Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Vīķe-Freiberga: Komunisma un nacisma režīmos cilvēktiesības noliedzošais ļaunums bija vienāds

Eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga 8.septembrī ceremonijā Vašingtonā, saņemot Komunisma upuru piemiņas fonda balvu Reigana-Trūmena brīvības medaļu, norādīja, ka komunisma un nacisma režīmos cilvēktiesības noliedzošais ļaunums bija vienāds.

Apbalvojumu Vīķei-Freibergai pasniedza bijusī ASV vēstniece Igaunijā Aldona Vosa, aģentūru LETA informēja eksprezidentes sekretāre Daina Lasmane.

Saņemot apbalvojumu Latvijas vēstniecībā ASV, Vīķe-Freiberga uzsvēra nepieciešamību skaidrot un izglītot par komunisma režīmu, kā arī nosodīja aizspriedumainību un naidu pasaulē, kas neatkarīgi no ideoloģijas un formas - komunisms, nacisms, terorisms - iznīcina cilvēkus. Tostarp bijusī prezidente pieminēja arī 11.septembra teroraktus, kam dažas dienas pēc medaļas saņemšanas apritēja 10.gadskārta.

Vīķe-Freiberga atzīmēja, ka Komunisma upuru piemiņas fonda darbībai ir divas pamatnozīmes: pirmā ir pieminēt tos upurus, kurus nesuši gan individuāli cilvēki, gan tautas kopumā, bet otrā - atgādināt, lai tie, kuriem bijusi veiksme un privilēģija neciest no šī režīma, saglabātu domu, redzējumu, kāpēc šādas sistēmas nav pieļaujamas.

Pēc eksprezidentes teiktā, ASV vienmēr ir bijušas pozitīvais piemērs tam, kā nepakļauties totalitāru režīmu propagandai, kas ļoti spēcīgi turējusies un turas cilvēku apziņā. Vīķe-Freiberga kā piemēru minēja, ka pēc kādas no viņas uzstāšanās reizēm, kad viņa vilkusi paralēles starp fašistisko un komunistisko režīmu, kāda dāma auditorijā sašutumā jautājusi, kā var kaut ko salīdzināt ar to ļaunumu, kas bija nacisms. Atbilde ir, ka ļaunums, ar kādu tika noliegtas cilvēktiesības, cik maz nozīmēja cilvēka dzīvība, visos totalitārajos režīmos ir vienāds.

"Brīvība un vērtības ir jāsargā. Baltijas brīvības atgūšana līdzinās brīnumam, bet daļai pasaules vēl joprojām brīvība ir nesasniegts sapnis. Un ir valstis, kuru sabiedrībām jāsaprot, lai gan šīs valstis ir neatkarīgas, kamēr tajās valda tirāni, tās nebūs patiesi brīvas. Laikam līdzi mainās arī ļaunuma ideoloģija - pieminam teroristu uzbrukumus, jo ļaunums pieņem citas sejas. Un šajā patieso vērtību - brīvības un cilvēktiesību - aizstāvībā mums jābūt vienotiem un jāsadarbojas," uzsvēra Latvijas bijusī valsts augstākā amatpersona.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas