem līdzcilvēkiem, cik daudz esam darījuši, lai vienotu, nevis šķeltu, cik mūsu dzīvē ir melu un cik patiesības?"

Uzrunas noslēgumā prezidents atgādināja arī par aizvadītā gada saviļņojošajiem notikumiem - Dziesmu un deju svētkiem. Kā nozīmīgu notikumu Bērziņš minēja arī pirmo pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forumu un pozitīvā virzienā risināto dubultpilsonības jautājumu.

"Lai šajā gadā mums izdodas - būt tik dzīves gudriem un atbildīgiem, ka pēc gada šajā dienā varam droši teikt - Latvija ir kļuvusi labāka un stiprāka valsts!" vēlēja prezidents.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas