Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Vilks: Vēstule ar aizdevējiem ir parakstīta

Latvija starptautisko aizdevuma programmu plāno pabeigt 22.decembrī. Latvija 2008.gada beigās panāca vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem par 7,5 miljardu eiro aizdevuma saņemšanu. Līdz šim Latvija no plānotā kopējā aizdevuma saņēmusi 4,4 miljardus eiro, no kuriem apmēram 49% izlietoti valsts budžeta deficīta un valsts budžeta aizdevuma finansēšanai, 38,5% izlietoti valsts parāda atmaksai, bet apmēram 10% izmantoti finanšu sektora stabilitātei, kā arī 2,5% ir Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas atbalsts Parex bankai.
Finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība) trešdienas rītā parakstījis vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem - Nodomu vēstuli ar Starptautisko Valūtas fondu (SVF).

To Vilks trešdien paziņoja konferencē Latvijas lielās pilsētas – valsts izaugsmes dzinējspēks. Viņš informēja, ka vienošanās ar aizdevējiem par dokumenta saturu panākta otrdienas naktī, un izteica cerību, ka līdz trešdien dokumentus parakstīs arī parējās puses.

"Es ļoti vēlos sākt šo uzrunu ar pozitīvu ziņu, ka Latvija beidz savu starptautisko aizdevuma programmu. Šonakt tika izdarīti pēdējie grozījumi, un es jau no rīta to parakstīju. Vēstule ar aizdevējiem ir parakstīta, un Latvija, kā bija plānots, 22.decembrī noslēgs vienošanos ar starptautiskajiem aizdevējiem," konferences uzrunā sacīja Vilks.

Viņš arī pateicās Latvijas iedzīvotājiem par pacietību konsolidācijas veikšanā. "Tas ir noticis, un es gribu pateikt lielu paldies visiem, visiem Latvijas iedzīvotājiem, pašvaldībām. Visi mēs esam izdarījuši darbu, kas bija jāizdara. Iedomājieties – konsolidācijas kopējā summa no 2008. līdz 2012.gadam ir bijusi 2,3 miljardi latu, kas ir gandrīz 18% no Latvijas ekonomikas kopapmēra," atzina finanšu ministrs.

Finanšu ministrijas (FM) Komunikācijas nodaļas vadītājs Aleksis Jarockis aģentūrai BNS pastāstīja, ka Nodomu vēstule no Latvijas puses vēl jāparaksta Ministru prezidentam, Latvijas Bankas prezidentam un Finanšu un kapitāla tirgus komisijai. Tālāk dokuments tiek sūtīts uz SVF, kur to 22.decembrī plāno apstiprināt SVF valde.

Savukārt vienošanās ar Eiropas Komisiju (EK) jeb Saprašanās memorands ir saskaņošanas procesā.

"Latvijai un aizdevējiem ir vienots redzējums par gala iznākumu, ka 2012.gada budžeta deficītam ir jābūt zem 2,5% no IKP," teica Jarockis.

Arī Ministru prezidents Valdis Dombrovskis trešdien intervijā LNT raidījumam 900 sekundes prognozēja, ka, visticamāk, šonedēļ tiks pabeigtas sarunas ar starptautiskajiem aizdevējiem. Viņš atgādināja, ka vienošanās ar aizvedējiem būtu noslēgta jau labu laiku iepriekš, ja nebūtu Latvijas Krājbankas kraha. "Mēs zinām iemeslu, kādēļ sarunas ir iekavējušās. Tas lielā mērā ir saistīts ar Latvijas Krājbankas situāciju, jo sarunām bija jau jābūt pabeigtām, un tās bija ļoti tuvu tam. Es domāju, ka sarunas šīs nedēļas laikā tiešām tiks pabeigtas," norādīja Dombrovskis.

(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas