Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Vieni smeļ gudronu, citi nosmeļ naudu

Visticamāk, šovasar neatkārtosies pirms diviem gadiem piedzīvotais scenārijs, kad Guntim Rāvim piederošā SIA Skonto būve prasa papildu miljonus Gaujai bīstami tuvo sērskābā gudrona dīķu attīrīšanai Inčukalnā un kad valdība patielējusies tos piešķir. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības (VARAM) ministrs Kaspars Gerhards (NA) jau 9.

jūnijā valdību aiz slēgtām durvīm sagatavojis scenārijam, ka Valsts vides dienests (VVD) varētu vienpusēji lauzt līgumu ar Skonto būvi, ja tā, kā draudējusi, pārtraukts līgumā noteikto saistību izpildi un bez papildu 11 miljonu eiro piešķiršanas darbus neturpinās.  

Juristu atzinumi, valdības slēgtajā sēdē skatītais ziņojums un gudrona dīķu projektu uzraugošā inženiera sarakste ar Skonto būvi, ar ko iepazinusies Diena, rāda, ka būvkompānija tiešām varētu būt pārkāpusi iepirkuma līguma nosacījumus.

Nespēj pamatot prasības

2013.gada vasarā Skonto būve jau paziņoja par jauniem apstākļiem, kuru pārvarēšanai vajadzīgi vēl 16 miljoni eiro, tagad scenārijs iedarbināts otrreiz. Juridiskais strīds, ja tas pārcelsies uz tiesas zāli, būs par iepirkuma līguma interpretāciju – VVD un VARAM politiskā vadība uzskata, ka līguma saistības ir izpildītas, kad sasniegts tā mērķis – ar ķīmiskām vielām saindētās augsnes attīrīšana. Savukārt Skonto būve ir pieķērusies 2010.gadā vēl vides ministra Raimonda Vējoņa parakstītā līguma tehniskajā specifikācijā minētajam "novērtētajam darba apjomam".  

Rāvim piederošais uzņēmums, kas par darbu saņēmis jau 25 miljonus eiro, prasību par papildu finansējumu pamato ar firmas LAKALME aprēķinātu gudrona Dienvidu dīķa slāņu tilpumu kubikmetros, bet nav iesniegti tālākie aprēķini, kā iegūti 14 000 tonnu, kas it kā pārsniedz sākotnējo darba apjomu. Līguma izpildes kontrolei iepirkumā nolīgtā SIA Geo Consultants inženieris Jānis Ābeltiņš 29. jūnijā vēstulē Skonto būvei un VVD ģenerāldirektorei Ingai Koļegovai norāda: būvnieki nav pierādījuši, ka iestājušies neparedzami fiziskie apstākļi, jo "objekts fiziski nav mainījies pēc līguma uzsākšanas", turklāt pretenzijas nav iesniegtas līgumā noteiktajā 28 dienu termiņā. 

Citi rok, Skonto "nosmeļ"? 

Skonto būve pārkāpusi līguma nosacījumus, ievērojamu daļu līgumā paredzēto darbu patvaļīgi, bez nepieciešamās saskaņošanas nododot apakšuzņēmējiem. Startējot gudrona dīķu attīrīšanas iepirkumā, Skonto būve savā piedāvājumā nebija iesniegusi jebkādus pierādījumus spējai patstāvīgi izpildīt līguma prasības un atsaucās vienīgi uz vācu apakšuzņēmēja MUEG pieredzi. Tagad atklājas, ka Skonto būves tik bieži piesauktie vācu sadarbības partneri nostumti malā un Rāvim piederošā būvfirma visu tehnisko projektu izstrādi un vadību nodevusi kādai Pārdaugavā reģistrētai firmai LAKALME, noskaidroja Diena. Sākotnēji šī firma bija pieteikta tikai kā MUEG izstrādātā tehniskā projekta adaptētājs Latvijas būvnormatīvu prasībām. Skonto būve šādu rokādi nav saskaņojusi ar pasūtītāju likumā un līgumā noteiktā kārtībā un nav lūgusi atzīt SIA LAKALME par apakšuzņēmēju, kas ekvivalents vācu MUEG. 

Savukārt Ziemeļu gudrona dīķa darbu programmas izstrādāšana uzticēta vēl vienam apakšuzņēmumam – SIA Eko Osta, kuru sākotnēji Skonto būve solījusi nolīgt tikai specifiskam darbam, kas saistīts ar naftas produktu piesārņoto notekūdeņu attīrīšanu. Tagad no Eko Ostas izstrādātās darbu programmas izriet, ka ar šī apakšuzņēmuma spēkiem plānots paveikt visus Ziemeļu dīķa sanācijas darbus. Šāda apakšuzņēmēja darbības nesaskaņota paplašināšana ir pretrunā ar līguma nosacījumiem. Kad Diena pirms dažām nedēļām Saeimā sastaptajam Rāvim uzdeva jautājumu, cik Skonto būve maksā šim apakšuzņēmumam, viņš atteica, ka neatceras. Pārdesmit minūtes vēlāk Nacionālās apvienības frakcijā, aiz slēgtām durvīm atbildot uz politiķu jautājumiem, Skonto būves īpašnieks bija atzinis, ka ar Eko Osta kā apakšuzņēmēju noslēgts līgums par aptuveni trijiem miljoniem eiro, bet reālie maksājumi atkarīgi no paveiktā darba apjoma. 

"Līguma priekšmets ir līgumā noteikto sanācijas mērķu sasniegšana, pasūtītājam samaksājot kopējo cenu, kura nav atkarīga no faktiski izpildītu darbu apjomiem," turpretī teikts vienā no VARAM konfidenciālajiem juridiskajiem atzinumiem. VARAM juridiskās konsultācijas sniedz gan iepriekšējā VARAM ministra Edmunda Sprūdža laikā piesaistītais advokātu birojs Magnusson, gan  Gerharda laikā nolīgtais individuāli praktizējošais advokāts Erlens Kalniņš. Ministrijas politiskā vadība nomainījusies, bet juristu viedokļi sakrīt, no atzinumiem pārliecinājās Diena. Skonto būve savukārt nolīgusi zvērinātu advokātu Viktoru Tihonovu.

Visu Agneses Margēvičas rakstu rakstu Vairāk nosmelt neļaus lasiet otrdienas, 7.jūlija laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Šodien stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijās, informēja AS Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas