Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Virtuālās pasaules smagā ēna

Hakeri savas spējas attīsta strauji, tāpēc arī datu aizsardzības problemātika kļūst arvien aktuālāka. Nupat Rīgā jau sesto gadu pēc kārtas notika lielākā Baltijas jūras reģiona kiberdrošības konference DSS ITSEC 2015. Informācijas aizsardzības un kiberdrošības temats piesaistījis daudzus starptautiska līmeņa ekspertus.

Profesors Tims Anvins, kurš reizē ir arī UNESCO priekšsēdētājs informācijas un komunikāciju tehnoloģijās, ar piemēru no personīgās dzīves ieskicē, cik bīstamā pasaulē nākas uzturēties katra cilvēka personīgajiem datiem. Viņš nevar aizmirst savu ārstēšanos kādā slimnīcā, kur vēlāk pēc izrakstīšanās saņemti visu to pacientu dati, kas šajā slimnīcā nonākuši ar tieši tādu pašu diagnozi.

Kiberdrošības konferencē ne reizi vien tiek pieminēts bijušā ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes un Nacionālās drošības aģentūras darbinieka Edvarda Snoudena vārds. Kaut gan pagājuši vairāk nekā divi gadi, kopš skandalozais sistēmu administrators laikrakstiem The Guardian un The Washington Post nodeva slepenu informāciju par ASV izlūkdienestiem, šis gadījums joprojām ir kā neatslēgta trauksmes poga un vēl ilgi kalpos kā spilgtākais apliecinājums jūtīgajam datu aizsardzības tematam. Protams, ja neparādīsies kāds vēl spilgtāks.

Snoudens aizskāra visaugstāko līmeni, tomēr tā sauktā interneta tumšā puse ikdienas staigā līdzi ir arī vienkāršajiem interneta lietotājiem un ikvienam uzņēmumam. Par to tiek runāts pārāk maz, uzsver konferences eksperti, atklājot, ka jebkura iekārta, kas sasaistīta ar internetu, ir vismaz par 50% pakļauta hakeru uzbrukumiem. Symantec ir viens no uzņēmumiem, kas organizācijām visā pasaulē palīdz aizsargāt un pārvaldīt informācijas vidi. Tā pārstāvis Zoltans Preščenijs atklāj kritisku tendenci, proti, 70% uzņēmumu darbinieku nav pietiekams profesionalitātes līmenis, lai vispār konstatētu hakeru uzbrukumus.

Programmatūru uzņēmums Vasco apkalpo uzņēmumus vairāk nekā 100 valstīs, arvien biežāk nonākot pie secinājuma, ka hakeru izstrādātās krāpšanas shēmas apdraud tiešsaistes banku operācijas. Uzņēmuma pārstāvis Rafs van Ermengems teic, ka ne tikai klientiem, bet arī bankām tas ir liels izaicinājums, īpaši apstākļos, kad lietotāji gana uzstājīgi pieprasa ērtākus piekļuves veidus banku aplikācijām. Līdzīgi kā citi nozares spēlētāji, arī Vasco mēģina rast risinājumu, izstrādājot īpašas tehnoloģijas.

Latvijas bankas pagaidām dara visu iespējamo, lai maksimāli pasargātos pret hakeru uzbrukumiem. Konferences organizētājs, IT drošības jautājumu eksperts Andris Soroka velta labus vārdus bankām, norādot, ka tās ieviesušas 3D drošības aizsardzību, kas, veicot pārskaitījumu, paredz vēl papildus ievadīt drošības kodu. Tomēr kritizē, ka joprojām pastāv interneta banku kodu kartes. "Ja gadījumā jūsu dators vai mobilais telefons ir inficēts, tad pastāv iespēja, ka, gadu strādājot ar inficētu datoru, ļaunatūra nolasīs visus jūsu kodus," Dienai skaidro Soroka. Lai nozagtu datus, hakeriem pat nevajag piepūlēties ar ļaunatūras izstrādi, cilvēki pagaidām gana viegli uzķeras uz ļaundaru izsūtītajām informācijas izkrāpšanas vēstulēm, kas rada maldinošu iespaidu, ka sūtītājs ir banka. "Teorētiski, ja tiek iegūta kontrole pār attālināto darba vietu un telefonu, ir iespējams izdarīt jebko. Te runa vairs nav tikai par piekļuvi banku datiem, bet pie jebkuras konfidencionālas informācijas," uzsver Soroka.

Visu žurnālistes Aļonas Zanderes rakstu Virtuālās pasaules smagā ēna lasiet pirmdienas, 26.oktobra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas