Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Vienas lapaspuses digitalizācija LNB izmaksā aptuveni 35 santīmus

Vienas lapaspuses digitalizācija no Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) krājuma izmaksā vidēji 35 santīmus. Bibliotēkas pārstāve Signe Valtiņa portālam Diena.lv norādīja, ka digitalizācijas izmaksas var atšķirties, atkarībā no tā, kas un kādā apjomā to veic. Teju 35 santīmos par lapaspusi ietilpst viss, sākot no fiziskas materiālu atlases, restaurācijas, skenēšanas, pēcapstrādes jeb segmentēšanas un datu kvalitātes pārbaudes.

Jau ziņots, ka masveida LNB krājumu digitalizācija tika aizsākta 2009.gadā un noslēdzas šogad.

Teju 35 santīmi ir summa, par kādu LNB izdevies īstenot digitalizāciju ERAF projekta ietvaros, pasūtot pakalpojumus uz ārpusi, piebilda S.Valtiņa. Viņa norādīja, ka šobrīd digitalizācijas izmaksas tiek segtas no ERAF projekta Digitālās bibliotēkas izveide - 2.kārta budžeta. Masveida digitalizācijai ir apgūti aptuveni 1,5 miljoni latu un rezultātā iegūtas 4,3 miljoni digitalizētas grāmatu un periodikas lapaspuses - 1,5 miljoni grāmatu lappuses jeb nepilni 7000 grāmatu un 2,8 miljoni periodikas lappušu jeb aptuveni 1000 dažādu nosaukumu izdevumi.

LNB piedāvā arī pakalpojumu "Digitalizācija pēc pieprasījuma". "Tas nozīmē, ka ir iespēja pasūtīt digitalizēšanai lasītāju izvēlētus izdevumus vai to daļas no bibliotēkas krājuma," skaidroja LNB pārstāve. Viena attēla (līdz A4) digitalizācija izmaksā 4 latus, bet izmērā līdz A3 - sešus latus. Vienas lapas teksta digitalizēšana līdz 20 lpp. maksā 30 santīmu, bet, ja vēlas elektroniskā formātā iegūt 20-100 lapas, nākas šķirties no 25 santīmiem par lapu. Ja jādigitalizē vairāk par 100 lapaspusēm, tad par vienu no tām jāmaksā 20 santīmu. S.Valtiņa minēja, ka  lētāks pakalpojums, ko piedāvā LNB, ir dokumentu elektroniskā piegāde. Lai elektroniski saņemtu dokumentu, nepieciešams atrast informāciju LNB elektroniskajos vai tradicionālajos informācijas resursos un aizpildīt veidlapu. Pasūtītās informācijas apjoms līdz 20 lpp. no viena avota. Dokumentu elektroniskā piegāde ir maksas pakalpojums – 10 santīmu par vienu lapaspusi. Pasūtījumu izpilda piecu darba dienu laikā.

LNB darbojas arī grāmatu skenēšanas robots, kas bibliotēkā darbojas no 2011. gada marta. Stundas laikā robots var apstrādāt ap 200 lappušu. "Robots un vēl viena skenēšanas iekārta, kā arī programmatūra skenēšanas nodoršināšanai iegādāti arī ERAF finansētā projekta ietvaros un izmaksāja 58 000 latu," sacīja S.Valtiņa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas