Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Vienojas tālākai izskatīšanai virzīt priekšlikumus alkohola patēriņa ierobežošanai jauniešu vidū

Priekšlikumi bērnu un jauniešu alkohola atkarības ierobežošanai tiks virzīti tālākai izskatīšanai Saeimā, šodien vienojās Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputāti, informē Saeimas Preses dienests.

„Lai arī darba grupa neatbalstīja Latvijas Ārstu biedrības priekšlikumu, kas paredzētu turpmāk atļaut alkoholu iegādāties no 21 gada vecuma, pēc šīs dienas komisiju kopsēdes vairums deputātu sliecās šo priekšlikumu tomēr atbalstīt. Vienlaikus paliek atklāta virkne jautājumu, kam risinājums būs jārod tālākās diskusijās,” uzsvēra darba grupas vadītājs Arvils Ašeradens.

„Katru gadu mēs zaudējam jaunus cilvēkus negadījumos, kas notikuši tāpēc, ka jaunieši bijuši alkohola reibumā. Precīza statistika nav pieejama, taču, piemēram, šī gada sākumā ceļu satiksmes negadījumā, kurā bija iesaistīti jaunieši alkohola reibumā, bojā gāja septiņi jauni cilvēki. Šīs ir būtiskākās problēmas, ar kurām saskaramies tāpēc, ka jauniešu vidū ir augsts alkohola patēriņš,” sacīja darba grupas vadītājs. Latvija atrodas starp tām Eiropas valstīm, kur alkohola patēriņš jauniešu vidū ir viens no augstākajiem, alkohola pieejamība vērtējama kā augsta, un pēdējo piecu gadu laikā situācija nav mainījusies uz labo pusi, norādīja A.Ašeradens.

Darba grupa izstrādājusi grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā un grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā (APK).

Izstrādātie priekšlikumi cita starpā paredz pienākumu alkoholu lielveikalos tirgot atsevišķā nodaļā, alkohola pircējiem vecumā no 18 līdz 25 gadiem pienākumu bez uzaicinājuma pārdevējam uzrādīt personu apliecinošu dokumentu, kā arī aizliegumu tirgot alkoholu valsts un pašvaldību iestāžu telpās.

Piedāvātās izmaiņas Administratīvo pārkāpumu kodeksā (APK) paredz atbildību nepilngadīgajiem par alkoholisko dzērienu iegādāšanos, kā arī par pilngadīgas personas kā starpnieka izmantošanu alkohola iegādei.

Par atkārtotu alkohola pārdošanu nepilngadīgajiem plānots paredzēt iespēju APK juridiskajām personām atņemt tiesības uz zināma veida komercdarbību. Tāpat paredzēts pastiprināt sankciju par atkārtotu nepilngadīgā iesaistīšanu alkoholisko dzērienu lietošanā un novešanu līdz dzēruma stāvoklim.

Darba grupā strādāja deputāti Arvils Ašeradens (Vienotība), Inita Bišofa (RP), Andris Buiķis (Vienotība), Ivans Klementjevs (SC) un Aleksejs Loskutovs (Vienotība).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas