Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Viņķele domā, ka Stradiņa slimnīcas korpusa būvniecībai trūkstošos 29 miljonus atradīs

Veselības ministre Ilze Viņķele (AP) ir "pietiekami optimistiska", ka Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas jaunā korpusa būvniecībai trūkstošos 29 miljonus eiro izdosies rast, aģentūrai LETA norādīja pati Viņķele.

Viņa sacīja, ka sākumam nepieciešamais finansējums jau iezīmēts bāzes budžetā, bet projekta sākšanai jābūt pārliecībai, ka tiks atrasta arī trūkstošā daļa.

Viņķele norādīja, ka trūkstošā finansējuma atrašanai ir vairāki risinājumi saistībā ar Eiropas Savienības (ES) finansējuma pārdali. Politiķe atzina, ka diemžēl kāda daļa nepieciešamā finansējuma būs jārod arī Veselības ministrijas (VM) "saimniecībā".

Ministre norādīja, ka arī valdībā saskata izpratni par to, ka nepieciešams rast Stradiņa slimnīcai trūkstošo finansējumu. Uz jautāju, vai tādējādi Stradiņa slimnīca var nesatraukties par finansējuma rašanu, Viņķele norādīja, ka neliels satraukums ir veselīgs, bet risinājums ir redzams.

Kā ziņots, Stradiņa slimnīca jaunā korpusa būvniecībai trūkstošos 29 miljonus eiro varētu rast neizmantotajos ES fondos.

Augusta vidū Ministru kabinets aiz slēgtām durvīm uzklausīja VM informatīvo ziņojumu par papildu nepieciešamo publisko finansējumu Stradiņa slimnīcas jaunā A korpusa būvniecības otrās kārtas infrastruktūras attīstībai.

Ministrija stāstīja, ka ministrija informēja Ministru kabinetu par Stradiņa slimnīcas jaunā A korpusa būvniecības otrās kārtas izmaksu pieaugumu, ko veido arī nepieciešamās iekārtas un papildu aprīkojums. Tāpat runāts par iespējamajiem risinājumiem un turpmāko rīcību. 

"Aizstāvot slimnīcas kā pasūtītāja intereses publiskā iepirkuma ietvaros, šim jautājumam ir noteikta ierobežota pieejamība. Jo publiski izpaužot plānotās būvniecības un iekārtu, un aprīkojuma izmaksas un pretendentiem uzzinot ieplānoto finansējumu, var tikt ietekmēts publiskā iepirkuma process," skaidroja VM.

Pēc tam, kad Stradiņa slimnīca saņems A korpusa otrās kārtas būvniecības iepirkuma līguma rezultātus, ministrija atkārtoti virzīs izskatīšanai Ministru kabinetā informatīvo ziņojumu ar aktualizētu informāciju. Tas nozīmē, ka kopējais būvniecības izmaksu pieaugums tiks noteikts brīdī, kad būs pabeigts būvniecības iepirkums un būs zināma līguma summa, kas provizoriski varētu notikt 2020.gada janvārī. Tajā brīdī, ņemot vērā izmaksu pieaugumu un papildus identificētās vajadzības, spriedīs par kopējām projekta attīstības izmaksām un izmaksu pieaugumu, informējot valdību.

Tāpat VM sadarbībā ar slimnīcu līdz šā gada 31.decembrim sagatavos un iesniegs izskatīšanai valdībā informatīvo ziņojumu par plānotā jaunā B korpusa attīstību.

Pēc valdības sēdes premjers Krišjānis Kariņš (JV) mediju pārstāvjiem stāstīja, ka minētajā jautājumā nekādi lēmumi netika pieņemti, bet ministri uzklausījuši VM sniegto informāciju par to, kāpēc augušas projekta izmaksas.

Pēc valdības vadītāja teiktā, vēl tiks meklēts avots Stradiņa slimnīcas A korpusa būvniecības projektam, tomēr viens no risinājumiem varētu būt šajā ES fondu plānošanas periodā neizmantotie līdzekļi. Bet par šo priekšlikumu vēl notiks diskusijas.

Arī Viņķele atzina, ka projektam papildus nepieciešamos 29 miljonus eiro varētu rast neizmantotajos ES fondos, lai gan nekādi lēmumi patlaban nav pieņemti. 

"Ir arī citi scenāriji, tāpēc īsti nepieļaujam situāciju, ka finansējuma šim projektam nebūs. Turklāt pozitīvi, ka trūkstošā nauda projektam nav nepieciešama tūlīt," sacīja veselības ministre.

Saistībā ar šo projektu izskanējušas bažas par finansējumu, jo Eiropas Komisijā projekts ar kopējām izmaksām 91 miljona eiro apmērā tika iesniegts 2018.gada rudenī, tomēr tagad projekta izmaksas pieaugušas par 30,7 miljoniem eiro. 

Veselības ministrija lūgs valdību piešķirt nepieciešamo finansējumu no valsts budžeta. "Protams, tiklīdz radīsies kādas iekšējās rezerves savos specifiskā atbalsta mērķos, mēs šo budžetu atbrīvosim," sacīja ministrijas pārstāve Agnese Tomsone.

Plānots, ka Stradiņa slimnīcas A korpusa otrajā kārtā taps jauna ēka, kurai plānoti pieci virszemes stāvi un pagrabstāvs, telpu platībai kopumā sasniedzot aptuveni 37 000 kvadrātmetru. Jaunajā ēkā tiek paredzēts Neatliekamās palīdzības centrs, Operāciju bloks ar 15 operāciju zālēm, Sievietes un bērna veselības klīnika, Intensīvās terapijas nodaļa, Neiroloģijas klīnika ar telpām Insulta vienībai, kā arī ķirurģijas profila nodaļas.

Iepirkuma prognozētā līgumcena ir 56 589 000 eiro.

Top komentāri

.
.
Ja Stradiņos projekts būtu vienkāršāks- bez arhitektoniskajiem vipendroniem, nelietderīgi izmantotiem būvapjomiem, vājprātīgi dārgām fasādēm, tad naudiņu vajadzētu vismaz trīs reizes mazāk.
Dakters
D
Vārds "domā" tagad ir kļuvis par atslēgas frāzi. Domā, ka algas nepieliks solītā apjomā. Domā, ka trūkstošo naudu medikamentiem atradīs. Domā, ka tarifiem papildus finansējums būs. Domā, ka Čakšas izvazātais PSKUS otrās kārtas EU finansējums mākslīgi un noziedzīgi par trešdaļu samazinot plānotās būvniecības izmaksas tagad pėkšņi kaut kur klusi sēž un gaida, kad atnāks VM ierēdņi ar kārtējo konceptuālo informatīvo vārdu virknējumu. Bezspēcīgie domātāji un debesmanas tautas ausīm pavāri.
metafora
m
Atrast 29 miljonus eiro Latvijā ir tikpat viegli kā apslapināt pirkstus, urinējot pret vēju.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas