Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Viņķele aicina sabiedrību nemeklēt radošus veidus, kā apiet Covid-19 ierobežojumus

Ja arī valdības 1.decembrī pieņemtie tirdzniecības ierobežojumi uzreiz nebija līdz galam skaidri un nepārprotami, cilvēkiem nevajadzētu uzreiz meklēt radošus veidus, kā tos apiet, šādu nostāju savā blogā pauž veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Politiķe piekrīt, ka valdības 1.decembra sēdē pieņemtie tirdzniecības ierobežojumi uzreiz nebija līdz galam skaidri un nepārprotami, bet to pamatmērķis - samazināt fizisku kontaktu skaitu un cilvēku pārvietošanos - no tā nemainās.

"Ja savstarpējas uzticēšanās līmenis sabiedrībā būtu augstāks, pietiktu ar regulējumu, ka brīvdienās tirgojamas vien pārtikas un pirmās nepieciešamības preces, minot saturisku aprakstu, ko ar to saprot," apgalvo ministre. Tomēr, kas attur no šāda rīcības scenārija, Viņķeles ieskatā ir meklējams līdzšinējā pieredzē, kas pierāda, "cik ārkārtīgi radoši tiek interpretēti saturiski it kā skaidri ierobežojumi".

Pēc viņas paustā, uzklausot sabiedrības norādītās regulējuma nepilnības, tās tiek labotas vēl šodien, tādējādi degvielas uzpildes stacijās tomēr varēs iegādāties arī logu mazgāšanas šķidrumu un žurnālus.

Ministre tostarp atzīmē, ka ierobežojumu klāsts, ko Covid-19 izplatības mazināšanai lieto visā pasaulē, ir līdzīgs. Prioritāri tiekot būtiski ierobežoti vai aizliegti pasākumi klātienē - gan publiskie, gan privātie, kā arī sabiedriskā ēdināšana un iepirkšanās.

"Covid-19 rudens uzliesmojumā iespēja iegādāties tikai pārtiku un pirmās nepieciešamības preces nav nekāds retums. Beļģijā, piemēram, pārtikas lielveikalos nepārtikas preču ailes, nodaļas ir norobežotas un tiek tirgota pārtika un pirmās nepieciešamības preces," kā piemēru min politiķe.

Tikmēr Latvijā līdzīgi ierobežojumi stāsies spēkā sestdien. Sociālajos tīklos cilvēki pauž polarizētus viedokļus - ir gana daudz sašutuma un neizpratnes.

Tomēr ministre uzsver, ka ierobežojumi ir līdz 11.janvārim, kas ir 39 dienu periods, no kurām minētie tirdzniecības ierobežojumi būs vien 14 dienas - tikai brīvdienās un svētku dienās, kamēr darbadienās aizvērtās nodaļas un veikali atkal būs vaļā.

Tāpat ministre atgādina, ka mazāk kontaktu novedīs pie mazāk inficēšanās gadījumiem, un līdz ar to arī mazāk Covid-19 pacienti nonāks slimnīcās. Tādējādi, ja slimnīcās būs mazāk Covid-19 pacientu, būs mazāk pārstrādājušos mediķu un vairāk pakalpojumu citiem slimniekiem, kuriem arī vajadzīga palīdzība. "Un ātrāk atpakaļ pie ierastās dzīves," piebilst Viņķele.

Jau ziņots, ka otrdien valdība pieņēma vēl virkni stingrāku Covid-19 ierobežojumu, lai mazinātu saslimstības pieaugumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas