Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Vīķe-Freiberga piedalās Aleksandrijas Jaunās bibliotēkas pilnvarnieku padomes sanāksmē

Bijusī Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga 13.aprīlī un 14.aprīlī piedalījās ikgadējā Aleksandrijas Jaunās bibliotēkas pilnvarnieku padomes sanāksmē Kairā. Sanāksmē tika izvērtēts iepriekšējā gada darbs un definēti uzdevumi nākamajam gadam, portālu Diena.lv informēja Latvijas vēstniecība Ēģiptes Arābu Republikā.

V.Vīķe-Freiberga 2011. gadā tika uzaicināta pievienoties Aleksandrijas Jaunās bibliotēkas pilnvarnieku padomei, kurā piedalās starptautiski atzīti akadēmisko aprindu pārstāvji no visas pasaules, kā arī bijušās augstākā līmeņa valsts amatpersonas. Aleksandrija Jaunā bibliotēka par savu virsuzdevumu ir izvirzījusi veicināt izglītību un radošumu, kā arī pieejamību senās Aleksandrijas bibliotēkas zinātniskajam mantojumam. Pilnvarnieku padomes uzdevums ir definēt bibliotēkas attīstības stratēģijas vadlīnijas un apstiprināt uzdevumu izpildi.

Bibliotēkas pilnvarnieku padomes locekļiem bija tikšanās Ēģiptes prezidentu Muhamedu Mursi, kurš atbilstoši bibliotēkas nolikumam ir šīs padomes priekšsēdētājs. Sarunā ar prezidentu Mursi tika pārrunāta izglītības nozīme valsts izaugsmē un zināšanu sabiedrībā. Prezidents Mursi atzīmēja Aleksandrijas Jaunās bibliotēkas nozīmīgumu kā vietai, kur noris dialogs starp dažādām tautām un sabiedrībām. Viņš arī uzsvēra šīs bibliotēkas būtisko lomu demokrātijas veidošanā un veicināšanā Ēģiptē.

Prezidents Mursi pieminēja arī nesen notikušās sadursmes starp musulmaņu un kristiešu kopienām, un vēlreiz atgādināja: "Es apliecinu Jums un visai starptautiskajai sabiedrībai, ka mēs stingri nosodām jebkādu uz reliģijas, dzimumu vai rases balstītu diskrimināciju. Mēs neļausim nevienam uzbrukt nevienai no svētvietām." Prezidents atzīmēja, ka viņš nevēlas runāt tādās kategorijās kā musulmaņu vairākums un koptu mazākums - visi ir ēģiptieši un Ēģiptes pilsoņi ar vienādām tiesībām un pienākumiem likuma priekšā.

Prezidenta Muhameda Mursi runa kopā ar V.Vīķes-Freibergas Aleksandrijas Jaunās bibliotēkas pilnvarnieku padomes vārdā teikto atbildes runu tika pārraidīta Ēģiptes televīzijā.

Aleksandrijas Jaunās bibliotēkas pilnvarnieku padomē darbojas tādas augstākās amatpersonas un ievērojamas personības kā Ēģiptes Ārlietu ministrs Muhameds Kamels Amrs, Ēģiptes Augstākās izglītības ministrs Mustafa Musāds, Kalifornijas universitātes profesors Brūss Alberts, Āfrikas Zinātņu akadēmijas prezidents sudānietis Muhameds H.A. Hasans, Jordānijas princis Elhasans bin Talals, Francijas Nacionālās bibliotēkas prezidents Bruno Rasins un vēl daudzi citi akadēmisko un politisko aprindu pārstāvji.

Aleksandrijas Jaunās bibliotēkas ēkā kā kopīgs UNESCO un Ēģiptes projekts, tika uzcelta par starptautiskiem ziedojumiem un atklāta 2002. gada 16.oktobrī. Bibliotēkas koncepcija ietver ne vien plašam lasītāju lokam atvērtu bagātu literāro mantojumu, bet arī nozīmīgu kultūras centru ar daudzveidīgu pasākumu klāstu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas